Η αποψίλωση του Αμαζονίου φέτος εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας (Inpe).
Συνολικά 11.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα του τροπικού δάσους καταστράφηκαν από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020, δηλαδή μια έκταση μεγαλύτερη από την Τζαμάικα. Αυτό αποτελεί αύξηση της τάξεως του 9,5% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ ξεπεράστηκε το «ρεκόρ» του 2008, όταν είχαν καταστραφεί 12.911 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καταστροφή του Αμαζονίου έχει επιταχυνθεί από τότε που ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ανέλαβε πρόεδρος της Βραζιλίας, τον Ιανουάριο του 2019. Το 2018 η Inpe είχε ανακοινώσει την καταστροφή 7.536 τετραγωνικών χιλιομέτρων του τροπικού δάσους.
Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία είναι προκαταρκτικά και τα επίσημα στατιστικά θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Όμως είναι ήδη εμφανές ότι η Βραζιλία δεν θα πετύχει τον στόχο που είχε θέσει για περιορισμό της αποψίλωσης του Αμαζονίου σε 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα ετησίως έως το 2020.
«Εξαιτίας αυτής της αποψίλωσης, η Βραζιλία είναι πιθανότατα η μόνη χώρα με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που κατάφερε να αυξήσει αυτές τις εκπομπές τη χρονιά που η πανδημία του κορωνοϊού παρέλυσε την παγκόσμια οικονομία», σχολίασε το Βραζιλιάνικο Παρατηρητήριο για το Κλίμα, ένας συνασπισμός περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Ο Μπολσονάρου ενθαρρύνει τις αγροτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες στον Αμαζόνιο, ενώ έχει περικόψει και τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών που συλλαμβάνουν και επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τον περιβαλλοντικό νόμο. Στο παρελθόν ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει συγκρουστεί με την Inpe για τα στοιχεία που δημοσιεύει σχετικά με την αποψίλωση. Πέρυσι κατηγόρησε την υπηρεσία ότι αμαυρώνει τη φήμη της χώρας.
«Το όραμα της κυβέρνησης του Μπολσονάρου για την ανάπτυξη στον Αμαζόνιο είναι μια επιστροφή στην ανεξέλεγκτη αποψίλωση του παρελθόντος. Είναι ένα οπισθοδρομικό όραμα που απέχει μακράν από την προσπάθεια που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», σχολίασε η εκπρόσωπος της Greenpeace, Κριστιάνε Ματσέτι.
Από την άλλη ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, Χάμιλτον Μουράο, που παρουσίασε αυτά τα στοιχεία, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καταπολέμηση της αποψίλωσης. «Το μήνυμα που στέλνω εξ ονόματος του Μπολσονάρου είναι ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την επιστήμη και την τεχνολογία προκειμένου να στηρίξουμε τη δουλειά των υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος», είπε ο Μουράο, επικεφαλής της task force που δημιούργησε ο Μπολσονάρου για τον Αμαζόνιο.
Με πληροφορίες από BBC, AFP