Ο Ινδός γιατρός που έχει φροντίσει «πάνω από 10.000» ελέφαντες- «Είμαι πιο ευτυχισμένος μαζί τους»

Ο Ινδός γιατρός που έχει φροντίσει «πάνω από 10.000» ελέφαντες- «Είμαι πιο ευτυχισμένος μαζί τους» Facebook Twitter
Πηγή φωτό elephantdoctor
0

O Kushal Konwar Sarma είναι γνωστός ως «ο γιατρός των ελεφάντων», καθώς φροντίζει αυτά τα ζώα εδώ και 35 χρόνια και έχει σώσει χιλιάδες από αυτά, σε δάση στην Ινδία και την Ινδονησία.

«Είμαι πιο ευτυχισμένος όταν είναι ανάμεσα σε ελέφαντες», λέει ο ίδιος. «Έχω περάσει περισσότερο χρόνο μαζί τους, παρά με την οικογένειά μου», λέει.

Ο 60χρονος μεγάλωσε στο χωριό Μπάρμα, στην πολιτεία Άσαμ της Ινδίας, στην οποία ζουν περίπου 5.000 από τους πάνω από 27.000 ελέφαντες της χώρας, σύμφωνα με έρευνα του 2017. ο δρ. Sarma λέει πως μπορεί και καταλαβαίνει τη «γλώσσα» των ελεφάντων. «Πέρα από το να τους ταΐζω, επικοινωνώ μαζί μέσω νοημάτων. Τώρα οι περισσότεροι ελέφαντες εδώ με αναγνωρίζουν», λέει.

Φέτος, ο γιατρός τιμήθηκε με το Padma Shri, μία από τις υψηλότερες τιμές για τους πολίτες στην Ινδία, για το έργο του. Ο ίδιος εκτιμά ότι έχει περιποιηθεί περισσότερους από 10.000 ελέφαντες έως τώρα.

Ο Ινδός γιατρός που έχει φροντίσει «πάνω από 10.000» ελέφαντες- «Είμαι πιο ευτυχισμένος μαζί τους» Facebook Twitter
Πηγή φωτό elephantdoctor

Η αρχή έγινε το 1984, όταν φρόντισε έναν άρρωστο ελέφαντα, υπό την καθοδήγηση του μέντορά του, του καθηγητή Subhash Chandra Pathak. «Θυμάμαι την ημέρα που πήγα μαζί του στο εθνικό πάρκο Manas, για να φροντίσουμε ελέφαντες. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος εκείνη την ημέρα», λέει.

Όμως, η σχέση του με τους ελέφαντες φτάνει πίσω στην παιδική ηλικία του, όταν η οικογένειά του φρόντισε έναν θηλυκό, την Laxmi, στο σπίτι τους. «Όταν ήμουν περίπου 7 ετών συνήθιζα να ανεβαίνω στην Laxmi και να τριγυρνώ στο χωριό. Είναι μία από τις πιο έντονες αναμνήσεις μου από εκείνη. Έτσι άρχισα να αγαπώ τους ελέφαντες», θυμάται.

Η αγάπη του και το δέσιμό του με τους ελέφαντες τον έκαναν τον γιατρό που απευθύνονται όλοι στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά την εποχή των μουσώνων. Το Άσαμ συχνά πλημμυρίζει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα ζώα. Τον Ιούλιο τουλάχιστον 51 ζώα έχασαν τη ζωή τους όταν πλημμύρισε το εθνικό πάρκο Καζιράνγκα.

«Τα ζώα υποφέρουν τρομερά κατά την εποχή των πλημμυρών στο πάρκο. Πολλά πεθαίνουν και ακόμη και ελέφαντες παρασύρονται από τα νερά», εξηγεί ο δρ. Sarma, που συχνά βοηθά στις επιχειρήσεις διάσωσης ζώων. «Είναι συχνό φαινόμενο να χωρίζονται τα μικρά από τη μητέρα τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζονται επιπλέον φροντίδα και υποστήριξη. Για αυτό βοηθάω κατά τη διάρκεια των πλημμυρών», συμπληρώνει.

Ο Ινδός γιατρός που έχει φροντίσει «πάνω από 10.000» ελέφαντες- «Είμαι πιο ευτυχισμένος μαζί τους» Facebook Twitter
Πηγή φωτό elephantdoctor

Δεν χρειάζεται καν να του το ζητήσουν επίσημα να πάει και να βοηθήσει. «Πάντα πηγαίνω, γιατί θέλω να προσπαθήσω να σώσω όσο περισσότερα ζώα γίνεται», εξηγεί.

Ο δρ. Sarma έχει καλύψει πάνω από 300.000 χιλιόμετρα στο πυκνό δάσος του Άσαμ, για να περιποιηθεί ελέφαντες. Από τους χιλιάδες που έχει βοηθήσει όμως, πέρα από την Laxmi της παιδικής του ηλικίας, άλλος ένας θηλυκός ελέφαντας έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του. Η Geeta, που ζει στο εθνικό πάρκο Καζιράνγκα.

«Κάποτε, όταν βρισκόμουν στις ΗΠΑ, έμαθα ότι κάποιος είχε πυροβολήσει την Geeta. Ευτυχώς, καμία από τις πέντε σφαίρες δεν χτύπησε ζωτικό όργανο, αλλά ήμουν πολύ αγχωμένος», θυμάται, συμπληρώνοντας ότι σκέφτηκε ακόμη και να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ινδία. Τελικά, «βοήθησα στη θεραπεία της από το τηλέφωνο».

Μόλις όμως επέστρεψε, μία εβδομάδα αργότερα, πήγε κατευθείαν στο πάρκο, για να δει τον ελέφαντα. «Της υποσχέθηκα ότι θα τη θεραπεύσω και ότι θα βγάλω όλες τις σφαίρες από το σώμα της. Αφού τις εντόπισα με ανιχνευτή μετάλλων, αφαίρεσα τις τρεις πρώτες σε επέμβαση», δηλώνει. Οι άλλες δύο όμως ήταν πιο βαθιά και ήταν δύσκολο να αφαιρεθούν. «Συνέχισα όμως τη θεραπεία και τελικά, έπειτα από πέντε επεμβάσεις, αφαιρέθηκε και η τελευταία σφαίρα από το σώμα της. Η αγαπημένη μου Geeta είναι ακόμη στη ζωή και πάρα πολύ υγιής».

Παρότι λατρεύει τη δουλειά του, ξέρει πως ενέχει και κινδύνους. Πιθανότατα έχει ρισκάρει τη ζωή του αρκετές φορές, στο πλαίσιο της δουλειάς, λέει. «Συχνά αναρωτιέμαι πώς επιβίωσα. Μία φορά πέρασα ολόκληρη τη νύχτα σε ένα δέντρο, για να προσπαθήσω να ναρκώσω έναν άγριο ελέφαντα που θέλαμε να πιάσουμε για να τον θεραπεύσουμε».

Παρά τους κινδύνους όμως, η δουλειά του τον γεμίζει. Τώρα, ελπίζει να εμπνεύσει την κόρη του, που έχει πάρει πτυχίο κτηνιάτρου και συχνά τον βοηθά, να ακολουθήσει τα βήματά του. «Θέλω να αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας των ελεφάντων έπειτα από μένα», λέει.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM