Υπάρχουν 247 εκατομμύρια λιγότερα σπουργίτια στην Ευρώπη από ό,τι το 1980, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Πολλά άλλα είδη πουλιών, που επίσης κάποτε ήταν πανταχού παρόντα, έχουν υποστεί τεράστια μείωση.
Ένα στα έξι πτηνά, μια καθαρή απώλεια 600 εκατομμυρίων πουλιών αναπαραγωγής συνολικά, έχουν εξαφανιστεί σε λιγότερο από τέσσερις δεκαετίες.
Μεταξύ των κοινών ειδών που εξαφανίζονται από τον ουρανό είναι τα κίτρινα σπουργίτια (γένος Motacilla που ανήκει στην οικογένεια Motacillidae- 97 εκατ. λιγότερα), τα ψαρόνια (75 εκατ. λιγότερα) και ένα είδος κορυδαλλού (68 εκατ. λιγότερα).
Η μελέτη επιστημόνων από το RSPB, το BirdLife International και την Τσεχική Εταιρεία Ορνιθολογίας ανέλυσε δεδομένα για 378 από 445 είδη πουλιών που είναι εγγενή σε χώρες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Διαπίστωσαν ότι η συνολική αφθονία των πουλιών αναπαραγωγής μειώθηκε μεταξύ 17% και 19% στις χρονιές από το 1980 μέχρι το 2017.
Η συνολική και αναλογική μείωση του αριθμού των πτηνών είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των ειδών που σχετίζονται με τη γεωργική γη.
Το σπουργίτι έχει πληγεί περισσότερο, χάνοντας τον μισό πληθυσμό του, ενώ ο στενός συγγενής του, το δεντροσπουργίτι, έχει καταγράψει μείωση του πληθυσμού κατά 30 εκατ. πουλιά.
Και τα δύο είδη έχουν μειωθεί λόγω της αλλαγής των πρακτικών στις καλλιέργειες, αλλά τα σπουργίτια έχουν επίσης εξαφανιστεί από πολλές πόλεις για λόγους που δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί. Ωστόσο, πιθανό είναι μεταξύ των λόγων να είναι η έλλειψη τροφής, οι ασθένειες όπως η ελονοσία των πτηνών και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ενώ η εντατικοποίηση της γεωργίας, που προκαλεί απώλεια οικοτόπων, και η χρήση χημικών στις καλλιέργειες, που προκαλεί μεγάλες μειώσεις στα έντομα, βασική τροφή για πολλά πουλιά, είναι αιτίες πολλών μειώσεων των πληθυσμών, τα αποδημητικά πουλιά μεγάλων αποστάσεων έχουν μειωθεί αναλογικά περισσότερο από άλλες ομάδες.
Ανάλογες μειώσεις έχει υποστεί και ο πληθυσμός των πουλιών που ζουν κοντά σε ακτές.
«Η μελέτη μας είναι μια κλήση αφύπνισης για την πολύ πραγματική απειλή της εξαφάνισης των πουλιών», δήλωσε η Fiona Burns, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη επιστήμονας διατήρησης για το RSPB.
Η Burns είπε ότι η συνάντηση του επόμενου έτους του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα είναι κρίσιμη για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου για την πρόληψη των εξαφανίσεων και την ανάκτηση της χαμένης αφθονίας πολλών ειδών.
Πρόσθεσε δε, ότι «Χρειαζόμαστε νέα δράση σε ολόκληρη την κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις κρίσεις της φύσης και του κλίματος.
»Αυτό σημαίνει αύξηση της κλίμακας και της φιλοδοξίας της φιλικής προς τη φύση γεωργίας, της προστασίας των ειδών, της βιώσιμης δασοκομίας και της αλιείας και ταχεία επέκταση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών».
Ενώ 900 εκατομμύρια πουλιά εξαφανίστηκαν συνολικά, 203 από τα 378 είδη που μελετήθηκαν αυξήθηκαν σε αριθμό.
Το 60% των 340 εκατομμυρίων επιπλέον πουλιών προέρχονταν από μόλις οκτώ ακμάζοντα είδη μεταξύ των οποίων ο κότσυφας, η καρδερίνα, ο κοκκινολαίμης και το περιστέρι.
Οι αριθμοί 11 ειδών αρπακτικών πουλιών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 1980, συμπεριλαμβανομένων του πετρίτη, του βαλτοαετού, της καρακάξας και του χρυσαετού, αν και τέτοια είδη είναι σχετικά σπάνια και έτσι οι πληθυσμοί τους είναι ακόμη ως επί το πλείστον μικροί.
Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα αρπακτικά έχουν ωφεληθεί από την αυξημένη προστασία και τη μείωση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων, καθώς και από συγκεκριμένα έργα αποκατάστασης των ειδών.
Η οδηγία της ΕΕ για τα πτηνά και η οδηγία για τους οικοτόπους παρείχαν επίσης νομική προστασία σε είδη και ενδιαιτήματα προτεραιότητας που έχουν διαπιστωθεί ότι ωφελούν τα είδη πτηνών.
Ενώ οι ρυθμοί μείωσης σε πολλά είδη έχουν επιβραδυνθεί την τελευταία δεκαετία, οι μειώσεις των πληθυσμών δεν είναι απλώς μία συνέπεια από τις καταστροφικές πρακτικές των προηγούμενων δεκαετιών.
Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες που αποκαλύπτουν σημαντικές πρόσφατες απώλειες στη βιοποικιλότητα.
Η κλίμακα των απωλειών και οι τύποι πουλιών που εξαφανίζονται, είναι συγκρίσιμες με τις μειώσεις στη Βόρεια Αμερική, όπου βρέθηκαν 3 δισεκατομμύρια πτηνά να έχουν εξαφανιστεί από το 1970.
Η Anna Staneva, προσωρινή επικεφαλής του τμήματος διατήρησης του BirdLife Europe, δήλωσε πως «Αυτή η έκθεση δείχνει δυνατά και ξεκάθαρα ότι η φύση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
»Ενώ η προστασία πτηνών που είναι ήδη σπάνια ή απειλούμενα, έχει οδηγήσει σε ορισμένες επιτυχείς ανακτήσεις, αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να διατηρήσει τους πληθυσμούς των άφθονων ειδών.
»Τα κοινά πουλιά γίνονται όλο και λιγότερο κοινά, κυρίως επειδή οι χώροι από τους οποίους εξαρτώνται εξαφανίζονται από τους ανθρώπους.
»Η φύση έχει εξαλειφθεί από τα χωράφια, τη θάλασσα και τις πόλεις μας. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να καθορίσουν νομικά δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάστασή της. Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, συμπεριλαμβανομένου του είδους μας».
Με πληροφορίες του Guardian