Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τον «κόκκινο χρυσό» του Κασμίρ, τη σοδειά σαφράν

Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τον «κόκκινο χρυσό» του Κασμίρ, τη σοδειά σαφράν Facebook Twitter
EPA
0

Η κλιματική αλλαγή πλήττει τη σοδειά σαφράν του Κασμίρ, εκεί που κάποτε τα χωράφια ήταν «σκεπασμένα» με ένα πλούσιο μοβ «χαλί».

Οι ξηρές συνθήκες, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν ρίξει στο μισό την εκεί συγκομιδή του ακριβότερου μπαχαρικού στον κόσμο και απειλούν το μέλλον αυτής της βιομηχανικής παραγωγής που φέρνει κέρδη στην περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια.

«Αυτά τα χωράφια ήταν κάποτε σαν χρυσωρυχεία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντούλ Αχάντ Μιρ στην πόλη Παμπόρ, στο Κασμίρ. Η οικογένειά του έχει μεγαλώσει με την ντελικάτη δουλειά του μαζέματος των πολύτιμων αλλά μικροσκοπικών πορφυρών ινών από τα άνθη του κρόκου.

«Όταν ήμουν παιδί, χρειαζόμασταν 80 άνδρες για μία εβδομάδα, προκειμένου να μαζέψουμε τα λουλούδια. Σήμερα, η εξαμελής οικογένειά μας ολοκληρώνει αυτή τη δουλειά σε μια ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απαιτούνται περίπου 160.000 λουλούδια για να βγει ένα κιλό του πολύτιμου μπαχαρικού, που πουλιέται περίπου 1.350 δολάρια στις τοπικές αγορές. Αλλά, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκομιδή του «κόκκινου χρυσού» ήταν μόλις 1,4 κιλό ανά ανά δέκα στρέμματα το 2018, μισή από την ποσότητα που είχε καταγραφεί το 1998.

Ο Μοχάμαντ Ραμζάν Ράδερ δηλώνει ότι το χωράφι του στο Παμπόρ παρήγαγε μόλις 30 γραμμάρια φέτος, σε σύγκριση με τα 2 κιλά πριν από 12 χρόνια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά. Η εποχή της συγκομιδής- που διαρκεί δύο εβδομάδες στο τέλος του φθινοπώρου- επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ένα πρόσφατο lockdown ασφαλείας, λόγω της αναταραχής στην αμφισβητούμενη περιοχή, που την διεκδικούν Ινδία και Πακιστάν.

Σύμφωνα με ιστορικούς, το σαφράν καλλιεργείται στο Κασμίρ τουλάχιστον από το 500 π.Χ. Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται στη μαγειρική και σε καλλυντικά και η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια το κιλό στη διεθνή αγορά.

Σχεδόν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από το Ιράν, αλλά ειδικοί θεωρούν ότι το σαφράν του Κασμίρ είναι ανώτερο, επειδή έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα.

Το 2010, οι ινδικές αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας ένα ταμείο ύψους 54 εκατομμυρίων δολαρίων για να εισάγουν τους αγρότες στη σύγχρονη γεωργική τεχνολογία. Οι αρχές πιστεύουν ότι η προσπάθεια ήταν επιτυχής, υποστηρίζοντας ότι αναζωογόνησε τα περίπου 15.000 στρέμματα καλλιεργειών σαφράν στο Κασμίρ.

Όμως οι αγρότες έχουν διαφορετική άποψη. Έκοψαν τους πλαστικούς σωλήνες άρδευσης, που τώρα είναι σκορπισμένοι στα χωράφια τους, λέγοντας ότι έφερναν λίγο νερό και έκαναν πιο δύσκολο το όργωμα.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ποικιλίες σπόρων υψηλής απόδοσης, που περιελάμβανε το ίδιο πρόγραμμα, κατέστρεψαν την καλλιέργειά τους. Πλέον, κάποιοι μετατρέπουν τα χωράφια τους σε οπωρώνες, επειδή απαιτούν λιγότερο νερό.

Με πληροφορίες από AFP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM