Τέσσερις «εξωγήινοι» εισβολείς στις ελληνικές θάλασσες

Τέσσερις ανεπιθύμητοι «ξένοι» στις θάλασσές μας Facebook Twitter
Λεοντόψαρο. Φωτ.: Thanos Dailianis/HCMR
0

Εντυπωσιακά στην εμφάνιση, με εξωτική «αύρα» και χωρίς φυσικούς θηρευτές στην ουσία, έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στα ελληνικά νερά τις τελευταίες δεκαετίες τρώγοντας, αφήνοντας χωρίς διαθέσιμη τροφή ή εκτοπίζοντας άλλα εδώδιμα είδη ψαριών με αποτέλεσμα την αλλοίωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και τη μείωση των αλιευμάτων. 

Η ονομασία «4Alien» μπορεί καταρχάς να παραπέμπει σε θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, πρόκειται όμως για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τo WWF Eλλάς. Το χρηματοδοτεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) και αποσκοπεί στη μελέτη της εξάπλωσης, της βιολογίας, της διατροφικής αξίας, της πιθανής εμπορικής αξιοποίησης και των άγνωστων στο ευρύ κοινό γαστριμαργικών αρετών των τεσσάρων αυτών ξενικών ειδών.

Και είναι γεγονός ότι είτε πατέ, είτε καπνιστά, είτε γλασέ, είτε όπως αλλιώς δοκιμάσει να τα καταναλώσει κανείς –ήδη κυκλοφορούν στην αγορά κάποια σκευάσματα– δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από άλλα δημοφιλή βρώσιμα ψάρια. Καθώς μάλιστα δεν εντάσσονται στα απειλούμενα είδη, η αλίευση και η εμπορική τους αξιοποίηση ενθαρρύνονται από τους ειδικούς.

Τέσσερις ανεπιθύμητοι «ξένοι» στις θάλασσές μας Facebook Twitter
Αγριόσαλπα. Φωτ.: Thanos Dailianis/HCMR

Δεν είναι βέβαια αυτοί οι μόνοι «εισβολείς» –υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 ξενικά είδη έχουν «κάνει κατάληψη» στη Μεσόγειο τις τελευταίες δεκαετίες, 214 από αυτά έχουν καταγραφεί στα ελληνικά νερά– είτε εξαιτίας ανθρωπογενών παρεμβάσεων, όπως η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, είτε εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας. Είναι, όμως, αυτοί που εμφανίζουν τη δυναμικότερη εξάπλωση.

Στην Ελλάδα τα συναντάμε κυρίως στις νότιες θάλασσες, όσο πάνε όμως επεκτείνονται και βορειότερα. Καθώς μάλιστα ψαράδες και καταναλωτές αγνοούν τη διατροφική αξία, τους τρόπους μαγειρέματος αλλά και τον τρόπο καθαρισμού των πιο «απαιτητικών» από αυτά, όπως το λεοντόψαρο, συμβαίνει ολόκληρες ψαριές να πετιούνται επειδή π.χ. μαζί με τον γαύρο έχει πιαστεί και σαρδελόγαυρος.

Τα δύο τελευταία είδη, ο σαρδελόγαυρος και το λεοντόψαρο, είναι τα περισσότερο γνωστά στο ευρύ κοινό και έρευνα δείχνει ότι επτά στους δέκα λάτρεις των ψαριών ευχαρίστως θα τα ενέτασαν στο διαιτολόγιό τους – ο υποφαινόμενος ανήκει σίγουρα σε αυτούς!

«Πρέπει να μάθουμε να λέμε “όχι” στην υπεραλίευση γνωστών ειδών που απειλούνται και “ναι” στην ένταξη τέτοιων επιβλαβών για τα ντόπια ξενικών ειδών στη διατροφή μας», σημειώνει η βιολόγος-ιχθυολόγος Παρασκευή Καραχλέ, με τον σεφ Γιώργο Τσούλη, που τυγχάνει και πρεσβευτής του προγράμματος «4Alien», να συμπληρώνει ότι τα εν λόγω είδη αποτελούν «μια εξαιρετική πρώτη ύλη και εντάσσοντάς τα στη διατροφή μας συμβάλλουμε στη μείωση των πιέσεων που δέχονται οι θάλασσές μας και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι και οι τέσσερις αυτοί «εισβολείς» αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και ωφέλιμων λιπαρών οξέων Ω3, διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά, ενώ ο γερμανός και η αγριόσαλπα διαθέτουν επιπλέον αραχιδονικό οξύ, βασικό δομικό χαρακτηριστικό των νευρικών κυττάρων και ιδιαίτερα ωφέλιμο τόσο για την καρδιά όσο και για το ανοσοποιητικό σύστημα – άλλος ένας λόγος να τους βάλουμε μετά χαράς στο πιάτο μας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.4alien.gr

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδί κοιτάζει ενυδρείο.

Περιβάλλον / Στην Ελλάδα το πρώτο και μεγαλύτερο ιδιωτικό ερευνητικό ενυδρείο στα Βαλκάνια

Θα φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 ψάρια σε 700.000 λίτρα νερού. Ο χώρος θα μπορεί να είναι επισκέψιμος κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ θα γίνονται συνεχείς αναβαθμίσεις.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM