Η Κύπρος γίνεται ξανά ασφαλές καταφύγιο για τις σπάνιες χελώνες

Η Κύπρος γίνεται ξανά ασφαλές καταφύγιο για τις σπάνιες χελώνες Facebook Twitter
0

Για τις θαλάσσιες χελώνες, αυτά τα αρχαία ερπετά, μια έκταση παραλίας στο νησί της Κύπρου υπήρξε το σπίτι τους για χιλιάδες χρόνια.

Οι μικροσκοπικές χελώνες που μόλις έχουν εκκολαφθεί στην παραλία Λάρας κοντά στην Πάφο τρέχουν να μπουν στα νερά της θάλασσας για να φτάσουν στη Μεσόγειο Θάλασσα και να ξεκινήσουν το ταξίδι της ζωής τους.

Και σε 20 με 30 χρόνια, θα επιστρέψουν στην ακριβή αυτή θέση για να κάνουν τα δικά τους αυγά.

Αφού κυνηγήθηκαν και εξαφανίστηκαν κατά το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα, οι απειλούμενες με εξαφάνιση χελώνες Καρέτα-Καρέτα και οι πράσινες χελώνες της Μεσογείου επιστρέφουν χάρη σε πρωτοποριακές προσπάθειες διατήρησης, λένε οι Κύπριοι θαλάσσιοι βιολόγοι.

Όταν οι προσπάθειες άρχισαν το 1978, στις παραλίες του νησιού υπήρχαν μόλις 300 φωλιές χελωνών.

Ο πληθυσμός έφτασε τις 1.100 φωλιές πέρυσι, δήλωσε ο Ανδρέας Δημητρόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής προγράμματος διατήρησης χελωνών στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του νησιού.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται θεαματικό, αλλά με τους αναπαραγωγικούς κύκλους των χελωνών που εκτείνονται για τρεις δεκαετίες, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, δήλωσε ο Δημητρόπουλος, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την πράσινη χελώνα, η οποία τοποθετεί τα αυγά της σε δύο μόνο χώρες: την Τουρκία και την Κύπρο.

Υπάρχουν μόνο περίπου 1.500 θηλυκές πράσινες χελώνες που εναποθέτουν αυγά σε αυτές τις δύο χώρες, σε αντίθεση με 6.000 θηλυκές χελώνες Καρέτα- Καρέτα που γεννούν αυγά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την θαλάσσια βιολόγο και συντηρητρια του προγράμματος Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου,, η Κύπρος έχει 200-300 πράσινες χελώνες που γεννούν αυγά, ενώ ο αριθμός για τις Καρέτα- Καρέτα είναι διπλάσιος από αυτόν.

Η Κύπρος καθιέρωσε το πρόγραμμα διατήρησής της πολύ πριν από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ.

Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν την προστασία από τους θηρευτές των χελωνών και τη θέσπιση κρίσιμης νομοθεσίας το 1989 που επέτρεψε στους οικολογικούς φορείς να προστατεύσουν δύο βασικές παραλίες στο δυτικό και βορειοδυτικό νησί, κρατώντας τους ντόπιους και τους τουρίστες σε απόσταση.

Πριν από αυτό, οι κάτοικοι στρατοπέδευαν στην παραλία και πρoκαλούσαν προβλήματα και αναταράξεις στο φυσικό καταφύγιο για τις χελώνες. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, η Χατζηχριστοφόρου λέει ότι η περιοχή έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα προστατευτισμού  έτσι ώστε όσοι που εντοπίζουν τραυματισμένη χελώνα να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές.

Οι χελώνες βρίσκονται στη Γη εδώ και 200 εκατομμύρια χρόνια, αλλά έχουν κάνει σπίτι τους τη Μεσόγειο εδώ και μόλις 10.000 χρόνια, δήλωσε η Χατζηχριστοφόρου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το "βιολογικό GPS" των χελωνών τς οδηγεί πίσω στα μέρη αυτά για να κάνουν τα αυγά τους στις ίδιες παραλίες που οι πρόγονοί τους επέλεξαν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Με πληροφορίες από Associated Press

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM