Οι σπάνιοι παγετώνες της Αφρικής θα εξαφανιστούν μέχρι τη δεκαετία του 2040, σύμφωνα με διεθνή έκθεση

Οι σπάνιοι παγετώνες της Αφρικής σύντομα θα εξαφανιστούν, σύμφωνα με διεθνή έκθεση Facebook Twitter
AP
0

Οι σπάνιοι παγετώνες της Αφρικής θα εξαφανιστούν τις επόμενες δύο δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί μια νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και άλλων οργανισμών συντάχθηκε εν μέσω σαρωτικών προβλέψεων για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην ήπειρο που συμβάλλει λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά θα υποφέρει περισσότερο.

Η έκθεση  που δημοσιεύθηκε πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία, η οποία ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου, είναι μια ζοφερή υπενθύμιση ότι οι 1,3 δισ. άνθρωποι της Αφρικής παραμένουν «εξαιρετικά ευάλωτοι» καθώς η ήπειρος θερμαίνεται περισσότερο και πιο γρήγορα, από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ωστόσο, οι 54 χώρες της Αφρικής είναι υπεύθυνες για λιγότερο από το 4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων ρύπων.

Η νέα έκθεση προτάσσει τους ήδη συρρικνωμένους παγετώνες του όρους Κιλιμάντζαρο, του όρους Κένυα και των βουνών Rwenzori στην Ουγκάντα ​​ως σύμβολα των γρήγορων και διαδεδομένων αλλαγών που έρχονται.

«Τα τρέχοντα ποσοστά υποχώρησής τους είναι υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα οδηγήσει σε πλήρη υποχώρηση μέχρι τη δεκαετία του 2040 », αναφέρει.

Ο μαζικός εκτοπισμός, η πείνα και οι αυξανόμενες κλιματικές κρίσεις, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες θα απασχολήσουν ιδιαίτερα στο μέλλον αλλά η έλλειψη κλιματικών δεδομένων σε περιοχές της Αφρικής «έχει σημαντικό αντίκτυπο» σήμερα σε ό,τι αφορά στις προειδοποιήσεις για καταστροφές που θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Petteri Taalas.

Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ποικίλλουν σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, αλλά «στην υποσαχάρια Αφρική, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως και 3% μέχρι το 2050», γράφει ο Josefa Leonel Correia Sacko από την Επιτροπή Αφρικανικής Ένωσης.

«Δεν επιδεινώνονται μόνο οι φυσικές συνθήκες αλλά αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται» τονίζει.

Μέχρι το 2030, έως και 118 εκατομμύρια εξαιρετικά φτωχοί άνθρωποι, ή όσοι ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα, «θα εκτεθούν σε ξηρασία, πλημμύρες και ακραίες ζέστες στην Αφρική εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης», προσθέτει ο Sacko.

Ήδη, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι το νησιωτικό έθνος του Ινδικού Ωκεανού, η Μαδαγασκάρη, είναι εκείνο όπου «οι συνθήκες που μοιάζουν με λιμό, ήταν συνέπεια κλιματικής αλλαγής».

Παράλληλα, τμήματα του Νοτίου Σουδάν αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και σχεδόν 60 χρόνια.

Παρά τις απειλές για την αφρικανική ήπειρο, οι φωνές των Αφρικανών εκπροσωπήθηκαν λιγότερο από τις πλουσιότερες περιοχές στις παγκόσμιες συνεδριάσεις για το κλίμα και μεταξύ των συντακτών της κρίσιμης διακυβερνητικής επιτροπής για τις επιστημονικές εκτιμήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η συμμετοχή της Αφρικής σε εκθέσεις IPCC ήταν «εξαιρετικά χαμηλή», σύμφωνα με το Future Climate for Africa, ένα ερευνητικό πρόγραμμα πολλών χωρών.

Το κόστος που ακολουθεί θα είναι τεράστιο. «Συνολικά, η Αφρική θα χρειαστεί επενδύσεις άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την προσαρμογή έως το 2030 στον τομέα της υλοποίησης εθνικών σχεδίων για το κλίμα, απαιτώντας σημαντικές, προσιτές και προβλέψιμες εισροές υπό όρους χρηματοδότησης», δήλωσε ο Taalas.

«Το κόστος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην Αφρική θα αυξηθεί στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050, έστω κι αν υποθέσουμε ότι θα ισχύσουν οι διεθνείς προσπάθειες για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου».

Με πληροφορείς του AP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM