Τάνκερ που μετέφερε 750 τόνους ντίζελ από την Αίγυπτο στη Μάλτα, βυθίστηκε στον Κόλπο του Γκαμπές, ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Τυνησίας, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση ώστε να αποφευχθεί πετρελαιοκηλίδα.
Το Xelo με σημαία της Ισημερινής Γουινέας είχε αποπλεύσει από το αιγυπτιακό λιμάνι της Νταμιέτα με προορισμό τη Μάλτα, όταν αιτήθηκε είσοδο στα χωρικά ύδατα της Τυνησίας, λόγω κακοκαιρίας.
«Το πλοίο βυθίστηκε το πρωί στα τυνησιακά χωρικά ύδατα. Προσώρας δεν υπάρχει διαρροή καυσίμου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τοπικου δικαστηρίου, Μοχάμεντ Καράι.
🚨Environmental Disaster: shipwreck #Xelo, 16 april in the Gulf of Gabes, Tunisia ,Mediterranean 😰 transporting 750 Tonnes of Diesel Fuel 😰 #pollution #shipwreck #crisis pic.twitter.com/LgaDkwFXz8
— Dr. Oula Amrouni د.عُلا العمروني (@OulaAmrouni) April 16, 2022
Η επιτροπή πρόληψης καταστροφών θα συνεδριάσει προσεχώς «για να αποφασίσει τα μέτρα που θα ληφθούν», υπό τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής, ανέφερε ο ίδιος.
Το τάνκερ ήταν μήκους 58 μέτρων και πλάτους 9, σύμφωνα με την ιστοσελίδα εντοπισμού ναυτικής κίνησης vesseltracker.com.
Το πλοίο άρχισε να βάζει νερά περίπου επτά χιλιόμετρα από τον κόλπο του Γκαμπές, με το μηχανοστάσιο να πλημμυρίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος της Τυνησίας.
Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε πως οι τυνησιακές αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν σώα τα επτά μέλη πληρώματος του τάνκερ.
Όπως γνωστοποίησε ο Καράι, ο Γεωργιανός καπετάνιος και τα μέλη πληρώματος, τέσσερις Τούρκοι και δύο Αζέροι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις και τώρα βρίσκονται ασφαλείς σε ξενοδοχείο.
🇹🇳Catastrophe, le cargo Xelo vient de couler à environ 3 km des côtes de Gabes. https://t.co/AngGOtCJpe pic.twitter.com/iU82nVm9u7
— Ifriqiya🇹🇳 (@tunisialpha) April 16, 2022
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Λεϊλά Κιχάουι μεταβαίνει στο Γκαμπές «για να αξιολογήσει την κατάσταση και να πάρει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές» ανέφερε το υπουργείο.
Ο Κόλπος του Γκαμπές αποτελούσε παραδοσιακά περιοχή αλιείας, ωστόσο, σύμφωνα με ακτιβιστές, έχει μολυνθεί από τους ρύπους που απορρίπτονται από τις βιομηχανίες επεξεργασίας φωσφορικών αλάτων, κοντά στο λιμάνι του Γκαμπές.
Με πληροφορίες από Guardian