Ένα σπάνιο πλάσμα των ωκεάνιων βυθών καταγράφηκε ανοιχτά των ακτών της νότιας Καλιφόρνια, προκαλώντας ενθουσιασμό μεταξύ των θαλάσσιων βιολόγων που προσπαθούσαν εδώ και δεκαετίες να εντοπίσουν το ακριβοθώρητο πλάσμα.
Το Bathophilus flemingi, γνωστό και ως δρακόψαρο με ψηλό πτερύγιο, καταγράφηκε σε βίντεο από ομάδα ερευνητών, στο Μοντερέι Μπέι.
Το μακρουλό πλάσμα φτάνει τα 16,5 εκατοστά σε μήκος και έχει μακριές λεπτές ακτίνες για πτερύγια τα οποία οι επιστήμονες εκτιμούν πως μπορούν να ανιχνεύσουν δονήσεις, ενημερώνοντας το ψάρι για πιθανούς κινδύνους γύρω του. Είναι δεινός θηρευτής που ζει στα βάθη του ωκεανού.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας του Ενυδρείου του Μοντερέι Μπέι (Monterey Bay Aquarium Research Institute - MBARI), το δρακόψαρο ακολουθεί μια τακτική κυνηγιού όπου μένει ακίνητο και περιμένει έως ότου εμφανιστούν ανυποψίαστα καρκινοειδή και ψάρια τα οποία αρπάζει με τα κοφτερά δόντια του.
Για να τραφεί, χρησιμοποιεί επίσης μια βιοφωταυγή ίνα που προεξέχει από το πηγούνι του. «Το χρησιμοποιεί αυτό για να προσελκύει το θήραμά του που βλέπει το ίχνος αυτό φωτός και πλησιάζει γιατί νομίζει πως είναι κάτι μικρό που μπορεί να φάει» εξηγεί ο Μπρους Ρόμπισον, επιστήμονας στο MBARI.
«Σε πάνω από τρεις δεκαετίες έρευνας των θαλάσσιων βαθών και πάνω από 27.600 ώρες βίντεο, έχουμε δει το συγκεκριμένο είδος μόλις τέσσερις φορές! Εντοπίσαμε αυτό το πλάσμα λίγο έξω από τον κόλπο του Μοντερέι σε βάθος περίπου 300 μέτρων» αναφέρουν οι ερευνητές.
Το συγκεκριμένο ψάρι έχει μια χάλκινη απόχρωση, κόντρα στα περισσότερα πλάσματα των βαθών του ωκεανού. «Είναι υπέροχα ζώα και ένας από τους λόγους της ομορφιάς τους είναι και το χρώμα τους» σημειώνει ο Ρόμπισον.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χάλκινη απόδραση ίσως δρα κάπως σαν καμουφλάζ καθώς απορροφά το μπλε φως που φτάνει στα βάθη του ωκεανού. Ως αποτέλεσμα, το ψάρι ενσωματώνεται στο σκοτεινό θαλάσσιο περιβάλλον, μοιάζοντας σχεδόν αόρατο.
«Μα όταν ανάβουμε πάνω του τα λευκά μας φώτα, είναι απλώς πανέμορφο» καταλήγει.
Με πληροφορίες από Guardian