Πέντε πράγματα για τα μουστάκια των ζώων που δεν ξέραμε

Πέντε πράγματα για τα μουστάκια των ζώων που δεν ξέραμε Facebook Twitter
0

Οι περισσότεροι, όταν ακούν για μουστάκια ζώων, λογικά πρώτα σκέφτονται τις γάτες. Βέβαια, υπάρχει πληθώρα ζώων που έχουν μουστάκια και δεν πρόκειται απλά για ένα «χαριτωμένο» χαρακτηριστικό, αλλά- κυρίως- για ένα ιδιαίτερα πολύτιμο εργαλείο. 

«Τα περισσότερα θηλαστικά έχουν μουστάκια και το συναρπαστικό είναι πως υπάρχουν τόσα πράγματα για αυτά, τα οποία δεν γνωρίζουμε», επισημαίνει η δρ. Ρόμπιν Γκραντ, βιολόγος στο Manchester Metropolitan University, η οποία μελετά τα μουστάκια των ζώων. Η επιστήμονας, μιλώντας στο ΒΒC, αναφέρθηκε σε πέντε πράγματα που δεν γνωρίζουμε για αυτό το θέμα και μεταξύ άλλων εξήγησε γιατί ποτέ κανείς δεν πρέπει να κόβει τα μουστάκια ζώου. 
 
Οι περισσότεροι όταν ακούν για μουστάκια σκέφτονται τις γάτες. Όμως, άλλα ζώα έχουν πολύ καλύτερα μουστάκια, είναι πιο ευαίσθητα, μεγαλύτερα και κινούνται περισσότερο από εκείνα των γατών, επισημαίνει η δρ. Γκραντ. 

«Εκείνα του ακανθόχοιρου είναι τα μεγαλύτερα που έχω δει. Αυτά που έχω στο εργαστήριο έχουν μήκος περίπου 45 εκατοστά και τα κινούν σχεδόν διαρκώς», συμπληρώνει. 

Οι πρόγονοί μας πιθανότατα είχαν μουστάκια 
Η βιολόγος σημειώνει ότι είναι δύσκολο να μελετηθεί η εξέλιξη των μουστακιών, επειδή δεν διατηρούνται στο αρχείο απολιθωμάτων. 

Σημειώνει όμως πως ο άνθρωπος έχει τις μικρές τρύπες, όπου «θα ήταν τα μουστάκια μας», όπως και κατάλοιπα μυών παρόμοιων με εκείνους που βλέπουμε στα ζώα που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. 

Τα μουστάκια είναι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα  
Τα μουστάκια μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα αποτυπώματα, δηλώνει η δρ. Γκραντ. «Πολλά ζώα μπορούν να κινούν τα μουστάκια τους και κάποια κάνουν κυκλικές κινήσεις, προς τα εμπρός ή πίσω», εξηγεί. 

«Μπορούμε να το σκεφτούμε ως σκανάρισμα. Όταν εμείς μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο, κοιτάζουμε τριγύρω για να δούμε τι υπάρχει. Αυτό κάνουν», εξηγεί. Η ταχύτερη τέτοια κίνηση που έχει δει, σημειώνει, είναι σε ποντίκι, καθώς έφτανε τις 25 το δευτερόλεπτο. 

Τα θαλάσσια θηλαστικά έχουν τα πιο ευαίσθητα μουστάκια, συνεχίζει η βιολόγος. «Πολλές φώκιες έχουν σχεδόν 2.000 νευρικές ίνες στους θύλακες», σημειώνει και εξηγεί ότι χάρη σε αυτό μπορούν να ανιχνεύσουν τα απόνερα που αφήνουν τα ψάρια κολυμπώντας.   

Δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο στα μουστάκια 
Στους ακανθόχοιρους, τα μουστάκια σχηματίζουν ένα «πλέγμα», σημειώνει η βιολόγος. Έχουν σειρές και στήλες. Το ίδιο μοτίβο, σαν πλέγμα, υπάρχει και στον εγκέφαλο. «Κάτι που λατρεύουν οι νευροεπιστήμονες, επειδή μπορούν να κουνήσουν ένα μουστάκι και να δουν πού πηγαίνει αυτό το σήμα στον εγκέφαλο», συνεχίζει. 

Ποτέ μην κόβετε μουστάκια  
Σε πολλά ζώα, τα μουστάκια είναι η πρωταρχική και πιο σημαντική αίσθηση. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μην κόβονται, υπογραμμίζει η δρ. Γκραντ, καθώς, τα εν λόγω ζώα ξαφνικά θα χάσουν μια αίσθηση. 

Θα ήταν σαν να δέσουν τα μάτια ενός ανθρώπου και να πρέπει αυτός να πιάσει τριγύρω για να δει πού είναι. Επίσης, ένα κυρίαρχο ζώο μπορεί να κόψει τα μουστάκια άλλων που ζουν στο ίδιο κλουβί μαζί του. Έτσι, εξηγεί η βιολόγος, αυτά τα ζώα γίνονται πιο υποταγμένα και δημιουργείται μια ιεραρχία. 

Τα μουστάκια μπορούν να μας διδάξουν πολλά 
Αυτό το χαρακτηριστικό των ζώων μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. 

«Ο κυματισμός στα μουστάκια που έχουν οι φώκιες έχει αποτελέσει έμπνευση για τα πτερύγια των ανεμογεννητριών», αναφέρει ως παράδειγμα η βιολόγος. 

Επίσης, εξήγησε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έμπνευση για αισθητήρες των ρομπότ, είτε πρόκειται για σκούπα είτε κάποιο που πρέπει να μπει σε ένα επικίνδυνο, σκοτεινό ή σύνθετο περιβάλλον. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM