«Όχι» των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία για ένταξη στην Ε.Ε.

«Όχι» των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία για ένταξη στην Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν άναψε σήμερα το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς η Γαλλία αρνήθηκε και κάποιες άλλες χώρες προέβαλαν επιφυλάξεις.

«Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.

«Δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την ΕΕ. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΕ και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας επίσης ότι εάν η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι επιτυχής στις δύο χώρες, δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν.

Ο Αυστριακός επίτροπος "απολογήθηκε" στους πολίτες των εν λόγω χωρών και επανέλαβε ότι Σκόπια και Τίρανα έχουν κάνει τη δουλειά που χρειαζόταν. «Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα δουν την ευρύτερη εικόνα και θα βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», τόνισε, εξηγώντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών ήταν υπέρ μιας θετικής απόφασης και για τις δύο χώρες.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο "διαχωρισμού" των δύο χωρών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Φινλανδή υπουργός σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το πράσινο φως και στις δύο χώρες, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του "διαχωρισμού". Ωστόσο, είπε, ούτε και αυτό δεν ήταν κάτι στο οποίο μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπολιτευτικά πυρά για το «κυβερνητικό φιάσκο ΕΟΔΑΣΑΑΜ»: «Εντείνουν την καχυποψία των πολιτών»

Πολιτική / Αντιπολιτευτικά πυρά για το «κυβερνητικό φιάσκο ΕΟΔΑΣΑΑΜ»: «Εντείνουν την καχυποψία των πολιτών»

Από «ιερό ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας» μετατράπηκε σε φιάσκο της κυβέρνησης, λέει το ΠΑΣΟΚ - «Η κυβέρνηση επιχειρεί δολοφονία χαρακτήρα εναντίον όσων έψαχναν την αλήθεια εδώ και δύο χρόνια», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Κυρανάκης: Αξιολογούμε όλους τους εργαζόμενους στα σταθμαρχεία - Εντοπίστηκαν δύο με ναρκωτικά

Πολιτική / Κυρανάκης: Αξιολογούμε όλους τους εργαζόμενους στα σταθμαρχεία - Απομακρύνθηκαν δύο με ναρκωτικά

Κατά την επαναξιολόγηση εντοπίστηκαν δύο υπάλληλοι που είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά και απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
LIFO NEWSROOM
Politico: Η Ελλάδα ανακοινώνει «ριζικό» μετασχηματισμό της αμυντικής στρατηγικής ύψους 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Politico: Η Ελλάδα ανακοινώνει «ριζικό» μετασχηματισμό της αμυντικής στρατηγικής ύψους 25 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα, βγαίνοντας από τη δεκαετή οικονομική κρίση, προσπαθεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις και να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι της Τουρκίας, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού
LIFO NEWSROOM