Οι αποικίες πιγκουίνων σε κάποια σημεία της Ανταρκτικής έχουν μειωθεί κατά πάνω από 75% τα τελευταία πενήντα χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός των πιγκουίνων του είδους Πυγοσκελίς της Ανταρκτικής - γνωστών κι ως γενειοφόρων πιγκουίνων - έχει περιοριστεί δραματικά από την τελευταία φορά καταμέτρησής του, πριν από περίπου 50 χρόνια.
Σε κάθε αποικία που ελέγχθηκε στο Elephant Island, σημαντικό οικότοπο πιγκουίνων βορειοανατολικά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, καταγράφηκε πτώση του πληθυσμού της, σύμφωνα με ανεξάρτητους ερευνητές που εντάχθηκαν σε αποστολή της Greenpeace στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία έρευνα μέτρησης το 1971, υπήρχαν 122.550 ζευγάρια πιγκουίνων στο συγκεκριμένο νησί της Ανταρκτικής. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη αποκάλυψε μόλις 52,786 ζευγάρια - πτώση περίπου 60%.
Το μέγεθος της αλλαγής στον πληθυσμό διαφοροποιείτο από αποικία σε αποικία στο Elephant Island. H μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό πιγκουίνων (77%) καταγράφηκε στη λεγόμενη Chinstrap Camp, του είδους Πυγοσκελίς δηλαδή.
Η κλιματική αλλαγή οδήγησε στη μείωση του θαλάσσιου πάγου και σε θερμότερους ωκεανούς που μεταφράζεται σε λιγότερο κριλ - το κύριο στοιχείο στην διατροφή των πιγκουίνων.
«Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανότατα ο βασικός παράγοντας και οι συνέπειες διαχέονται στην τροφική αλυσίδα» εξηγεί στο CNN από το ερευνητικό Esperanza της Greenpeace ο Νόα Στράικερ, ορνιθολόγος και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Stony Brook, συμπληρώνοντας: «Οι πιγκουίνοι, οι φώκιες και οι φάλαινες εξαρτώνται από το κριλ που με τη σειρά του είναι συνάρτηση του πάγου. Συνεπώς, όταν η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον παγο, αυτό έχει συνέπειες σε όλα τα υπόλοιπα».
Άλλωστε, μόλις προ ημερών, στην Ανταρκτική καταγράφηκε η πιο ζεστή της ημέρα από τότε που διατηρούνται μετεωρολογικά αρχεία στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αργεντινής.
Το μεσημέρι στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα, που βρίσκεται στην περιοχή της Ανταρκτικής που ανήκει στην Αργεντινή, η θερμοκρασία έφτασε τους 18,3 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, πρόκειται για ρεκόρ από το 1961, με το προηγούμενο να έχει καταγραφεί στις 24 Μαρτίου 2015, όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 17,5 βαθμούς.
«Τέτοιες σημαντικές μειώσεις στους αριθμούς των πιγκουίνων υποδεικνύουν πως το οικοσύστημα του Νότιου Ωκεανού έχει θεμελιωδώς αλλάξει τα τελευταία πενήντα χρόνια και πως οι συνέπειες αυτής της αλλαγής επηρεάζουν το δίκτυο τροφής ειδών όπως ο Πυγοσκελίς» αναφέρει η Χέδερ Λιντς, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικολογίας στο Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια