ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κυνηγός τροπαίων πλήρωσε 100.000 δολάρια για να σκοτώσει νόμιμα σπάνια κατσίκα

Κυνηγός τροπαίων πλήρωσε 100.000 δολάρια για να σκοτώσει νόμιμα σπάνια κατσίκα Facebook Twitter
1

Ένας Αμερικανός κυνηγός, ο John Amistoso, πλήρωσε 100.000 δολάρια για να ταξιδέψει σε απομακρυσμένα βουνά του Πακιστάν για να σκοτώσει ένα ζώο απειλούμενου είδους.

Η άγρια κατσίκα markhor είναι το «εθνικό ζώο» του Πακιστάν και είναι ταξινομημένο ως απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN). 

Λιγότερα από 6.000 από αυτά τα σπάνια ζώα παραμένουν στην άγρια φύση σύμφωνα με την IUCN, με το κυνήγι να αποτελεί έναν από τους πλέον μεγαλύτερους κινδύνους γι αυτά. 

Κυνηγός τροπαίων πλήρωσε 100.000 δολάρια για να σκοτώσει νόμιμα σπάνια κατσίκα Facebook Twitter

«Η συγκεκριμένη κατσίκα βγήκε σε πλειστηριασμό ως κυνηγετικό τρόπαιο από την κυβέρνηση της περιοχής Gilgit-Baltistan κάτω από το κοινοτικά συμφωνημένο πρόγραμμα προστασίας», ανέφερε ο διευθυντής του WWF Πακιστάν Babar Khan στο The Dodo. 

Σημειώνεται πως o ο οργανισμός εργάζεται στενά με την κυβέρνηση του Πακιστάν ώστε να θέσουν το κυνήγι στην χώρα κάτω από περιοριστικά μέτρα. 

Το κυνηγετικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου σκοτώθηκε η κατσίκα θεσπίστηκε το 1993 από το WWF και την κυβέρνηση της περιοχής Gilgit-Baltistan και στοχεύει στην υποστήριξη μονάδων κατά της λαθροθηρίας, στην βελτίωση του περιβάλλοντος και στην κοινοτική εκπαίδευση. 

Παράλληλα το κυνήγι τροπαίων οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση των πληθυσμών των markhor, ανέφερε το WWF. 

Ωστόσο άλλοι οργανισμοί εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους απέναντι σε αυτό το είδος κυνηγιού ενώ επισημαίνουν πως τα χρήματα σπάνια καταλήγουν στις τοπικές κοινότητες. 

Ακόμα σημειώνουν πως τα προγράμματα αυτά ενισχύουν την λανθασμένη αντίληψη πως όταν σκοτώνονται τα ζώα μεγαλώνουν οι πληθυσμοί. 

Κάποιοι συνέδεσαν το γεγονός με το κυνήγι του Cecil, ενός αφρικανικού λιονταριού το 2015. Τότε ένας Αμερικανός κυνηγός τροπαίων είχε πληρώσει 54.000 δολάρια για να το σκοτώσει προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή. 

Υπολογίζεται πως στην Αφρική μόλις το 2% των χρημάτων που διαθέτουν οι κυνηγοί τροπαίων επιστρέψει στην τοπική οικονομία. 

Από την πλευρά του, ο οργανισμός Humane Society International (HSI) καταδικάζει το κυνήγι τροπαίων σημειώνοντας πως δεν προστατεύει την άγρια ζωή.

«Είναι ένα ακριβό χόμπι για την ελίτ του 1% όπου σκοτώνονται σπάνια και όμορφα ζώα για να καυχιούνται κάποιοι», σημείωσε η εκπρόσωπός του Iris Ho. 

H Ηο και ο οργανισμός Humane Society International σημειώνουν πως αντί για το κυνήγι τροπαίων πρέπει να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες διατήρησης της ζωής, που προστατεύουν την άγρια ζωή, και σημειώνουν πως οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα τροπαίων κυνηγιού με τους Αμερικανούς κυνηγούς να αφήνουν «ένα μονοπάτι σφαγών» από όπου και αν περάσουν.

«Η γκροτέσκα επιχείρηση του κυνηγιού τροπαίων σε βάρος των υπέροχων άγριων ζώων δεν έχει θέση στις σύγχρονες κοινωνίες», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

 

Με πληροφορίες από The Dodo 

Περιβάλλον
1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM