Άλλαξε ξανά πορεία το Oruc Reis, που τα ξημερώματα της Πέμπτης άρχισε να κατευθύνεται προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης είχε αρχίσει να κινείται βόρεια προς το λιμάνι της Αττάλειας, πλέον το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει νοτιοδυτική πορεία.
Ακολουθούμενο από τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan, το τουρκικό ωκεανογραφικό φάνηκε πως θα απομακρυνθεί από την περιοχή, ωστόσο από τα ξημερώματα άλλαξε και πάλι πορεία.
Σημειώνεται ότι το Oruc Reis εξακολουθεί να βρίσκεται στα όρια της παράνομης NAVTEX, με ποντισμένα στα καλώδια του και συνοδεύεται από μικρό τουρκικό στολίσκο. Ελληνικά πολεμικά πλοία το παρακολουθούν, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.
Ηχηρή παρέμβαση Μακρόν - Εκτάκτως στο Ισραήλ ο Δένδιας
Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί σήμερα εκτάκτως στο Τελ Αβίβ καθώς Ελλάδα και Κύπρος στηρίχθηκαν από το Ισραήλ, στο δικαίωμα τους να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους και να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, ενώ σημαντική κρίνεται αύριο και η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη.
Την ίδια στιγμή, σε ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας προχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά από επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει προσωρινά την γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο.
Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 12, 2020
Επιπλέον, αύριο με τηλεδιάσκεψη, συγκαλείται, μετά από αίτημα της χώρας μας, έκτακτη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
Μητσοτάκης: Καμία πρόκληση αναπάντητη - Η πρόκληση ενός ατυχήματος καραδοκεί
Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα-παρέμβασή του για τις εξελίξεις με την Τουρκία προειδοποίησε για ατύχημα με τόσες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρωμένες, για το οποίο θα ευθύνεται η Τουρκία, όπως είπε, με αφορμή τις εξελίξεις με τον διάπλου του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
«Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς, καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, κατέστησε υπεύθυνη την Τουρκία για οτιδήποτε συμβεί καθώς εκείνη είναι που προκαλεί την κρίση και ξεκαθάρισε ότι διάλογος σε κλίμα έντασης είναι άνευ αντικειμένου.
Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές. Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2020
Όμως καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.
Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δηλώνει πως η Άγκυρα θέλει με διάλογο να επιλύσει τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην Αν.Μεσόγειο.
Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ,αναφέρεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται και πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ και σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει ιστορική συνάντηση των κρατών της Μεσογείου για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων στην περιοχή.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Καθημερινή