Η “εξωτική” λέξη "Rousfeti" οδήγησε την οικονομική ρεπόρτερ της Bbc Manuela Saragosa στην αναζήτηση απάντησης σχετικά με την επιρροή αυτού του παθογενούς “απομειναριού” της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην σύγχρονη και πάσχουσα Ελλάδα. Η δημοσιογράφος πήρε συνεντεύξεις από Έλληνες επιχειρηματίες ψάχνοντας απαντήσεις. Με πρώτο το Νίκο Σοφιανό επικεφαλής της εταιρίας ξύλινων δαπέδων Shelman, ο οποίος στη λέξη Rousfeti βλέπει την αιτία για ό,τι έχει πάει στραβά ως τώρα με την οικονομία της χώρας. Αποδίδει δε το φαινόμενο του διογκωμένου δημόσιου τομέα και την ανικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τις διεθνείς αρχές , ακριβώς σε αυτή τη νοοτροπία του «Rousfeti". “ Αυτό σημαίνει, λέει ο κύριος Σοφιανός, ότι τα πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα υπερισχύουν της οικονομικής αναγκαιότητας”.
Αυτή την άποψη συμμερίζεται και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών. “Το τρομακτικό παράδειγμα-λέει-είναι ότι οι καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μεγαλύτερο μισθό από ότι οι μάνατζερς σε άλλα υπουργεία”. “Τα ανταγωνιστικά πολιτικά συμφέροντα στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την ευδοκίμηση του ιδιωτικού τομέα”, σημειώνει η δημοσιογράφος του BBC . “Η οικονομία εδώ πρέπει να αναπτυχθεί για να δημιουργήσει αρκετά έσοδα για το κρατικό ταμείο”, δηλώνει ο κύριος Μίχαλος σημειώνοντας ότι “δεν μπορείς να αρμέγεις συνέχεια μια αγελάδα, χωρίς να την ταΐζεις”. Για τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου αν η οικονομία δεν τονωθεί, τότε θα λιμνάσει εντελώς και στη συνέχεια ο μόνος δρόμος είναι η χρεοκοπία.
Πέρυσι, τονίζει η Manuela Saragosa, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το fast track για τον ιδιωτικό τομέα που υποτίθεται ότι θα ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις για να επενδύσουν. “Τίποτα δεν έχει γίνει. Δεν έχω δει ούτε μια ξένη επένδυση γιατί στην πραγματικότητα δεν έχει εφαρμοστεί” δηλώνει ο Νίκος Σοφιανός ο οποίος δίνει μάλιστα ένα παράδειγμα φίλου του από την Ταϊβάν που θέλησε να δημιουργήσει εργοστάσιο στην Ελλάδα για την ανακύκλωση πλαστικών υλών και επί ένα χρόνο πάλευε να πραγματοποιήσει την επένδυση, τρέχοντας από υπουργείο σε υπουργείο. Στο τέλος βέβαια, εγκατέλειψε την προσπάθεια. «Ως κοινωνία, δεν συνειδητοποιούμε ότι οι επενδύσεις αυτές θα δώσουν θέσεις απασχόλησης," λέει ο κ. Σοφιανός.
“Οι περικοπές σε μισθούς και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι το αποτέλεσμα της κρίσης στις επιχειρήσεις”, δηλώνει στο BBC ο Γιώργος Περιστέρης διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,εταιρίας ενέργειας που οι επενδύσεις της, επίσης παρεμποδίζονται από την ελληνική γραφειοκρατία. Πέρυσι ενθαρρύνθηκε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για πράσινες επενδύσεις με αξιοποίηση της αφθονίας ήλιου και αέρα και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα έργο αιολικής ενέργειας στο Αιγαίο. Το φιλόδοξο σχέδιο τελείωσε άδοξα όταν η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα μεγάλης κλίμακας έργα Α.Π.Ε, πρέπει να γίνονται από το κράτος και όχι από ιδιώτες.
Αλλά ακόμη και προτάσεις χρηματοδότησης από εταιρίες που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και φτάνουν μέχρι την “πηγή”, δεν υλοποιούνται αφού με την οικονομική κρίση, τα ταμεία είναι άδεια. “Προτάσεις από υγιείς επιχειρήσεις δεν γίνονται αποδεκτές από τις τράπεζες αυτή τη στιγμή γιατί δεν υπάρχουν λεφτά στα ταμεία τους”, λέει ο κύριος Μίχαλος και εξηγεί ότι τα τραπεζικά ιδρύματα εξαναγκάζονται να αγοράζουν εθνικά ομόλογα για να στηρίξουν την οικονομία. “Υπάρχει όμως ένα όριο σε αυτές τις ενέργειες” τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισημαίνοντας ότι αν οι επιχειρήσεις δεν επιβιώσουν, τότε και η υπόλοιπη οικονομία δεν θα επιβιώσει.
Στο BBC μιλάει και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Δημηρούλης που εξηγεί ότι ο μισθός του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει μειωθεί κατά περίπου 20% πέρυσι και φοβάται ότι φέτος ο μισθός μπορεί να μειωθεί κατά 40%.
σχόλια