Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην Λιβύη με δυνάμεις

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην Λιβύη με δυνάμεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
28

Ολοκληρώθηκε, έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Χαλίφα Χάφταρ, κατά την οποία έγινε σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με δυνάμεις στην Λιβύη.

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χάφταρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων και ακύρωση των παράνομων μνημονίων», δήλωσε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντηση.

Το ευτυχές είναι ότι ο Χάφταρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η χώρα μας δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου για την Λιβύη αλλά «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό».

«Η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό συμβούλιο», επισήμανε ο κ. Δένδιας. «Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε λοιπόν σαν Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση της Λιβύης, εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη, όμως, σε αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Και συνέχισε ο κ. Δένδιας: «Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο μνημονίων. 'Αρα, κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. 'Αρα δε θέλω να δω τα πράγματα υπό μορφή αρνησικυρίας, τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, αν αυτή δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίσει αυτή τη θέση».

 

Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε τον Λίβυο στρατάρχη έξω από το ΥΠΕΞ λίγο πριν τις 10:30, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν χειραψία, πριν εισέλθουν στο κτίριο.

Οι κ. Χάφταρ και Δένδιας συναντήθηκαν ανεπισήμως και χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την άφιξη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Υπενθυμίζεται ότι στη μία το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το τετ α τετ του κ. Χάφταρ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πολιτική
28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Άλλη μία επιτυχία της διπλωματίας. Καλά, γραμμή έχει πέσει απ τον Μητσοτάκη να το παίζουμε μικρή Αμερική παντού για να μπούμε και μεις στο μάτι του Αραβικού Κόσμου; Απ την μία να πανηγυρίζουμε για την δολοφονία Σουλειμανί λες και μας αφορούσε αντί να βγάλουν μία ουδέτερη ανακοίνωση τύπου "παρακολούμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε σε αποκλιμάκωση της έντασης". Μην απορούν που το Ιράν μίλησε και για την Ελλάδα (για πρώτη φορά). Μέχρι τώρα ξέρανε ότι είμαστε ουδέτεροι και ίσα ίσα κιόλας εν δυνάμει οικονομικοί συνεργάτες (η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πάει μία φορά εκεί με επιχειρηματίες). Ε μάλλον δεν περίμεναν τόση ένθερμη υποστήριξη μας προς τις ΗΠΑ. Ύστερα φάγαμε και σφαλιάρα στο Βερολίνο. Προσκλήθηκαν άπαντες, πλήν των γειτόνων. Η Γερμανία εκβιάστηκε απ την Τουρκία βέβαια. Τουλάχιστον ας βρίσκαν άλλη δικαιολογία και όχι "η Ελλαδα δεν επηρεάζει τίποτα εντός Λιβυης". Πράγμα αληθές αλλά επηρεαζόμαστε ωστόσο από την Λιβυη εμείς! Ο Χαφτάρ θέλει ειρήνη και συνεργασία με Αίγυπτο και Ελλάδα. (μέχρι και αυτός απόρεσε που δεν μας καλέσανε). Δεν μας συμφέρει ούτε εμάς, ούτε την Ευρώπη γενικά να υπάρχει μία φιλοτουρκική κυβέρνηση εκεί, η Αδελφότητα Μουσουλμάνων στηριζόμενη από τζιχαντιστές. Καιρός να φύγουν, μία πόλη και κατι επαρχίες τους μείνανε. Δεν πα ναναι αναγνωρισμένη απ τον ΟΗΕ, εμφύλιο έχουν (προφανώς και με τις δυο μεριές να έχουν αίμα στο χέρι τους, έτσι είναι ο πόλεμος, "καθαρός" νικητής δεν υπαρχει ποτέ), ο νικητής θα διαμορφώσει νέα κατάσταση. Η Ελλάδα όμως άμα θέλει να στηρίξει Χαφτάρ, ας το κάνει. ΟΧΙ όμως με αποστολή στρατιωτών. Δεν είμαστε ΗΠΑ. Δεν θα πολεμάμε για άλλους με τις όποιες συνέπειες. Εδώ άλλα και άλλα κράτη δεν έχουν δώσει στρατιώτη. Τι πάει να πει να στείλουμε "δυνάμεις"; Τι μας ζήτησε ο Χαφτάρ; Πάλι βλακεία πέταξε ο ΥπΕξ. Εαν είναι να εμπλακούμε ενεργά, ας του δώσουν χρήματα άμα είναι ή οπλισμό που δεν θέλουμε. Ως εκεί. ΥΓ: Αν και προκαλεί ντόρο η δήλωση, σιγά μην στείλουν ποτέ στρατιώτες. Τέτοια κότσια και αποφασιστηκότητα δεν έχουν οι δικοί μας, τους ξέρουμε, εμείς οι Έλληνες τουλάχιστον. Το θέμα είναι, εκτός συνόρων θα νομίσουν κάποιοι πως όντως είμαστε ικανοί να στείλουμε.
Δεν πολεμάμε για άλλους. Για μας πολεμάμε, για το Καστελόριζο και για να διώξουμε την Τουρκία που κατσικώθηκε με παράνομη ΑΟΖ στην Κρήτη και την Κάρπαθο.
Προς cauk & AbyssalΈχετε καταλάβει τι παίζεται στη Λιβύη και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο (Αιγαίο κλπ) ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από τις αριστερές δήθεν πασιφιστικές σας ιδεοληψίες;;;
Όχι, αλλά μπορείτε να πάτε να πολεμήσετε και όταν (συγνώμη, εννοώ αν) γυρίσετε να μας πείτε τις εμπειρίες σας, εσείς που δεν είστε πασιφιστής. Εμείς που είμαστε ιδεοληπτικοί θα συνεχίσουμε να αποζητάμε την ειρήνη όσο εσείς θα ανατινάζετε και θα ανατινάζεστε για τα πετρέλαια, τους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο.
Θα υπερασπιστώ την πατρίδα μου (ελπίζω να μην πετάξατε φλουμπέτες με τη λέξη αυτή) με κάθε τρόπο αρκεί ο πόλεμος βέβαια να μην είναι επεκτατικός/ιμπεριαλιστικός.Θα πολεμήσω για την ΑΟΖ και όχι για τους υδρογονάνθρακες γιατί βάσει διεθνούς δικαίου, είναι κομμάτι της πατρίδας μου (η ΑΟΖ).Υγ. Ελπίζω τουλάχιστον (αν και πολύ αμφιβάλλω) η Ελλάδα να πάψει να είναι ο καρπαζοεισπράκτορας της περιοχής.
Φτηνή αντιπολίτευση πάνω σε ένα σοβαρότατο εθνικό θέμα. Η ΑΟΖ που ανακήρυξε η Τουρκία μαζί με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης περιλαμβάνουν ξεδιάντροπα και το Καστελόριζο, που για δεκαετίες η Ελλάδα αγωνίζεται να οχυρώσει διπλωματικά ενάντια στις τουρκικές επιβουλές.
Ναι θα καταταγώ.Θα πολεμήσω για την ΑΟΖ, αλλά όχι για τα πετρέλαια, αλλά μόνο για τις πλώτες ανεμογεννήτριες όπως είπε ο βαρουφάκης, 2 ημέρες πριν ανακοινώσει τη μάγδα φύσσα για πρόεδρο της δημοκρατίας.υγ.μιλάμε για πολύ ανοησία-πάρα πολύ!
Είναι δυνατόν να παίρνουν αποφάσεις για εμπλοκή σε έναν εμφύλιο με αποστολή στρατευμάτων χωρίς να ενημερώνουν κανέναν και χωρίς να υπάρχει εσωτερικός διάλογος;;; Καταλαβαίνουμε τις συνέπειες της δήλωσης όταν δίπλα έχουμε έναν τρελό που δεν το έχει σε τίποτα να ξεκινήσει πόλεμο και δεν υποστηρίζουμε καν την αναγνωρισμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση;Επειδή είναι παντελώς ανίκανοι να λύσουν θα το θέμα διπλωματικα θα μας τραβήξουν σε πόλεμο; είμαστε με τα καλά μας;
Δεν είπε κανείς να τον υποστηρίξεις.Είσαι όμως σε μια ένωση και έχεις υπογράψει συνθήκες σαν χώρα που πρέπει να τηρείς αν θες να τις τηρούν και για εσένα. Μια από αυτές είναι η UNCLOS η οποία ορίζει την ΑΟΖ κάθε χώρας. Το συντριπτικό ποσοστό των χωρών εντός εκτός ΕΕ την έχει επικυρώσει και δεν υπάρχει πιθανότητα να αφήσουν να την ερμηνεύσει ο Ερντογαν όπως θέλει γιατί έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να αμφισβητηθουν πολλές ΑΟΖ. Όπως και πολλοί εκπρόσωποι χωρών είπαν ότι δεν το δέχονται το μνημόνιο. Παράλληλα υπάρχει η αναγνωρισμενη κυβέρνηση του ΟΗΕ που έχεις υπογράψει την αντίστοιχη συνθήκη και πρέπει να τηρήσεις καθώς δεν μπορείς να είσαι επιλεκτικός. Οκ, να πάρεις το μέρος του ανοιχτά, εφόσον άλλες χώρες το έχουν κάνει και φαίνεται να τον υποστηρίζουν σε διπλωματικό επίπεδο και μπορεί να περάσει σε αυτόν η εξουσία. Το να ανακοινώνει ο υπουργός εξωτερικών ότι θα στείλουμε στρατεύματα, όχι σαν ΕΕ (δεν έχει στρατό αλλά λέμε), όχι σαν ΝΑΤΟ αλλά σαν Ελλάδα την ώρα που οι σύμμαχοι σου προσπαθούν αρχικά να σταθεροποιησουν την κατάσταση στην Λιβύη είναι... στην καλύτερη αψυχολογητο... στην χειρότερη δεν θέλω να φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι μας κυβερνούν.
Nikos DendiasΗ Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη με τη συμμετοχή παρατηρητών στον διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας (εφόσον αποφασιστεί) κ' με τη συμμετοχή με εναέρια και πλωτά μέσα στην επιχείρηση της ΕΕ Sophia για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.Abyssal έχεις καταλάβει άλλαντάλλων.Προσγειώσου γιατί σε λίγο θα νομίζεις ότι κηρύχτηκε επιστράτευση.
Συγνώμη μπήκες να γράψεις αυτό το σχόλιο για να διορθώσεις το άρθρο παραπάνω (και τα βίντεο που το λέει); Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Πηγή: www.lifo.gr
Συγνώμη μπήκες να γράψεις αυτό το σχόλιο για να διορθώσεις το άρθρο παραπάνω (και τα βίντεο που το λέει); Πηγή: www.lifo.grΕεε είπα να σε ειδοποιήσω πριν πας και πάρεις για ένα μήνα κονσέρβες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που όλοι στην Ευρώπη και στην οικουμένη ολόκληρη σέβονταν και φοβούνταν θα έστελνε αναρχικούς οϋκάδες να κάψουν τα γεωτρύπανα του Ερντογάν στην Γαύδο με μολότοφ.
Τουλάχιστον αφορά μια πράξη της παρούσας κυβέρνησης. Εσείς κάνετε ακόμα αντιπολίτευση στους προηγούμενους, λες και δεν έχουν γίνει εκλογές. Άλλαξε η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, ξεπεράστε το κι εσείς και οι συριζαίοι. Βαρεθήκαμε
Ε εντάξει, αν βαρεθήκατε ας προσκυνήσουμε λοιπόν τον Ερντογάν να τελειώνουμε. Να συνεχίσετε κι εσείς μαζί με τον Αλέξη και τους συντρόφους σας τους Συριζαίους τον «ταξικό πόλεμο» απερίσπαστοι.
Θα είχε ενδιαφέρον όλο αυτό αν μένατε στο θέμα και δεν πετάγατε άναρθρες κραυγές για συριζαίους από εδώ κι από κει, λες και ξέρετε με ποιον μιλάτε. Αλλά όπου τελειώνουν τα επιχειρήματα ξεκινούν οι αλαλαγμοί. Γνωστή τακτική, εκ δεξιών και εξ αριστερών.Τέλος συζήτησης