Τα τροπικά δάση μπορούν να αναγεννηθούν σε μόλις 20 χρόνια, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

Τα τροπικά δάση μπορούν να αναγεννηθούν σε μόλις 20 χρόνια χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση Facebook Twitter
ΑP
0

Τα τροπικά δάση μπορούν να αναζωογονηθούν με εκπληκτική ταχύτητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι τα τροπικά δάση έχουν τη δυνατότητα να αναγεννηθούν σχεδόν πλήρως εάν μείνουν ανέγγιχτα από τον άνθρωπο, όμως για περίπου 20 χρόνια.

Αυτό οφείλεται σε έναν πολυδιάστατο μηχανισμό με τον οποίο η παλιά δασική χλωρίδα και πανίδα βοηθούν την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς δασών, μια φυσική διαδικασία γνωστή ως «δευτερεύουσα διαδοχή».

Αυτά τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Science, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της κλιματικής κατάρρευσης και να παράσχουν παράλληλα, χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ενεργήσει ο άνθρωπος στη συνέχεια.

Προτείνουν επίσης ότι δεν είναι πολύ αργά για να αναιρεθεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η ανθρωπότητα μέσω της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτή η ιδέα της φυσικής αναγέννησης συχνά αγνοείται υπέρ των δενδροφυτεύσεων, αλλά σύμφωνα με τον Lourens Poorter, καθηγητή λειτουργικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία και κύριο συγγραφέα της εργασίας, η ιδέα αυτή συχνά αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τις φυτεύσεις δέντρων για αποκατάσταση.

«Σε σύγκριση με τη φύτευση νέων δέντρων, έχει πολύ καλύτερη απόδοση όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την ανάκτηση θρεπτικών συστατικών».

Το μήνυμα που προκύπτει είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να φυτέψουμε περισσότερα δέντρα όταν η φύση το κάνει μόνη της, είπε ο Poorter.

Για αυτήν τη μελέτη, περισσότεροι από 90 ερευνητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να αναλύσουν πώς ακριβώς λαμβάνει χώρα η αναγέννηση των τροπικών δασών.

Εξέτασαν δεδομένα σχετικά με την ανάκτηση δασών από τρεις ηπείρους, 77 τοποθεσίες και 2.275 οικόπεδα στην Αμερική και τη Δυτική Αφρική.

Από εκεί, αξιολόγησαν 12 συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το έδαφος, τη λειτουργία των φυτών, τη δομή του οικοσυστήματος και τη βιοποικιλότητα και άλλα.

Στη συνέχεια μοντελοποίησαν αυτά τα δεδομένα, χωρίς τα οποία θα έπρεπε να περιμένουν πάνω από 100 χρόνια για να το δουν αυτό να συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, με μια τεχνική που ονομάζεται chronosequencing, επιτρέποντάς τους να συμπεράνουν μακροπρόθεσμες τάσεις στην ανάκτηση των δασών.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τι συμβαίνει με τη γη των τροπικών δασών που έχει χρησιμοποιηθεί για γεωργία ή άλλους σκοπούς και στη συνέχεια εγκαταλείπεται.

Διαπίστωσαν ότι το παλιό τμήμα του δάσους, συμπεριλαμβανομένου κάποιου γόνιμου εδάφους, τυχόν υπολειμματικών δέντρων, σπόρων κ.λπ μπορούν να ανακτήσουν τη βλάστησή τους, δημιουργώντας ένα θρεπτικό οικοσύστημα που θα αρχίσει να αναπτύσσεται νέο δάσος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διαφορετικές πτυχές χρειάζονται, αντίστοιχα, περισσότερο ή λιγότερο χρόνο για να ανακάμψουν στα επίπεδα του «παλιού δάσους» προτού χρησιμοποιηθεί.

Το έδαφος χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 χρόνια για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του, η φυτική κοινότητα και η ζωική βιοποικιλότητα χρειάζονται 60 χρόνια και η συνολική βιομάζα χρειάζεται συνολικά 120 χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους.

Αλλά συνολικά, τα τροπικά δάση μπορούν να επιστρέψουν στο 78% περίπου της παλαιάς ανάπτυξής τους σε μόλις 20 χρόνια. «Αυτό είναι εξαιρετικά γρήγορο – εκπληκτικά γρήγορο», είπε ο Poorter.

Μπορούν να υπάρξουν ωστόσο διάφοροι παράμετροι που θα αλλάξουν το αποτέλεσμα, «αλλά η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα δευτερεύοντα δάση αναδύονται φυσικά σε εγκαταλελειμμένες γεωργικές εκτάσεις είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της διατήρησης της βιοποικιλότητας», είπε ο Eric Salas, ερευνητής στις γεωχωρικές επιστήμες στο Central State University και συμμετέχων στην έρευνα.

«Ιδιαίτερα σε τροπικά περιβάλλοντα, όπου τα δάση έχουν πολύπλοκη δομή και τα είδη χλωρίδας και πανίδας ποικίλλουν» όπως διευκρίνισε. 

«Η έκκλησή μου είναι να χρησιμοποιήσουμε τη φυσική αναγέννηση όπου μπορεί και να φυτέψουμε και να αποκαταστήσουμε το δάσος, όπου χρειάζεται. Υπάρχει μια προσέγγιση κατά περίπτωση, και όλα αυτά εξαρτώνται από τις τοπικές συνθήκες και επίσης από τις ανάγκες των ανθρώπων, που ζουν σε αυτά τα τοπία» τόνισε.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Περιβάλλον / 2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία
LIFO NEWSROOM
Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM