Η βροχή θα αντικαταστήσει το χιόνι στην Αρκτική πριν από το τέλος του 21ου αιώνα

Rain to replace snow in the Arctic as climate heats, study finds Facebook Twitter
ΑP
0

Η βροχή θα αντικαταστήσει το χιόνι στην Αρκτική, καθώς η κλιματική κρίση οδηγεί σε υπερθέρμανση του βόρειου πάγο του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα.

Σήμερα, στην Αρκτική πέφτει περισσότερο χιόνι παρά βροχή. Αλλά αυτό θα αντιστραφεί, σύμφωνα με τη μελέτη, με όλη τη στεριά στην περιοχή και σχεδόν όλες τις θάλασσές της να δέχονται περισσότερη βροχή παρά χιόνι πριν από το τέλος του αιώνα, εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από τα έθνη στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Cop26 στη Γλασκώβη θα μπορούσαν να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2,4 βαθμούς Κελσίου, αλλά μόνο εάν εκπληρωθούν αυτές οι υποσχέσεις.

Ακόμα κι αν η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας διατηρηθεί στους 1,5 C ή 2 C, στις περιοχές της Γροιλανδίας και της Νορβηγικής Θάλασσας θα εξακολουθεί να κυριαρχεί η βροχή. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν τον Αύγουστο όταν έπεσε βροχή στην κορυφή του τεράστιου παγετώνα της Γροιλανδίας για πρώτη φορά, στην καταγεγραμμένη ιστορία του.

Η έρευνα χρησιμοποίησε τα πιο πρόσφατα κλιματικά μοντέλα, τα οποία έδειξαν ότι η αλλαγή από το χιόνι στη βροχή θα γίνει κάποιες δεκαετίες πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Το φθινόπωρο δε, αναμένεται να παρουσιάσει τις πιο δραματικές εποχιακές αλλαγές. Για παράδειγμα, η έρευνα διαπίστωσε ότι η κεντρική Αρκτική θα κυριαρχείται από βροχή την περίοδο του φθινοπώρου έως το 2060 ή το 2070, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, αντί για το 2090, όπως προέβλεπαν προηγούμενα μοντέλα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ταχεία υπερθέρμανση στην Αρκτική μπορεί επίσης να εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καύσωνες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

«Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί», είπε η Μισέλ ΜακΚρίσταλ από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, η οποία ηγήθηκε της νέας έρευνας.

«Μπορεί να νομίζετε ότι η Αρκτική απέχει πολύ από την καθημερινή σας ζωή, αλλά στην πραγματικότητα οι θερμοκρασίες εκεί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που θα έχει αντίκτυπο νοτιότερα.

»Στην κεντρική Αρκτική, όπου θα φανταζόσασταν ότι θα έπρεπε να υπάρχει χιονόπτωση κατά τη διάρκεια όλης της φθινοπωρινής περιόδου, βλέπουμε στην πραγματικότητα μια μετάβαση σε βροχοπτώσεις. Αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες.

»Η Αρκτική με πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις είναι πολύ σημαντική για τα πάντα σε αυτή την περιοχή και επίσης για το παγκόσμιο κλίμα, επειδή αντανακλά πολύ ηλιακό φως» όπως σημείωσε.

Ο καθηγητής Τζέιμς Σκριν του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας, τόνισε πως «Τα νέα μοντέλα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα, ότι δηλαδή αν δεν σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, η μελλοντική Αρκτική θα είναι πιο υγρή, οι κάποτε παγωμένες θάλασσες δεν θα είναι πια οι ίδιες, η βροχή θα αντικαταστήσει το χιόνι».

Οι επιστήμονες συμφωνούν ήδη ότι οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν σημαντικά στην Αρκτική στο μέλλον, καθώς εξατμίζεται περισσότερο νερό από όλο και πιο ζεστές και χωρίς πάγο θάλασσες.

Αλλά η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, διαπίστωσε ότι θα επικρατεί σε τεράστιο βαθμό βροχή, η οποία θα τριπλασιαστεί περισσότερο έως το 2100, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «Η μετάβαση από μια Αρκτική στην οποία κυριαρχεί η βροχή αντί για το χιόνι, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, προβλέπεται να συμβεί δεκαετίες νωρίτερα και σε χαμηλότερο επίπεδο υπερθέρμανσης του πλανήτη, πιθανώς κάτω από 1,5 C, με έντονες κλιματικές, οικοσυστημικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις».

Το χιόνι είναι σημαντικό για την παραγωγή θαλάσσιου πάγου κάθε χειμώνα, επομένως λιγότερο χιόνι σημαίνει λιγότερος πάγος και περισσότερη θερμότητα που απορροφάται από τους ανοιχτούς ωκεανούς.

Η έρευνα δείχνει ότι η βροχή αυξάνεται στη νότια ακτή της Γροιλανδίας. Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει περαιτέρω την ολίσθηση των παγετώνων στον ωκεανό και την επακόλουθη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που απειλεί πολλές παράκτιες περιοχές.

Μεγάλο μέρος της στεριάς στην Αρκτική είναι τούνδρα, όπου το έδαφος είναι μόνιμα παγωμένο, αλλά οι μεγαλύτερες ποσότητες βροχής θα το αλλάξουν αυτό.

«Οι μεγαλύτερες ποσότητες ζεστού νερού (όπως είναι η βροχή) στο έδαφος που μπορεί να λιώσει τον μόνιμο πάγο θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, γιατί όπως γνωρίζουμε, το πέρμαφροστ είναι μια πραγματικά μεγάλη καταβόθρα άνθρακα και μεθανίου», λένε οι ερευνητές.

Οι επιπτώσεις στην περιοχή περιλαμβάνει το λιώσιμο των ζωτικών στρωμάτων πάγου, περισσότερες πλημμύρες και πείνα για τα κοπάδια των ζώων.

Όταν η βροχή πέφτει στο χιόνι και στη συνέχεια παγώνει, σταματά την προσφορά τροφής για τα ζώα. «Οι τάρανδοι, τα καριμπού και τα μοσχοβόδια δεν μπορούν να διαπεράσουν το στρώμα του πάγου, επομένως δεν μπορούν να φτάσουν στο γρασίδι, που χρειάζονται για να επιβιώσουν και το αποτέλεσμα θα είναι τεράστιοι πληθυσμοί νεκρών ζώων», συνεχίσουν οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Άλαν  από το Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε πως «Αξιοποιώντας ένα υπερσύγχρονο σύνολο σύνθετων προσομοιώσεων σε υπολογιστή, αυτή η νέα μελέτη παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα του μελλοντικού αρκτικού κλίματος, αλλαγή που είναι πιο γρήγορη και ουσιαστική από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτή η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αρκτική και όχι μόνο».

Ωστόσο, ο Γκάβιν Σμιτ του Ινστιτούτου Nasa Goddard των ΗΠΑ έχει αντίθετη άποψη καθώς θεωρεί ότι ο ισχυρισμός για ταχύτερη αλλαγή «δεν υποστηρίζεται», επειδή ορισμένα από τα νέα κλιματικά μοντέλα, προβλέπουν θερμότερες από τις αναμενόμενες μελλοντικές θερμοκρασίες.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM