Την αδράνεια του 2010, που χρησιμοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ για να περιγράψει την πρωθυπουργία Παπανδρέου, ακολούθησε μια ταραχώδης περίοδος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Γερμανία.
Η Άνγκελα Μέρκελ χρειάστηκε πολλές φορές να εξηγήσει και να υπερασπιστεί τη θέση της στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση γενικότερα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη Γερμανία. Η ίδια περιγράφει πως η φήμη της στις χώρες που εφαρμόστηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης «κατέρρευσε εντελώς». Ωστόσο, ήταν πεπεισμένη πως η στάση της ήταν η σωστή και μακροπρόθεσμα θα ωφελούσε τη σταθερότητα του ευρώ.
Περιγράφει μάλιστα πως στη Σύνοδο της G20 στο Μεξικό, τον Ιούνιο του 2012, ο τότε πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλδερόν, που ήταν φίλος της, της είχε πει: «Άνγκελα, φαντάσου ότι είσαι ένα κορίτσι στην αυλή του σχολείου και δέχεσαι επίθεση από μεγαλύτερα αγόρια. Εσύ όμως έχεις κι έναν μεγάλο αδελφό. Δεν είναι φυσικό να του ζητήσεις βοήθεια;».
«Τον κοίταξα με συμπάθεια, αλλά και σοβαρότητα, και απάντησα: "Όχι, δεν μπορώ να το κάνω αυτό, δεν μπορώ να ζητήσω βοήθεια από τον αδελφό μου. Πρέπει να τα βγάλω πέρα μόνη μου», γράφει στα απομνημονεύματά της.
Εν τω μεταξύ, ο Μάριο Ντράγκι διαδέχθκε τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ, ενώ ακολούθησε και η περίφημη δήλωσή του πως «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ και το περιβάλλον άρχισε διεθνώς να μεταβάλλεται. Ωστόσο, η Μέρκελ επιστρέφει στο ελληνικό ζήτημα στη διήγησή της, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενάμιση χρόνο μετά την εμφατική της νίκη στις γερμανικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ελλάδας. «Ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς είχε αποτύχει να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης», γράφει και επισημαίνει ότι το πρόγραμμα εκείνο επεκτάθηκε ως το καλοκαίρι του 2015, μετά την αλλαγή στην εξουσία στην Ελλάδα.
Η Άνγκελα Μέρκελ αφιερώνει ένα αρκετά μεγάλο μέρος της διήγησής της στον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο φαίνεται πως είχε θετική εντύπωση. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως ήδη από το καλοκαίρι του 2012, η ίδια είχε αποφασίσει πως η Ελλάδα έπρεπε να είναι μέλος της Ευρωζώνης: «Ήδη το καλοκαίρι του 2012 είχα σκεφτεί πολύ τα επιχειρήματα όσων ήθελαν να πείσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Δεν κατάφεραν να με μεταπείσουν. Έκτοτε, η θέση μου ήταν ξεκάθαρη. Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Η εξώθηση μιας χώρας να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Επιπλέον, από τη στιγμή που μια χώρα αποχωρούσε, θα αυξανόταν η πίεση στην επόμενη. Επίσης, το ευρώ ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό νόμισμα και η Ελλάδα ήταν το λίκνο της δημοκρατίας», γράφει χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την πρώτη τους συνάντηση, Τσίπρας και Μέρκελ προσέφεραν ένα «μικρό επικοινωνιακό έργο τέχνης», όπως γράφει η ίδια, σημειώνοντας πως ναι μεν οι διαφορές τους ήταν μεγάλες, αλλά το ίδιο και η βούληση να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.
Ωστόσο, η Μέρκελ γράφει πως ο Αλέξης Τσίπρας της προσέφερε τη μεγαλύτερη έκπληξη της καριέρας της, όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα του 2015 και ειδικά τη στάση της κυβέρνησής του σε αυτό. Όπως αναφέρει η ίδια, με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, είχαν την εντύπωση πως βρίσκονταν στην ίδια σελίδα με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ως επικεφαλής της Κομισιόν πρότεινε ένα τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης. Η πρώτη έκπληξη ήρθε όταν ο Τσίπρας δεν δεσμεύθηκε ενώπιόν τους για την αποδοχή του, αλλά ανακοίνωσε πως πρέπει να μιλήσει με την κυβέρνησή του.
Ακολούθησε το τηλεφώνημα με το οποίο ενημέρωσε Μέρκελ και Ολάντ για την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. «Ο Τσίπρας μας είπε, στον Ολάντ κι εμένα ότι το υπουργικό του συμβούλιο αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συμφωνηθέν πρόγραμμα. Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα έπρεπε να αποφασίσει ο λαός. Θα το ανακοίνωνε στους πολίτες του σε τηλεοπτικό διάγγελμα το ίδιο βράδυ. Μέχρι εδώ, όλα καλά, σκέφτηκα. Στη συνέχεια ρώτησα ποια ήταν η σύσταση της κυβέρνησής του προς τον λαό. "Όχι, φυσικά", είπε νέτα σκέτα.
Από όλα τα τηλεφωνήματα που έχω κάνει στην πολιτική μου ζωή, αυτό εδώ μου επιφύλαξε ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη. Προς στιγμήν, ο Ολάντ κι εγώ μείναμε άφωνοι», γράφει η Άνγκελα Μέρκελ.
Παρά την προτροπή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη «προσωρινά», η ίδια η Μέρκελ δεν το επέτρεψε. Οι Έλληνες απέρριψαν το πρόγραμμα, ήθελαν ωστόσο η χώρα να μείνει στο ευρώ, καθώς, όπως γράφει η ίδια, αυτό έδειξε η επανεκλογή Τσίπρα στις επόμενες πρόωρες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015. «Το ευρώ είχε αποδειχτεί ισχυρότερο», καταλήγει.