Δούρου: H κλιματική αλλαγή σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Δούρου: H κλιματική αλλαγή σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις πλημμύρες στη Μάνδρα Facebook Twitter
Ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει στην περιοχή, η Περιφέρεια ανακοινώνει πως τα έργα προχωράνε με ρυθμούς - ρεκόρ.
14

Στην κλιματική αλλαγή οφείλονται σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα στη Μάνδρα Αττικής.

Από το πρωί πάντως τόσο οι κάτοικοι όσο και η Δήμαρχος της περιοχής υποστηρίζουν ότι κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει στην περιοχή παρά το γεγονός ότι πριν επτά μήνες έχασαν της ζωή τους 23 άτομα.

Ωστόσο η Περιφέρεια κάνει λόγο για ρεκόρ στην εξέλιξη των έργων, σύμφωνα με την είδηση που μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής:

  

«Tα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς - ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα» και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξη τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας ότι από την έναρξη της νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα - συνδράμοντας και την Πυροσβεστική - για την αποτροπή του κινδύνου από τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα.

Φαινόμενα, προσθέτει η ανακοίνωση, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη κλιματική αλλαγή, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου», διαπιστώνει η Περιφέρεια χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ως «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών». Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες βροχοπτώσεις αναφέρει ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας ήταν σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια και σε άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο, ενώ απέστειλε και δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής.

Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών για την έναρξη των έργων υπογραμμίζει ότι σε επτά μόνο μήνες έγινε η νέα χάραξη, η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου, ο οποίος στο καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Γεγονός που απαιτούσε ουσιαστική επαναχάραξη με ταυτόχρονη προώθηση όλων των διαδικασιών και «ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας».

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Στο μεταξύ, σημειώνει, το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες και από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένοντας την έγκριση για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβαση με τον εργολάβο και να ξεκινήσουν οι εργασίες καθώς «έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επίταξης».

Ειδικότερα, για το αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης - Σούρες η Περιφέρεια ενημερώνει λεπτομερώς για τις εσπευσμένες διαδικασίες που ακολούθησε: Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 14, δόθηκε από το Δασαρχείο, Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 2017. Στα τέλη Δεκεμβρίου ξεκίνησε την κατεπείγουσα διαδικασία του άρθρου 7α του κανονισμού των απαλλοτριώσεων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση, η Περιφέρεια περίμενε τον υποχρεωτικό έναν μήνα για δημοσίευση σε 2 εφημερίδες και το δημοτικό κατάστημα Μάνδρας, και μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την απαλλοτρίωση. Η Περιφέρεια προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης και την άδεια επέμβασης στο χώρο του έργου. Επειδή το δικαστήριο προσδιόρισε τη δικάσιμο για τον Οκτώβρη του 2018, η Περιφέρεια ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να βγάλει απόφαση επίταξης των εκτάσεων και αναμένει από το υπουργείο την απόφαση αυτή.

Παράλληλα, η Περιφέρεια ξεκίνησε το διαγωνισμό απαλλοτρίωσης στις 22 Απριλίου, με την πιο κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 32γ του ν. 4412/16). Η κατακύρωση έγινε στις 19/6/2018, ετοιμάστηκε ο φάκελος για το Ελεγκτικό συνέδριο, ενώ η Περιφέρεια δεν θα περιμένει να παρέλθουν οι 10 μέρες για τις ενστάσεις που προβλέπει ο νόμος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μέρκελ και «η μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή»: Το τηλεφώνημα και το «όχι, φυσικά» του Τσίπρα

Πολιτική / Η Μέρκελ εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά να τα βγάλει πέρα μόνη της

Γιατί ο Τσίπρας έκανε στην Μέρκελ την μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή - Τι γράφει στην αυτοβιογραφία της η καγκελάριος της Γερμανίας - Γιατί πίστευε ότι με το δημοψήφισμα και την επανεκλογή Τσίπρα οι Έλληνες απέρριψαν το πρόγραμμα, αλλά ήθελαν το ευρώ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης από Κύπρο: «Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα» - Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Πολιτική / Μητσοτάκης από Κύπρο: «Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα» - Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

«Η συνεργασία και η σύμπλευση της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεών μας» τόνισε στο 2ο επιχειρηματικό φόρουμ στην Λευκωσία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

14 σχόλια
Ναι...φταίει η κλιματική αλλαγή, και οι - συζητίσιμες και εν πολλοίς μη προβλέψιμες - επιδράσεις τις στην τοπική υδροκλιματική δίαιτα της Μάνδρας. Βλέπεις ένα γεγονός μεγάλης σπανιότητας (βροχή με περίοδο επαναφοράς π.χ. 1/500 έτη), που ατυχώς για εσένα συμβαίνει στο χρόνο που διοικείς, και φταίει η κλιματική αλλαγή, την οποία είμαι σίγουρος καν δεν μπορείς να καταλάβεις σε επιστημονικό επίπεδο, παρ'ότι επικαλείσαι.ΔΕΝ φταίει η καραμπινάτη ανικανότητά σου.ΔΕΝ φταίει ότι έχουν μπαζώσει όλα τα ρέματα, περιορίζοντας την παροχετευτικότητά τους και εσείς τους αφήσατε. ΔΕΝ φταίει ότι δεν έχετε, σε κανένα επίπεδο governance, σχέδια διαχείρισης των χειμάρρων και των αντίστοιχων πλημμυρικών κινδύνων τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν.ΔΕΝ φταίει ότι δεν προέβλεψες τη διαχείριση σπάνιων γεγονότων, διότι θεωρούσες ότι δε θα συμβούν στην τετραετία σου. ΔΕΝ φταίει η γενική ανικανότητα του κράτους που εκπροσωπείς.Φταίει κάτι υπερβατικό, όπως πάντα στην Ελλάδα.Αθλιότητα.
Ε όχι άλλο ,φτάνει πια θεωρεί ότι απευθύνεται σε ηλίθιους? Θράσσος και ξύλινη γλώσσα κλασσικού παλαιοκοματικού τύπου σταλινικού σοβιέτ όπου μεσα απο τον λαβύρινθο ανούσιων φράσεων χάνεται το νόημα και σκορπίζει η ευθύνη....Τι ξεφτίλα , το γεγονός γίνεται πολύ ενοχλητικό αν σκεφτει κανείς τη φορολογία με όρους Σουηδίας και αντίτιμο μια τριτοκοσμική δημόσια διαχείριση ,που κατα βάθος οι άνθρωποι που την υπηρετούν δεν θέλουν να άλλαξει με τίποτα γιατί οι ίδιοι είναι παράγωγα αυτης της αθλιότητας .
Φταίει ο καπιταλισμός δηλαδή και η βιομηχανική επανάσταση που φέραν την κλιματική αλλαγή.Δεν αγαπάς αυτή την σχετικοποίηση των πάντων; Τελικά έχω καταλήξει ότι αριστερός είναι όποιος δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για τίποτα και πάντα του φταίει κάποιος άλλος (λιμός στην Ουκρανία - οι Ουκρανοί αντιδραστικοί, σφαγή στο Κατύν - προβοκάτσια, Δεκεμβριανά - Άγγλοι + Γεώργιος senior, ασύρματοι - Πλουμπίδης, μνημόνιο - Γερμανοτσολιάδες + Γερμανοί, 17Ν - Αμερικάνοι, Marfin - προβοκάτσια, Πολ Ποτ - κακή εφαρμογή ορθών ιδεών, 23 νεκροί από αυθαίρετο αμαξοστάσιο - κλιματική αλλαγή).Να ακόμα και ο Πανούσης το ήξερε ότι για όλα φταίνε οι άλλοι:https://www.youtube.com/watch?v=VpCRBj8YeNA
Αν αυτοί είναι οι "ρυθμοί ρεκόρ" στο ελληνικό κράτος, αναρωτιέται κανείς τι πρέπει να συμβεί για να γίνει κάτι πραγματικά γρήγορα.Για παράδειγμα για ποιό λόγο μιλάμε τώρα για απαλλωτριώσεις κλπ που αργούν αφού θυμάμαι καθαρά ότι όλοι έβγαιναν και έλεγαν ότι έφταιγε το αμαξοστάσιο του δήμου που είχε κλείσει το ρέμα. Δηλαδή πόσο χρόνο χρειάζεται το κράτος για να πάρει άδεια από τον εαυτό του για να το γκρεμίσει;
"Φαινόμενα, προσθέτει η ανακοίνωση, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη κλιματική αλλαγή, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου»"Ειχαμε καπου αλλου 23 νεκρους απο πλημμυρες και δε το πηρα χαμπαρι; Αραγε θα αποδοθουν ποτε ποινικες ευθυνες για οτι εγινε;Επισης ειναι εκπληκτικο στην ανακοινωση πως δεν αναφερεται καμια απολογια για αυτη την κατασταση και καμια αναγνωριση ευθυνων, παρολο που τα αντιπλημμυρικα εργα στην Αττικη ειναι πληρως στην ευθυνη τους....
Για τις πλημμύρες φταίει η κλιματική αλλαγή,το φαινόμενο του θερμοκηπίου,η αντιπαροχή και βασικά ο Καποδίστριας...Πέθαναν 23 άνθρωποι επειδή δεν κάνατε στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα και από τους 50 υπουργούς,αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς σ' αυτό το "ευέλικτο" υπουργικό συμβούλιο που "χώσατε" όλο το κόμμα, δεν παραιτήθηκε κάνεις.Δεν παραιτήθηκε ούτε ένας γενικός γραμματέας της κεντρικής δημόσιας διοίκησης,έστω κάποιος -ζαιος της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει κύριες ευθύνες επί του θέματος.Ούτε ένα συγνώμη για τα μάτια του κόσμου.Πρωτοφανές,αλλά ξέρουμε όλοι γιατί.Γιατί δεν έχετε Τσίπ(ρ)α πάνω σας.
Η κλιματική αλλαγή οφείλεται εν πολλοίς στην ανεπάρκεια πολιτικής και σε ανεπαρκείς πολιτικούς. Υπό αυτή την ερμηνεία, θα συμφωνήσω με την πολιτικό κα Δούρου.