Η νέα απειλή στην Αλάσκα: Κίνδυνος τσουνάμι από την υπερθέρμανση και τις κατολισθήσεις

Η νέα απειλή στην Αλάσκα: Κίνδυνος τσουνάμι από την υπερθέρμανση και τις κατολισθήσεις Facebook Twitter
Η νέα απειλή στην Αλάσκα: Υπερθέρμανση και κατολισθήσεις μπορούν να δημιουργήσουν τσουνάμι (ΕPΑ)
0

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ό,τι υπάρχει σχέση μεταξύ της ταχείας υπερθέρμανσης του πλανήτη και των κατολισθήσεων, που θα μπορούσαν να απειλήσουν πόλεις και τουριστικά αξιοθέατα.

Στην Αλάσκα και σε άλλα κρύα μέρη σε μεγάλο υψόμετρο, υψόμετρο, φαίνεται πως βράχια καταρρέουν καθώς λιώνουν οι πάγοι, απειλώντας με τσουνάμι γειτονικές περιοχές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κατοικημένες περιοχές και τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα κινδυνεύουν από πάγους και βράχια που υποχωρούν. Για παράδειγμα μεγάλη ανησυχία επικρατεί, για μία πλαγιά του φιόρδ Barry Arm στην Αλάσκα, που αποτελεί και δημοφιλές πέρασμα για κρουαζιερόπλοια.

Οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν στις αρχές του περασμένου αιώνα και πριν από μια δεκαετία η διαδικασία επιταχύνθηκε, όπως αποκαλύφθηκε φέτος μέσω δορυφορικών φωτογραφιών.

Εάν καταρρέυσει αυτό κομμάτι, το κύμα θα μπορούσε να χτυπήσει τα κρουαζιερόπλοια που περνούν από την περιοχή, και να φτάσει εκατοντάδες μέτρα ψηλά. Θα μπορούσε ακόμα να πλημμυρίσει τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό και να σαρώσει την πόλη του Whittier, με κύμα ύψους δέκα μέτρων.

Μέσα στο 2020, ήδη 14 γεωλόγοι προειδοποίησαν ό,τι αυτή η κατολίσθηση της πλαγιάς είναι «πιθανό να συμβεί» μέσα στο 2020, και πολύ «πιθανό να συμβεί» μέσα στην επόμενη 20ετία. Το 2015, μια παρόμοια κατολίσθηση, σε μια πλαγιά που είχε επίσης αρχίσει να «σπάει» πριν δεκαετίες, δημιούργησε ένα τσουνάμι που έκοψε στα δύο δάση, 193 μέτρα πάνω από τις πλαγιές του Taan Fiord της Αλάσκας.

«Όταν αλλάζει το κλίμα», δήλωσε ο γεωλόγος Bretwood Higman, ο οποίος έχει εργαστεί στα Taan Fiord και Barry Arm, «το τοπίο χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Εάν ένας παγετώνας υποχωρήσει πολύ γρήγορα, μπορεί να αιφνιδιάσει τις γύρω πλαγιές. Έτσι μπορεί να υπάρξει καταστροφή αντί για προσαρμογή».

Έπειτα από εξέταση δορυφορικών φωτογραφιών των τελευταίων 30 χρόνων, η γεωλόγος Erin Bessette-Kirton διαπίστωσε ό,τι οι κατολισθήσεις στα βουνά St Elias της Αλάσκας και στο Glacier Bay ανταποκρίνονται στις θερμότερες χρονιές.

Η θέρμανση οδηγεί σαφώς σε κατολισθήσεις και το ζητούμενο είναι να προβλέψουν οι επιστήμονες πότε θα συμβεί αυτό. «Έχουμε συσχετισμούς, αλλά δεν γνωρίζουμε την κινητήρια δύναμη. Τι προϋποθέτει η κατολίσθηση και τι την ενεργοποιεί» λέει η Bessette-Kirkton.

Πρόσφατη έρευνα του Dan Shugar, γεωμορφολόγου στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, δείχνει ότι καθώς οι παγετώνες έχουν συρρικνωθεί, οι παγετώδεις λίμνες έχουν αυξηθεί, έως και 50% σε επίπεδο αριθμού και μεγέθους, τα τελευταία  18 χρόνια.

Στον ωκεανό, τα φιόρδ επιμηκύνονται καθώς υποχωρεί ο πάγος. Οι πλαγιές που κρέμονταν πάνω από τον πάγο τώρα κρέμονται πάνω από το νερό. Τον τελευταίο αιώνα, 10 από τα 14 ψηλότερα τσουνάμι που καταγράφηκαν, προκλήθηκαν από παγετώδεις ορεινές περιοχές.

Το 1958, η κατολίσθηση στον κόλπο Lituya της Αλάσκας δημιούργησε κύμα 524 μέτρων. Το ψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Στον σεισμό της Αλάσκας το 1964, οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν από τσουνάμι, έπειτα από υποβρύχιες κατολισθήσεις.

Για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, οι ειδικοί θέλουν να είναι σε θέση να προβλέψουν πότε μια κατολίσθηση είναι πιο πιθανό να συμβεί. Για να το καταφέρουν αυτό, τοποθετούν αισθητήρες στις πιο επικίνδυνες πλαγιές όπου μετρούν δυνάμεις και επιταχύνσεις.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM