Το αντίο στον Κώστα Σημίτη: Η ηγεσία του μέσα από τους επικηδείους

Το αντίο στον Κώστα Σημίτη: Η ηγεσία του μέσα από τους επικηδείους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Την ηγεσία του Κώστα Σημίτη, τα επιτεύγματά του και την παρακαταθήκη του, ότι έβαλε την Ελλάδα σε μια νέα σελίδα της ιστορίας της, επισήμαναν οι πέντε ομιλητές των επικήδειων λόγων του.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το «μπλοκάκι» μέσω του οποίου παρακολουθούσε το κυβερνητικό έργο, η μεθοδικότητά του και η προσωπικότητά του, επισημάνθηκαν επίσης από όλους. Όλοι έκαναν αναφορά, επίσης, στη σύντροφο της ζωής του, Δάφνη και τις κόρες του. Συγκινητικός και περισσότερο φορτισμένος συναισθηματικά ήταν ο επικήδειος λόγος του επιστήθιου φίλου του Κώστα Σημίτη, Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ενώ ο στενός συνεργάτης του Τάσος Γιαννίτσης, ξεκίνησε τον αποχαιρετισμό του με μία αποστροφή από τον Επιτάφιο του Περικλή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επικήδειο λόγο της μίλησε για το «βαθύ αποτύπωμα» του Κώστα Σημίτη, στη Μεταπολίτευση με το παράδειγμά του. «Εισήγαγε στην πολιτική μας συνείδηση και κουλτούρα μια νέα μέθοδο», είπε και συμπλήρωσε: «Ο εκσυγχρονισμός του υπήρξε μία ανοιχτή μέχρι σήμερα μεταρρυθμιστική πρόκληση, η θητεία του έφερε σημαντικές κατακτήσεις στο κράτος δικαίου και την κοινωνία, έργα υποδομών και επενδύσεις». «Η δημόσια παρουσία τελούσε σε συνέχεια με τον ιδιωτικό του βίο, ήταν πράος, πιστός και υποστηρικτικός στους φίλους και συνεργάτες του», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «το υπόδειγμά του θα παραμείνει ζωντανό ως παρακαταθήκη για τους ίδιους και για τον τόπο μας».

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικήδειο λόγο του για τον Κώστα Σημίτη στάθηκε στη σημασία που είχε το «μπλοκάκι» του πρώην πρωθυπουργού για τον σχεδιασμό του έργου της κυβέρνησης. «Χαιρετούμε έναν ευγενή αντίπαλο, με τον οποίο οι παρατάξεις μας συναντήθηκαν στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός. Τρεις παρακαταθήκες είναι ήδη ορατές: Πρώτη η πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και η διαρκής προσπάθειά του η Ελλάδα να συγκλίνει με την ευρωπαϊκή κοινότητα, δεύτερη η διακυβέρνησή του με πρωταγωνιστή το περίφημο μπλοκάκι, και στόχο το αποτέλεσμα και τρίτη, του πολιτικού που έβρισκε πάντα χρόνο να διαβάζει, να ακούει μουσική, να παρακολουθεί θέατρο, είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η Ελλάδα υποκλίνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης ιστορίας της, είπε στον επικήδειο λόγο του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Με απόσπασμα από τον Επιτάφιο του Περικλή ξεκίνησε τον επικήδειο λόγο του ο Τάσος Γιαννίτσης, υπουργός επί κυβερνήσεων Σημίτη, τονίζοντας πως τους σπουδαίους άνδρες οφείλουμε να τους αποχαιρετούμε με σπουδαία έργα.

Έζησε την πολιτική ως ρίσκο και αναμφίβολα παρέδωσε το 2004 μία Ελλάδα καλύτερη από εκείνη που είχε παραλάβει, επισήμανε προσθέτοντας πως υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ έως το τέλος της ζωής του, θυμίζοντας κάποτε σε στιγμές έντασης στον Ανδρέα Παπανδρέου: "Ήμουν συνιδρυτής του"», είπε στον επικήδειο λόγο του για τον Κώστα Σημίτη ο Γιάννης Βούλγαρης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.

Ο συγκλονιστικός επικήδειος του Κ. Τσουκαλά για τον Κώστα Σημίτη

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς στον επικήδειο του για τον επιστήθιο φίλο του Κώστα Σημίτη.

«Σε μια εποχή που όλα στο τέλος καταλήγουν σε μια εικόνα ή ένα ολόγραμμα εσύ ήσουν αλλού» είπε συγκινημένος ο επί 60 χρόνια επιστήθιος φίλος του Κώστα Σημίτη.

«Αποχαιρετώ μια ολόκληρη εποχή. Ένα θυμάμαι με ακρίβεια, πως όταν σε πρωτογνώρισα Κωνσταντίνε, επέτρεψέ μου να σε αποκαλώ Κώστα όπως σε γνώρισα, ο αδελφικός μου φίλος Κωνσταντίνος Πουλαντζάς ήρθε και με βρήκε και μου είπε έλα θα παίξουμε ποδόσφαιρο και θα γνωρίσεις ένα εξαιρετικό παιδί, τον Κώστα Σημίτη. Και παίξαμε ποδόσφαιρο στην πλατεία Δεξαμενής και έτσι άρχισα να συναγελάζομαι με τον Κώστα Σημίτη» ανέφερε αρχικά ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Πολιτική / Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε μήνυμά της ότι στα μέτρα μέριμνας για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας περιλαμβάνονται πολλοί σταθμοί και 44 ασφαλή καταφύγια,
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρεται στο θέμα των σεισμών στις Κυκλάδες, καθώς επίσης στην αύξηση των μισθών, αλλά και στο μεταναστευτικό
LIFO NEWSROOM
Διαξιφισμοί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για Τέμπη: «Απαράδεκτη εργαλειοποίηση» - «Το γαρ πολύ της θλίψεως...»

Πολιτική / Διαξιφισμοί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για Τέμπη: «Απαράδεκτη εργαλειοποίηση» - «Το γαρ πολύ της θλίψεως...»

εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας από την αντιπολίτευση είναι πλέον αυταπόδεικτη και πρέπει να σταματήσει, λέει η ΝΔ - «Αν ψάχνουν, λοιπόν, ποιος τα "μαζεύει", ας κοιταχτούν στον καθρέφτη», απαντά το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Πινακοθήκης και του Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Πολιτική / Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Πινακοθήκης και του Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων έχει οριστεί να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη
LIFO NEWSROOM