Η Νορβηγία σχεδιάζει να φτιάξει καταφύγιο για τον Hvaldimir, τη «φάλαινα- κατάσκοπο»

Η Νορβηγία σχεδιάζει καταφύγιο για τον Hvaldimir, την φάλαινα- κατάσκοπο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Όταν μια φάλαινα Μπελούνγκα άρχισε να παίζει με τα νορβηγικά ψαροκάικα και να αλληλεπιδρά με του τουρίστες το 2019, έγινε viral στο internet.

Το κοινωνικότατο πλάσμα φαινόταν ιδιαίτερα εξοικειωμένο με τους ανθρώπους και εκείνοι το αγκάλιασαν. Αλλά η ιστορία του Hvaldimir φαίνεται να είναι θλιβερή. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι έφερε ένα σφιχτό λουρί που έγραφε «εξοπλισμός της Αγίας Πετρούπολης». Τα ΜΜΕ ξεσάλωσαν, μιλώντας για «φάλαινα κατάσκοπο».

Επειδή φαίνεται να είναι εκπαιδευμένος και συνηθισμένος στους ανθρώπους, ο Hvaldimir όμως, δεν λειτουργεί καλά στην άγρια ​​φύση και απειλείται από εκτροφείς σολομού, λένε οι οικολόγοι, καθώς περνά τον χρόνο του δίπλα στα δίχτυα, τρώγοντας τα ψάρια που προσελκύονται από την τροφή του σολομού. Έτσι είναι πλέον ενοχλητικός για τους ψαράδες.

Η τύχη του όμως φαίνεται πως θα αλλάξει σύντομα. Ένας Βρετανός επιχειρηματίας συγκινήθηκε τόσο πολύ από την ιστορία του που τώρα προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να δημιουργήσει το πρώτο καταφύγιο φαλαινών ανοιχτής θάλασσας στον κόσμο στα νορβηγικά φιόρδ.

Οι εργασίες στον χώρο των 500 στρεμμάτων, κοντά στην πόλη Hammerfest, πρόκειται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Adam Thorpe ίδρυσε τη φιλανθρωπική οργάνωση OneWhale, η οποία χρηματοδοτεί επί του παρόντος την παρακολούθηση και την προστασία του Hvaldimir και έχει χρηματοδοτήσει μελέτες που επιτρέπουν τη δημιουργία του καταφυγίου.

Συνεργάστηκε με την σκηνοθέτρια Regina Crosby, η οποία πήγε να κινηματογραφήσει την ταλαιπωρημένη φάλαινα.

«Όλοι έχουν ερωτευτεί αυτή τη φάλαινα από τα viral βίντεο του YouTube», είπε ο Thorpe. «Διάβασα για αυτήν στο National Geographic το 2019 και το βρήκα ανησυχητικό.

»Σαφώς έχει εξημερωθεί και έχει υπέροχη προσωπικότητα. Σκέφτηκα, καλά, αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο ή έναν ειδικό χώρο, που να προστατεύει τη φάλαινα από την κυκλοφορία των σκαφών. Αυτό σημαίνει ότι ο Hvaldimir θα μπορεί να ψαρεύει μόνος του και να ζήσει μια όσο το δυνατόν πιο φυσική ζωή».

Ο Thorpe έχει άδεια από τη νορβηγική κυβέρνηση για την δημιουργία του καταφυγίου στην έκταση του στο φιόρδ, το οποίο κατέχει, μόνο όμως εάν μπορεί να συγκεντρώσει τα κεφάλαια ύψους 250.000 λιρών για να εξασφαλίσει τον χώρο, να δημιουργήσει βασικά καταλύματα για το προσωπικό που θα μείνει κοντά και να φτιάξει ένα κτηνιατρικό εργαστήριο για την παροχή φροντίδας, μεταξύ άλλων.

Ο χώρος θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για να δεχθεί μια σειρά από φάλαινες που έχουν εκπαιδευτεί από ανθρώπους και έχουν συνηθίσει στην αιχμαλωσία.

Το έργο αποσκοπεί στο να επιτρέψει στις φάλαινες να κυνηγούν μόνες τους και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και τελικά να απελευθερωθούν πίσω στη φύση. Ο Thorpe θεωρεί ότι αυτό θα ήταν μία καλύτερη επιλογή συγκριτικά με κάποιες άλλες προτάσεις ζωολόγων, που ισχυρίζονται ότι φάλαινες όπως η Hvaldimir θα πρέπει να παραμείνουν σε δεξαμενές σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

«Δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσεις σολομού στον χώρο και δεν υπάρχουν σκάφη που μπαινοβγαίνουν» σημειώνει τονίζοντας ότι έτσι εξαλείφεται ο κίνδυνος τραυματισμών.

Αλλά ενώ το έργο ξεκίνησε ως μια μικρή επιχείρηση, με τον Thorpe και την Crosby να προσπαθούν να προστατεύσουν το Hvaldimir, έχει εξελιχθεί σε ένα μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό έργο, με κορυφαίους επιστήμονες, κτηνιάτρους και οικολόγους να εργάζονται για τη δημιουργία του καταφυγίου.

Έχει προσελκύσει ακόμη και το ενδιαφέρον του Netflix, το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Crosbry για τη δημιουργία μιας ταινίας, που καταγράφει τη φάλαινα και το ταξίδι της από την αιχμαλωσία, στην επικίνδυνη ανοιχτή θάλασσα και από κει σε ένα καταφύγιο.

Υπάρχει φόβος ωστόσο ότι η φάλαινα θα μπορούσε να υποστεί ευθανασία εάν συνεχίσει να ενοχλεί τους εκτροφείς σολομού. Η Νορβηγία έχει ιστορικό σε ανάλογες κινήσεις. Η κυβέρνηση δέχθηκε πρόσφατα πυρά όταν αποφάσισε να γίνει ευθανασία στον θαλάσσιο ίππο Freya, όταν προσέλκυσε πλήθη τουριστών κοντά σε ένα φιόρδ.

«Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τον Hvaldimir και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν ενοχλεί τους αλιείς σολομού», εξήγησε ο Thorpe.

«Μία από τις δουλειές του στο παρελθόν ήταν ξεκάθαρα να τα βάζει με βάρκες και έλικες. Και έτσι ένα από τα κόλπα του ήταν να τυλίξει ένα σχοινί γύρω από την προπέλα. Τέτοια πράγματα, ενώ είναι χαριτωμένα, είναι αρκετά απογοητευτικά για τους αλιείς σολομού. Αν συνέβαινε κάτι και κατηγορούνταν για αυτό, τότε θα του έκαναν ευθανασία αμέσως, δεν θα είχαν καθόλου ενδοιασμούς γι' αυτό».

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM