«Η βιοπειρατεία τέλος»: Η Κένυα ανέστειλε την εκρίζωση και εξαγωγή των μπαομπάμπ της

Kenya bans 'biopiracy' export of lucrative baobabs Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Εν μέσω δημόσιας κατακραυγής, η Κένυα ακύρωσε την άδεια που είχε εκδώσει και έδινε τη δυνατότητα σε ξένη εταιρεία να εκριζώνει και να εξάγει τα δέντρα μπαομπάμπ από τις ακτές της. 

Η γεωργιανή εταιρεία είχε ήδη αγοράσει οκτώ από τα γιγάντια θαυμαστά δέντρα από ντόπιους αγρότες. 

Ειδικοί επί των περιβαλλοντικών θεμάτων είχαν χαρακτηρίσει την εξαγωγή των δέντρων ως «βιοπειρατεία». 

Η αδειοδότηση για την εκρίζωση των μπαομπάμπ, δέντρα που μπορούν να ζήσουν πάνω από 2,500 χρόνια, αποκτήθηκε «όχι θεμιτά», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. 

Πώς συνήφθη η συμφωνία 

Σύμφωναμε τα όσα μεταδίδει ο Guardian, κάποιοι αγρότες στην επαρχία Κιλίφι, ήθελαν να καθαρίσουν τη γη τους για να φυτέψουν καλαμπόκι. Πούλησαν τα δέντρα που μεγάλωναν στη δική τους γη έναντι ποσών που κυμαίνονταν από 800 έως 2.400 δολάρια. Οι φωτογραφίες που διακινήθηκαν online αποτύπωναν μια θλιβερή εικόνα, με τα ξεριζωμένα δέντρα με τους τεράστιους κορμούς και τα κλαδιά τους. 

Kenya bans 'biopiracy' export of lucrative baobabs Facebook Twitter
Δεν είναι σαφές αν έχουν ξεριζωθεί και τα οκτώ μπαομπάμπ που πουλήθηκαν - Εdwin Ndeke/The Guardian

«Έχουμε συμφωνήσει πως τα μπαομπάμ δε θα εξαχθούν έως ότου οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες μεταξύ των μερών» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών, Σοϊπάν Τούγια. 

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσα δέντρα από αυτά που πουλήθηκαν, έχουν ξεριζωθεί, ούτε ποιας ηλικίας ήταν. 

Σύμφωνα με το Guardian, τα κομμένα δέντρα τοποθετήθηκαν σε μεταλλικά κλουβιά και φυλάσσονταν από άνδρες ασφαλείας, εν αναμονή της εξαγωγής τους. 

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανησυχία πως η απομάκρυνση των μπαομπάμπ θα έχει σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις σε πλήθος εντόμων, ερπετών και πουλιών που έχουν ως οικοσύστημά τους τα αιωνόβια δέντρα. 

Kenya bans 'biopiracy' export of lucrative baobabs Facebook Twitter
Τα ξεριζωμένα μπαομπάμπ φυλάσσονται από άνδρες ασφαλείας μέσα σε μεταλλικά κλουβιά - Εdwin Ndeke/The Guardian

Τα μπαομπάμπ μπορούν να αντέξουν σε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Μεγαλώνουν στην αφρικανική σαβάνα και κάποιες τροπικές περιοχές, ενώ εκτιμάται πως είναι τα μακροβιότερα δέντρα στον πλανήτη. 

Σημειώνεται πως, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια -που ορίζει ζητήματα πρόσβασης στους γενετικούς πόρους χωρών και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρήση τους- η όποια διεθνής συμφωνία για εξαγωγή γενετικών πόρων που έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία της Κένυας, χρήζει πρότερης συγκατάθεσης από τις κοινοτητες, καθώς και συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, ωφελούμενου αγοραστή και κοινότητας, για τη χρήση και τον διαμοιρασμό των οφελών. 
 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM