Σε τροχιά ανασχηματισμού κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, με τις τελικές αποφάσεις για το νέο υπουργικό σχήμα να είναι θέμα ημερών ίσως και ωρών.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα βασικά στοιχεία του ανασχηματισμού συγκαταλέγονται οι μετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, η αναβάθμιση στελεχών που βρίσκονται ήδη στο υπουργικό σχήμα και η ανανέωση με μέλη της Κ.Ο.
Βασικός στόχος των αλλαγών είναι η μεταρρυθμιστική ταυτότητα της νέας κυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να προχωρήσει στην ενίσχυση και την «ανανέωση» του κυβερνητικού σχήματος.
Άλλωστε τα στοιχήματα στον ορίζοντα είναι πολλά για το Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ άλλων η επιτυχία του σχεδίου εμβολιασμού και η επίτευξη μέγιστης ανοσίας της κοινωνίας, η αποτελεσματική στήριξη επιχειρήσεων-εργαζομένων, η προώθηση μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, η θωράκιση της χώρας με συμμαχίες και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και τα νέα πρόσωπα
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «σε κάθε ανασχηματισμό κάποιοι θα πάνε σπίτια τους, κάποιοι μετακινούνται και κάποιοι νέοι μπαίνουν στην κυβέρνηση», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει ήδη συμπληρώσει το παζλ των νέων προσώπων.
«Αμετακίνητοι» εμφανίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχει βρεθεί κατά καιρούς ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ενώ συζητείται έντονα εάν θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως ή θα αναλάβει άλλο υπουργικό πόστο, παραμένοντας έτσι στο κυβερνητικό σχήμα. Να σημειωθεί πως ο Κωστής Χατζηδάκης ενδέχεται να αναλάβει υπουργός Παιδείας σε περίπτωση μετακίνησης της Νίκης Κεραμέως.
Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει και με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αν δηλαδή θα αλλάξει υπουργείο ή τελικά θα παραμείνει, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Ελευθερία» αλλά και με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση και αν θα αξιοποιηθεί κάπου αλλού ή θα παραμείνει στο Εργασίας.
Εκτός υπουργικού σχήματος φαίνεται ότι θα μείνουν αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από τη βάση της ΝΔ, από βουλευτές δηλαδή. Ήδη ακούγονται τα ονόματα των Θοδωρή Ρουσόπουλου, Κώστα Κατσαφάδους, Σπήλιου Λιβανού, Χρήστου Κέλλα, Γιώργου Στύλιου, Γιάννη Μπούγα, Κώστα Γκιουλέκα, Βασίλη Οικονόμου, Φίλιππου Φορτώμα και ο Χρήστου Ταραντίλη. Στο τραπέζι έχουν πέσει και τα ονόματα της τριάδας των διεθνολόγων, Άγγελου Συρίγου, Δημήτρη Καιρίδη και Τάσου Χατζηβασιλείου.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα υπάρξουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο με πιθανή μετακίνηση σε υπουργείο (ίσως Οικονομικών) του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.