Ζάκυνθος: Τουριστικά σκάφη σκοτώνουν στο πέρασμά τους χελώνες καρέτα - καρέτα

Ζάκυνθος: Τουριστικά σκάφη σκοτώνουν στο πέρασμά τους χελώνες καρέτα - καρέτα Facebook Twitter
0

Κάθε καλοκαίρι, οι χελώνες καρέτα - καρέτα στη Ζάκυνθο κινδυνεύουν από την τουριστική δραστηριότητα.

Φιλοζωικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις χελώνες που τραυματίζονται και πολλές φορές σκοτώνονται από τα τουριστικά σκάφη αναψυχής που καταφτάνουν στο νησί. Οι καρέτα - καρέτα απειλούνται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιοκτητών σκαφών, που μεταφέρουν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες στους χώρους που ζουν και αναπαράγονται, συχνά καταπατώντας τους κανονισμούς για συγκεκριμένο αριθμό σκαφών και όρια ταχύτητας. 

Τα ανυποψίαστα ζώα πέφτουν αρκετές φορές θύματα αφού πλησιάζουν τις προπέλες και τραυματίζονται, πολλές φορές θανάσιμα, σπάζοντας το καβούκι τους. Η WWF Ελλάδας και ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητούν αυστηρότερους ελέγχους από το λιμεναρχείο και την επιβολή υψηλών προστίμων σε όσους απειλούν τα προστατευόμενα αυτά ζώα, είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία, με γνώμονα το οικονομικό τους συμφέρον.

Ζάκυνθος: Τουριστικά σκάφη σκοτώνουν στο πέρασμά τους χελώνες καρέτα - καρέτα Facebook Twitter

Το μεγαλύτερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου

Από τις αρχές Μαΐου που ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους οι πρώτες 1.000 φωλιές στις έξι παραλίες του Κόλπου Λαγανά. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ για τις φωλιές του συγκεκριμένου είδους που φιλοξενήθηκαν στις παραλίες της Ζακύνθου, αφού καταμετρήθηκαν συνολικά 1.464 φωλιές. Περισσότερες από τις μισές εντοπίστηκαν στην παραλία των Σεκανίων, γεγονός που επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης παραλίας ως το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της καρέτα καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όπως υπογραμμίζει η WWF.

Μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια επιβιώνει

Η καρέτα καρέτα αποτελεί ένα από τα πιο ευάλωτα είδη της Μεσογείου. Για να γεννήσει τα αυγά της, επιστρέφει πάντα στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε. Mόνο ένα στα 1.000 χελωνάκια που γεννιούνται καταφέρνει να επιβιώσει και να ενηλικιωθεί, καθώς οι απειλές που αντιμετωπίζει το είδος παραμένουν πολλές.

Οι επιθέσεις από θηρευτές (γλάροι, ψάρια, τρωκτικά) είναι η «φυσική πλευρά του νομίσματος» αλλά υπάρχουν και οι ανθρωπογενείς απειλές, όπως είναι η υποβάθμιση των παραλιών ωοτοκίας από την τουριστική ανάπτυξη, τις παράκτιες υποδομές και φυσικά τη ρύπανση του περιβάλλοντος. 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περιβάλλον / Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την «άνευ προηγουμένου» απώλεια των παγετώνων της Γης που οφείλεται στην κλιματική κρίση και απειλεί τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις πηγές νερού
LIFO NEWSROOM
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Περιβάλλον / Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
LIFO NEWSROOM