Η κλιματική αλλαγή απειλεί να εξαφανίσει τις πυραμίδες της Γκίζας και την Αλεξάνδρεια

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους αρχαίους θησαυρούς της Αιγύπτου - Τις πυραμίδες της Γκίζας και την Αλεξάνδρεια, μεταξύ άλλων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι διάσημες αρχαιότητες της Αιγύπτου, μεταξύ αυτών και οι περίβλεπτες πυραμίδες της Γκίζας, ενδέχεται να χαθούν έως το τέλος του αιώνα, εξαιτίας της κλιμτικής αλλαγής. 

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή απειλεί να πλημμυρίσει τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το συγκρότημα ναών του Λούξορ και το μεγαλύτερο μέρος της Αλεξάνδρειας - που χτίστηκε το 331 π.Χ κάτω από το επίπεδο της θάλασσας από τον Μέγα Αλέξανδρο. 

Η Αλεξάνδρεια μπορεί να βρίσκεται κάτω από το νερό μέσα σε τριάντα χρόνια, προειδοποίησε ο Χουσεΐν Αμπντέλ Μπασίρ, διευθυντής του Μουσείου Αρχαιοτήτων στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. 

Επιπλέον, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ολοένα και πιο συχνά ακραία επεισόδια καιρού συνιστούν απειλή στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας, σύμφωνα με τον Μπασίρ. 

«Το ένα τρίτο των φυσικών μνημείων και το ένα έκτο των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό απειλή λόγω της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε ο ίδιος.

Εκτός των άλλων, η Αίγυπτος υπερθερμαίνεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, με τους ειδικούς να προβλέπουν πως η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία. Στην πόλη του Ασουάν, ο υδράργυρος τακτικά ξεπερνά τους 38 βαθμούς, «ταλαιπωρώντας» τα αρχαία μνημεία από γρανίτη, τα οποία λόγω των δραματικών εναλλαγών καυτών ημερών και κρύων νυχτών, έχουν παρουσιάσει ρωγμές και αλλοιώσεις στις επιγραφές και τα σύμβολα. 

Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι τάφοι των Φαραώ της περίφημης Κοιλάδας των Βασιλέων στο Λούξορ «θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς» μέσα στον αιώνα, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, με κάποιους ναούς μάλιστα να εμφανίζουν φθορά στην πέτρα τους λόγω υγρασίας. 

Η Αίγυπτος, με το άνυδρο τοπίο της και τις χτισμένες σε χαμηλό υψόμετρο και ανάμεσα σε Νείλο και Μεσόγειο πόλεις της, θα βιώσει πιθανότατα πιο σοβαρά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Οι ειδικοί προβλέπουν ένα δυσοίωνο, κλιματικά, μέλλον, με αύξηση στους καύσωνες, τις αμμοθύελλες και τις βροχοπτώσεις, παράγοντες που διαβρώνουν την πέτρα και ξεβάφουν το χρώμα από τα αρχαία μνημεία. 

Με πληροφορίες από ArtNews

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM