Ουρουγουάη: 2.000 πιγκουίνοι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε 10 ημέρες

Ουρουγουάη: Νεκροί βρέθηκαν 2.000 πιγκουίνοι μέσα σε 10 ημέρες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένα θλιβερό θέαμα βλέπουν σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι στην ανατολική Ουρουγουάη καθώς έχουν εντοπιστεί μέσα σε δέκα ημέρες σχεδόν 2.000 πιγκουίνοι νεκροί, με την αιτία αυτής της εκατόμβης να παραμένει ανεξήγητη.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη για την πανίδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας της Νότιας Αμερικής, Κάρμεν Λαϊσαγόγεν, πρόκειται για «πιγκουίνους του Μαγγελάνου», στην πλειονότητά τους νεαροί, που πέθαναν στον Ατλαντικό Ωκεανό και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στις ακτές των νομών Κανελόνες, Μαλδονάδο και Ρότσα.

Όπως αναφέρει η Κάρμαν Λαϊσαγόγεν, «το 90% ήταν νεαρά πτηνά», που ξεβράστηκαν στα παράλια «χωρίς αποθέματα λίπους και με άδεια στομάχια». Οι πιγκουίνοι τέθηκαν σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών, με το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό.

Αυτό το είδος πιγκουίνου, που συνήθως φωλιάζει και αναπαράγεται στο νότιο τμήμα της Αργεντινής, αποδημεί προς βορρά σε αναζήτηση πιο θερμών νερών κατά τη διάρκεια του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου, όπως αναφέρουν ειδικοί. Μάλιστα, μπορούν να φτάσουν μέχρι τις ακτές της βραζιλιάνικης πολιτείας Εσπίριτου Σάντου.

Σύμφωνα με την κ. Λαϊσαγόγεν «είναι φυσιολογικό ένα ποσοστό να πεθαίνει, αλλά όχι τόσο μεγάλο», υπενθυμίζοντας πως παρόμοια εκατόμβη με πιγκουίνους είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά στη Βραζιλία, και σε εκείνη την περίπτωση χωρίς να εξηγηθεί η αιτία.

«Οι πιγκουίνοι πεθαίνουν λόγω έλλειψης τροφής»

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος αποδίδουν τη θνησιμότητα των «πιγκουίνων του Μαγγελάνου» στην υπεραλίευση και στην παράνομη αλιεία.

«Από τα χρόνια του 1990 και του 2000 αρχίσαμε να βλέπουμε ζώα που δεν είχαν επαρκή τροφή», τόνισε ο Ρίτσαρντ Τεσόρε της μκο SOS Rescate de Fauna Marina, τονίζοντας την «υπερεκμετάλλευση» των θαλάσσιων πόρων.

Όπως υποστηρίζει, ένας κυκλώνας που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό και έπληξε τη νοτιοανατολική Βραζιλία πιθανόν να οδήγησε στον θάνατο των νεαρών πιγκουίνων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Τεσόρε, βρέθηκαν νεκρά και πολλά ακόμη θαλάσσια ζώα –ανάμεσά τους θαλασσοβάτες, άλμπατρος, γλάροι, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσιοι λέοντες– στις ακτές της Μαλδονάδο, ανατολικά της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM