WWF: Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές απειλούν την Ευρώπη

WWF: Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές απειλούν την Ευρώπη Facebook Twitter
EPA
0

Για τους κινδύνους από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που πλήττουν την Ευρώπη μετά τους καύσωνες και την ξηρασία και αποτελούν «σύμπτωμα» της κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση World Wildlife Fund (WWF).

Αν και κυρίως η Μεσόγειος είναι η περιοχή που πλήττεται από αυτές τις πυρκαγιές τεράστιας έντασης, οι κατά παράδοση πιο υγρές χώρες της βόρειας Ευρώπης το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν επίσης αντιμέτωπες με μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο καίγονται 3.000.000 στρέμματα δάσους κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισπανικό τμήμα του WWF, αναφέρει ότι το κόστος από τις πυρκαγιές ανέρχεται κάθε χρόνο στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τη διετία 2017-18 γιγαντιαίες πυρκαγιές, που ήταν δύσκολο να κατασβεστούν και ενισχύονταν από τους ισχυρούς ανέμους και φαινόμενα όπως τα ανοδικά ρεύματα, σημειώθηκαν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 225 άνθρωποι. Τέτοιου είδους πυρκαγιές αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν λόγω της ανεπαρκούς κατανομής των πόρων και της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

"Η τρέχουσα πολιτική όσον αφορά την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο σύστημα της κατάσβεσης, είναι απαρχαιωμένη και αναποτελεσματική όσον αφορά την αντιμετώπιση του νέου είδους των γιγαντιαίων πυρκαγιών" αναφέρει η έκθεση, ζητώντας να ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα, όπως καλύτερη διαχείριση των δασών.

Εκτός από την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, η έκθεση αναφέρει την πληθυσμιακή συρρίκνωση της υπαίθρου και τη χαοτική πολεοδόμηση των αιτιών για την επιδείνωση των πυρκαγιών.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη στο πρόσφατο κύμα καύσωνα, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές χώρες, όπως στη Γαλλία. Περισσότερες από 1.400 δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη αναφερθεί από τις αρχές του έτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM