H αύξηση στους θανάτους δελφινιών μάλλον συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πώς συνδέεται η αύξηση στους θανάτους δελφινιών με τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ. Unsplash
0

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των θανάτων δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ενημερώνουν επιστήμονες.

Συνολικά 20 ρωσικά πολεμικά πλοία σταθμεύουν στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα και οι εργασίες τους έχουν αυξήσει σημαντικά την ηχορύπανση στην περιοχή. Αυτός ο θόρυβος οδηγεί τα κητώδη πως τα νότια, στις ακτές Τουρκίας και Βουλγαρίας, όπου παγιδεύονται σε δίχτυα.

Από την αρχή του πολέμου, η Τουρκία έχει καταγράψει αύξηση στις ξεβράσεις δελφινιών σε ακτές της περιοχής. Περισσότερα από 80 θηλαστικά βρέθηκαν νεκρά, κάτι που το τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας (Tudav) περιγράφει ως «πολύ μεγάλη αύξηση».

Τα περισσότερα εξ αυτών έχασαν τις ζωές τους όταν πιάστηκαν σε δίχτυα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το τέλος των έτερων, ωστόσο, παραμένει «αναπάντητο ερώτημα», όπως εξήγησε ο Δρ. Μπαϊράμ Οζτούρκ, επικεφαλής του Tudav. Δεν φαίνεται να είχαν μπλεχτεί σε δίχτυα και δεν είχαν εμφανή τραύματα.

«Το ακουστικό τραύμα είναι μία από τις πιθανότητες που έρχονται στο μυαλό μου» είπε ο Οζτούρκ και υπογράμμισε τη σημασία της επαγρύπνησης. «Δεν έχουμε αποδείξεις για το τι μπορεί να προκαλέσουν τα σόναρ χαμηλής συχνότητας στη Μαύρη Θάλασσα γιατί δεν έχουμε ξαναδεί τόσα πολλά πλοία. Και τόσος πολύς θόρυβος, για τόσο μεγάλο διάστημα».

Το ναυτικό εντοπίζει εχθρούς μέσω σόναρ, αλλά και τα θαλάσσια θηλαστικά στηρίζονται σε ηχητικά σήματα για να επικοινωνήσουν, μεταξύ άλλων. Η αύξηση του υποβρύχιου θορύβου, λοιπόν, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για αυτά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Πάβελ Γκόλντιν, ερευνητή στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, ένας επίμονος θόρυβος μπορεί να μην σκοτώσει τα δελφίνια – κι άλλα είδη – αλλά να τα αναγκάσει να μεταναστεύσουν. «Μπορεί να είναι αιτία μαζικής μετανάστευσης ψαριών και κητοειδών προς τα νότια» εξήγησε.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στο ανησυχητικό φαινόμενο, αλλά δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για προστασία των θαλάσσιων ειδών εν μέσω πολέμων.

«Υπάρχουν δεκάδες πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν γνωρίζουμε ούτε το πόσο συχνά χρησιμοποιούν το σόναρ» είπε ο Οζτούρκ.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περιβάλλον / Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την «άνευ προηγουμένου» απώλεια των παγετώνων της Γης που οφείλεται στην κλιματική κρίση και απειλεί τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις πηγές νερού
LIFO NEWSROOM
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Περιβάλλον / Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
LIFO NEWSROOM