«Κερδισμένη» φέρεται να είναι η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπεται να λάβει περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια.
Τα δάνεια επίσης θα αρχίσουν να καλύπτουν δαπάνες από φέτος τον Φεβρουάριο και έχουν ορίζοντα εκταμίευσης έως το 2026. Τα υπόλοιπα 40 δισ. του πακέτου των 72 δισ. θα έρθουν μέσω του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου-του νέου ΕΣΠΑ- με ορίζοντα υλοποίησης από το 2021 έως το 2027. Το 70% των 19,5 δισ. των επιχορηγήσεων θα έχει εκταμιευθεί έως και το 2022.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι πληρωμές δαπανών από το συγκεκριμένο πακέτο θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2020. Μάλιστα, η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πρότασή της για την κατανομή των κονδυλίων στις Βρυξέλλες, στις 15 Οκτωβρίου.
Το κέρδος για όλη την Ευρώπη φέρεται να είναι ότι για πρώτη φορά η Κομισιόν πλέον θα δανείζεται στο όνομα και για λογαριασμό όλων των κρατών.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, «οι επιδοτήσεις που θα λάβει η χώρα μας από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε αντιστοιχούν σε 195 δισ. και σε αυτά προστίθενται γύρω στα 12,5 δισ. σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ. ευρώ». Η αρχική αναλογία που είχε προταθεί μιλούσε για 22,5 δισ. ενισχύσεις και 9,5 δισ. δάνεια, δηλαδή 15% μείωση ενισχύσεων (αντί 22%) και 31,5% αύξηση του μεριδίου των δανείων (αντί 44%).
«Tα χρήματα θα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ και πιο άμεσα, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα αναδρομικότητας επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020», όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή θα καλυφθούν δημοσιονομικά και δαπάνες που επιβάρυναν το α΄εξάμηνο του 2020.
Ετσι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, για την επόμενη τριετία η χώρα έχει στη διάθεσή της από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ένα σημαντικότατο χρηματοδοτικό που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, θα εκταμιεύει πόρους για την επόμενη εξαετία και θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για να χαράξει ένα κεντρικό σχέδιο ανάκαμψης της χώρας.
Η τελική κατανομή των ποσών του Tαμείου Aνάκαμψης (Next Generation EU)
- Recovery and Resilience Facility (RRF) 672.5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα δάνεια θα είναι 360 δισ ευρώ και οι επιχορηγήσεις 312,5 δισ. ευρώ. Ο νέος μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων σε σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και την ανθεκτικότητα των εθνικών οικονομιών, συνδέοντάς τις με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. Ο μηχανισμός αυτός θα ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
-ReactEU: 47.5 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθούν με βάση τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου της ανεργίας των νέων και της σχετικής ευημερίας των κρατών-μελών.
-Horizon Europe: 5 δισ ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας έρευνας στον τομέα της Υγείας, της ανθεκτικότητας και της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.
-InvestEU: 5,6 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του προγράμματος το οποίο θα διαδεχθεί από το 2021 το σημερινό επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ.
-Rural Development: 7,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο τη στήριξη των αγροτικών περιοχών στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων σύμφωνα με τη νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
-Just Transition Fund (JTF): 10 δισ. ευρώ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη στην επιτάχυνση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.
-RescEU: 1.9 δισ ευρώ θα διατεθούν για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ενωσης, ο οποίος θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί για να δώσει στην Ενωση τη δυνατότητα να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε μελλοντικές κρίσεις