Η Ευρώπη αντιμετώπισε το 2024 τις πιο εκτεταμένες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή από το 2013, με το 30% των ποταμών της ηπείρου να ξεχειλίζουν, αν και την ίδια στιγμή καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Κοπέρνικος σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που έπληξαν την Ευρώπη το 2024 επηρέασαν περισσότερους από 413.000 ανθρώπους, ενώ η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα συνέβαλε ώστε η ήπειρος να βιώσει τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.
Εικόνες με αυτοκίνητα παγιδευμένα σε πλημμυρισμένους δρόμους και γέφυρες που παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά καταγράφηκαν σε όλη την Ευρώπη, με το 30% του ποτάμιου δικτύου να παρουσιάζει «υψηλές» πλημμύρες και το 12% να ξεπερνά το όριο της «σοβαρής» πλημμύρας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος.
Τα πιο καταστροφικά περιστατικά σημειώθηκαν στην κεντρική Ευρώπη τον Σεπτέμβριο και στην ανατολική Ισπανία τον Οκτώβριο, ευθυνόμενα για πάνω από 250 από τους 335 θανάτους που σχετίζονται με πλημμύρες στην ήπειρο το 2024. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοιες καταστροφές γίνονται εντονότερες και συχνότερες λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, η οποία αυξάνει την ένταση των βροχοπτώσεων.

Η Celeste Saulo, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), τόνισε ότι κάθε επιπλέον κλάσμα βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας έχει σημασία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη οι κοινωνίες να προσαρμοστούν σε ένα θερμότερο κλίμα. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την υπηρεσία Copernicus της ΕΕ και τον WMO, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ημερών με «έντονη», «πολύ έντονη» και «ακραία θερμική καταπόνηση» ήταν ο δεύτερος υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η νοτιοανατολική Ευρώπη βίωσε τον Ιούλιο του 2024 τον πιο παρατεταμένο καύσωνα που έχει καταγραφεί, με θερμοκρασίες που διατηρήθηκαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για 13 συνεχόμενες ημέρες, ενώ οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν επηρέασαν 42.000 ανθρώπους. Σημαντικό μέρος της καμένης έκτασης της Ευρώπης προήλθε από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο, όπου κάηκαν περίπου 110.000 εκτάρια μέσα σε μία εβδομάδα.

Η Friederike Otto, κλιματολόγος του Imperial College του Λονδίνου, επισήμανε ότι η έκθεση αποτυπώνει τον αντίκτυπο που έχουν ήδη τα ακραία καιρικά φαινόμενα στους Ευρωπαίους, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να βρίσκεται 1,3°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, μέχρι το 2100 η αύξηση της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 3°C, με καταστροφικές συνέπειες για την ήπειρο.
Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης υπογράμμισαν την έντονη αντίθεση μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης: η δυτική παρουσίασε υγρό και συννεφιασμένο καιρό, ενώ η ανατολική ζεστό και ηλιόλουστο. Σε αρκετές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, καταγράφηκαν οι υψηλότερες ροές ποταμών των τελευταίων 33 ετών.
Με πληροφορίες από Guardian