Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει απόψε στις 22.00 στη ΝΕΤ τον βαρύ φάκελο “Μάκης Ψωμιάδης”. “Ο ασύλληπτος Μάκης Ψωμιάδης και τα χαμένα ντοκουμέντα” είναι ο τίτλος της εκπομπής, θυμίζοντας λίγο Χάρι Πότερ. Ιδιότητες ανάλογες του μικρού μάγου διαθέτει και ο Big Mac. Δεκαετίες τώρα, εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν, όποτε ήθελε κάτω από τη μύτη των αρχών.
Επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικών ομάδων και καταστημάτων στην Πλάκα, για κάποια φεγγάρια εκδότης εφημερίδας, ο Μάκης Ψωμιάδης έχει γράψει τη δική του “ιστορία στη βαθιά νύχτα των μαγαζιών και στα κυριακάτικα απομεσήμερα των Ελληνικών γηπέδων.
¨
Ο Μάκης Ψωμιάδης γιος παπά, πιστεύει στο Χριστό, ιδιαίτερα αν Εκείνος βρίσκεται κορνιζαρισμένος πίσω από τα δικαστικά έδρανα της Ευελπίδων.
Έχει κατηγορηθεί, όπως σημειώνει και ο Κώστας Βαξεβάνης για λαθρεμπορία χρυσού, απαγωγές, συκοφαντία, έχει καταδικαστεί αλλά δεν έχει μπει ούτε για μια μέρα στη φυλακή. Ή μάλλον έχει περάσει τις πύλες του Κορυδαλλού για μερικές ώρες. Όταν καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση του Κώστα Λαλιώτη και βγήκε λίγο αργότερα ως φυματικός, με το πούρο να κρέμεται επιδεικτικά στα χείλη του.
Ο Βαξεβάνης ψάχνει το παρελθόν του “αγαπούλα” από την εποχή της Χούντας όταν κατηγορήθηκε ότι ως νεαρός ρασοφόρος βασάνιζε κόσμο στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ (ο πρώην στρατονόμος Μιχάλης Πέτρου αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι το άτομο αυτό ονομάζεται Χρυσόστομος Ψωμιάδης, είναι γιος παπά στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατάγεται από την Καβάλα» έγραψαν τα ΝΕΑ το 1975 αλλά αργότερα αναφέρεται ότι τον μπέρδεψαν με τον εξάδελφο του Πολύκαρπο.
Το 1989 ο Big Mac είναι πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ και έχει μεγάλα σχέδια. Δηλώνει ότι θα φέρει στη Νέα Φιλαδέλφεια το μεγάλο σταρ της εποχής Σαμπόνις, παραμυθιάζοντας τους οπαδούς. Θρυλικές είναι οι ιστορίες που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα με τις περιπέτειες ξένων καλαθοσφαιριστών που διεκδικούσαν την αμοιβή τους.
Εν τω μεταξύ, γράφει το ΒΗΜΑ σε δημοσίευμα του 2003 πυροβολείται από αγνώστους έξω από την “Αίγλη”-στην οποία ήταν κατά το ήμισυ ιδιοκτήτης- “στα... μετόπισθεν του σώματος του”, όπως γράφει σεμνότυφα η Απογευματινή. Νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική από όπου το σκάει για να μην συλληφθεί.
Η περίπτωση του Μάκαρου με το επιβλητικό παρουσιαστικό, προσελκύει το ενδιαφέρον των εφημερίδων. «Το 1983 άφραγκος, το 1988 πάμπλουτος και παράγων, το 1989 καταζητούμενος» γράφει το «Έθνος της Κυριακής» στις 2 Απριλίου 1989 σκιαγραφώντας το πορτρέτο του και εξηγώντας: «Μέχρι το 1983 ο Ψωμιάδης ήταν άφραγκος και άεργος. Εξοικονομούσε μερικά χρήματα πουλώντας προστασία σε νυχτερινά κέντρα, χαρτοπαιχτικές λέσχες και διάφορους επωνύμους».
Στη Χούντα, ο Μάκης έκανε και ταξίδια. Στην Ιταλία επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και στην Ελβετία γνωρίζεται με κυκλώματα που τον ενδιέφεραν.
Στην Ασφάλεια, όπως έγραψε η Ελευθεροτυπία, τον ήξεραν ως “πιστολέρο” και τον Μάιο του 1982, καταζητούνταν «για την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Σεχόπουλου, κατηγορούμενος για σύσταση συμμορίας, αρπαγή, εκβιάσεις, παράνομη βία, παράνομη οπλοφορία και απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας».
Το 1987 γίνεται το “μπαμ” για μια διεθνή καριέρα. Όπως αποκάλυψε ο Ριζοσπάστης εκδίδεται ένταλμα από την Ιντερπόλ από τον ανακριτή της Γενεύης Barbey Capole για απάτη και πλαστογραφία τίτλων. «Παρακαλούμε να αναζητήσετε με σκοπό τη σύλληψη και έκδοση στη χώρα μας τον Έλληνα υπήκοο Ψωμιάδη Χρυσόστομο. Χαρακτηριστικά: Ύψος 2 μέτρα περίπου, σωματώδης (περίπου 130 κιλά), μαλλιά μαύρα, μεγάλο μουστάκι με κόκκινες ανταύγειες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ένταλμα σύλληψης.
Ο Μάκης Ψωμιάδης κατηγορείται συνολικά για έξι εγκλήματα, ένα από τα οποία είναι η διακίνηση κλεμμένων ακάλυπτων επιταγών. «Ο Ψωμιάδης αγόρασε από την εταιρεία Decafin ποσότητα 165 κιλών χρυσού, για την οποία πλήρωσε ένα μέρος σε μετρητά και το υπόλοιπο σε 160 επιταγές στο όνομα τρίτων, συνολικού ποσού 1.691.054 δολαρίων ΗΠΑ. Οι 160 επιταγές επιστράφηκαν απλήρωτες είτε γιατί είχαν σημανθεί σαν κλεμμένες είτε ήταν πλαστές είτε ακάλυπτες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ.
Έμφαση στην υπόθεση δίνει στις 17.2.1989 η εφημερίδα «Ποντίκι», αποκαλύπτοντας ότι ο 34χρονος τότε πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ κατηγορείται «για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίας και πώλησης χρυσού, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και λαθρεμπόριο βίντεο».
Η πρώτη καταδίκη του Ψωμιάδη ήρθε, σύμφωνα με το «Εθνος» (2.4.1989), από το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, «που τον τιμώρησε ερήμην με φυλάκιση δύο χρόνων για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και πλαστογραφία μετά χρήσεως». Για τον ίδιο λόγο σε φυλάκιση 22 μηνών καταδικάστηκε η σύζυγός του Ελένη Σταμέλου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «τη μήνυση εναντίον του ζεύγους είχε υποβάλει στις 10.2.1984 η Γεωργία Βένδρα, η οποία στα τέλη του 1983 είχε συστήσει μαζί τους εταιρεία με αντικείμενο την εμπορία τουριστικών ειδών και χρυσών κοσμημάτων».
Αφού ξέμπλεξε με την Ιντερπόλ και τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο χρυσού, ο Ψωμιάδης ασχολήθηκε με τη νυχτερινή διασκέδαση των Αθηναίων. Το 1995 «εισέβαλε» στον χώρο του Τύπου εκδίδοντας την εφημερίδα «Το Όνομα».
Σε ένα από τα πρωτοσέλιδα της τον Φεβρουάριο του 1995 κατηγόρησε τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη ότι δωροδοκήθηκε με 4,5 δισ. δρχ. για να αναθέσει την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων σε γερμανική εταιρεία. Καταδικάζεται, περνάει για λίγο την πόρτα του Κορυδαλλού και επικαλούμενος προβλήματα υγείας(φυματίωση) νοσηλεύεται για λίγες ημέρες φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Δεν θα μπει ποτέ στη φυλακή κάνοντας κάποιους να μιλούν για μια "αόρατη ομπρέλα προστασίας".
Στη συνέχεια ο Μάκης, ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Το πέρασμα του από την προεδρία της ΑΕΚ ήταν θυελλώδες. Καταλήγει σε κατηγορίες για εικονικά τιμολόγια και υπεξαίρεση 11 εκ. Ευρώ. Οι δίκες πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή αφού ο Μάκης ασθενεί και νοσηλεύεται, όταν πλησιάζει η ημέρα του δικαστηρίου.
Εν τω μεταξύ η θητεία της οικογένειας Ψωμιάδη στο Ελντοράντο του ελληνικού ποδοσφαίρου συνεχίζεται...Θρασύβουλος, Ηρακλής, Καβάλα...Μέχρι την αποκάλυψη των στημένων αγώνων και τη δημοσιοποίηση των τηλεφωνικών συνομιλιών. Ο Μάκης κατηγορείται και εξαφανίζεται. Διαμηνύει ότι θα παραδοθεί αν αφεθεί ελεύθερος το γιός του, ο οποιός αφήνεται ελεύθερος αλλά ο "αγαπούλος" παραμένει εξαφανισμένος.
Μια ασθένεια δεν αρκεί αυτή τη φορά. Που να καίει άραγε αυτή την ώρα το βαρύ του πούρο;
σχόλια