— Τι εννοείτε με τους όρους «βιώσιμη» και «κοινωνικά δίκαιη γεωργία»;
Η βιώσιμη γεωργία τοποθετεί στο επίκεντρο τους ανθρώπους που παράγουν και καταναλώνουν την τροφή μας. Παράγει υγιεινή και ασφαλή τροφή, εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον της γεωργίας και της τροφής μας και προστατεύει το έδαφος, το νερό, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Βασίζεται στις αρχές της επιστήμης της Αγρο-οικολογίας, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά κριτήρια. Μία από αυτές τις αρχές είναι η διατροφική κυριαρχία, ο έλεγχος δηλαδή της παραγωγής της τροφής από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές και όχι από τις αγροχημικές βιομηχανίες, όπως γίνεται σήμερα. Στο ίδιο πλαίσιο, η βιώσιμη γεωργία έχει πολλαπλά οφέλη για τις αγροτικές κοινότητες, ενώ επικεντρώνεται στην παραγωγή τροφής με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού του πλανήτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφής και την κατανάλωση κρέατος. Πρόκειται για ένα όραμα βιωσιμότητας, δικαιοσύνης και διατροφικής κυριαρχίας στο πλαίσιο του οποίου παράγεται ασφαλής και υγιεινή τροφή που πληροί τις ανθρώπινες ανάγκες, και όπου ο έλεγχος της τροφής και της γεωργίας βρίσκεται στα χέρια των τοπικών κοινοτήτων και όχι των πολυεθνικών εταιρειών.
— Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος; Προς τα πού βλέπετε να επεκτείνεται το μοντέλο;
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η μετάδοση της γνώσης και της εμπειρίας που θα συλλέξουμε και η συμβολή στη δημιουργία όλο και περισσότερων βιώσιμων αγροκτημάτων σε όλη τη χώρα. Γι' αυτόν το λόγο θα φροντίσουμε να εκπαιδευτούν στις βιώσιμες πρακτικές οι αγρότες που θα εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο αργότερα στις δικές τους εκτάσεις. Η εκπαίδευση, όμως, απευθύνεται και σε όποιον πολίτη ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει μέρος της τροφής του στο μπαλκόνι του, στον κήπο, στην ταράτσα ή θέλει να ξεκινήσει, ή και να επεκτείνει, πρωτοβουλίες αστικών κοινοτικών λαχανόκηπων στη γειτονιά του. Καλούμε επίσης δασκάλους και μαθητές να μας επισκεφτούν και να μάθουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους σχολικούς λαχανόκηπους.
— Τι ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι αστικοί κήποι στη ζωή της πόλης;
Η παγκόσμια τάση της συγκέντρωσης του πληθυσμού στις πόλεις σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, που θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή της τροφής μας, καθιστά απαραίτητη τη συμμετοχή των κατοίκων των πόλεων στη διαδικασία παραγωγής της. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη και υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη μετατροπή του αστικού περιβάλλοντος σε ένα ευέλικτο σύστημα παραγωγής τροφής με τη συμμετοχή όλων. Επιπλέον, αυτοί οι λαχανόκηποι δίνουν την ευκαιρία σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να έχουν πρόσβαση σε τροφή, ενώ αναμφισβήτητα ενισχύουν τους δεσμούς των ανθρώπων της πόλης.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO
σχόλια