Βουλή: Κατά πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες

Βουλή: Κατά πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
0

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Υπέρ του σχεδίου νόμου ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Ποτάμι, που δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του στην Ολομέλεια.

Στη συνεδρίαση αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν τον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη να συμπεριλάβει σαφέστατες διατάξεις για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τη στήριξη των περιοχών ενεργειακού ενδιαφέροντος, με αύξηση του ανταποδοτικού πόρου ανάπτυξης σε συνδυασμό και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχασε χρόνο σε μια αδιέξοδη και αναποτελεσματική διαπραγμάτευση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακροάσεων φορέων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, να λάβει υπόψη του τις προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες για το πώς αυτές θα ανταποκριθούν στη μετά λιγνίτη εποχή.

Ο κ. Καματερός ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει με ποιους τρόπους αυτές οι περιοχές θα πρέπει να στηριχθούν.

Αντίστοιχα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης αν και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να διαχειριστεί προβλήματα που κληρονόμησε, κάλεσε τον υπουργό να συμπεριλάβει σαφέστατες διατυπώσεις για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Πρέπει να γίνει σαφής η πολιτική πρόθεση και να μην υπάρξει το παραμικρό παράθυρο» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έθεσε ζήτημα και με το τέλος εκμετάλλευσης έρευνας και παραγωγής λιγνίτη ζητώντας να βελτιωθεί «θεαματικά το ποσό και να κατοχυρωθεί» καθώς αυτός ο πόρος είναι το μοναδικό πλέον αναπτυξιακό εργαλείο για τις περιοχές του λιγνίτη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας επισήμανε ότι το ζήτημα είναι εθνικό αλλά, όπως υπογράμμισε, σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον και αγωνιούν και οι τοπικές κοινωνίες.

Γι΄αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο για τις περιοχές αυτές, και από τεχνική άποψη και από άποψη χρηματοδότησης, με τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόδοση. Είπε ακόμη ότι καμία απόλυση δεν πρέπει να γίνει δεκτή.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, είπε πως η κυβέρνηση κράτησε τη ΔΕΗ όρθια και κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ ότι στο περιφερειακό συνέδριο είπαν ότι έχει παρέλθει το σενάριο της μικρής ΔΕΗ, αν και από όσα δηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή εμμένει να θεωρεί σωστό το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε πάντως να υπογραμμίσει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και τα δικαιώματα στον πόρο για τον λιγνίτη στις περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος. Ο βουλευτής ζήτησε μέριμνα για την επαναπόδοση γαιών και να υπάρξουν μέτρα ως αναπτυξιακό ισοδύναμο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Θεοφύλακτος ζήτησε αύξηση του υπάρχοντος τοπικού πόρου σε συνδυασμό με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των περιοχών στην μετά λιγνιτική περίοδο.

Δεν παρέλειψε επίσης να καταγγείλει ότι στο παρελθόν υπήρξε κατασπατάληση του ανταποδοτικού πόρου ανάπτυξης από το σύστημα του δικομματισμού στις περιοχές αυτές, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αποτέλεσμα αυτό ήταν να μην δουν αυτές οι περιοχές ένα αναπτυξιακό έργο για την μετά λιγνίτη εποχή.

Η αντιπολίτευση

«Δεν χρειάζεται άλλο η κυβερνητική πλειοψηφία να κλαίει. Να αφήσουν οι βουλευτές της τα κροκοδείλια δάκρυα. Είστε στο 100% οι ιδιοκτήτες της χειρότερης διαπραγμάτευσης που έφερε καταστροφή» σχολίασε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Σκρέκας.

«Δεν θέλατε από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μπει στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ. Αντιδρούσατε και στο σχέδιο της περιόδου Σαμαρά για τη ΔΕΗ. Σήμερα, αντί να κάνετε μια καθετοποιημένη επιχείρηση, 4 χρόνια μετά, πουλάτε χωριστά τις καλύτερες και ανταγωνιστικές λιγνιτικές μονάδες που έχει σήμερα η ΔΕΗ» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Όποια λύση εκβιάζεται χρονικά, είναι χειρότερη από την προηγούμενη» είπε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γώργος Αρβανιτίδης και κάλεσε τον υπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του για το Αμύνταιο. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί η Βουλή και ποιο είναι το σχέδιο για τις περιοχές που θα υποστούν τις συνέπειες για την μετά λιγνίτη εποχή.

«Η κυβέρνηση πήρε την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική της απελευθέρωσης της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εφαρμόζει την ίδια στρατηγική στην οικονομία και την ενέργεια. Δηλαδή την πολιτική που λέει ότι η ενέργεια πρέπει να είναι εμπόρευμα, ότι οι ιδιώτες θα βγάζουν κέρδη σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, των εργασιακών δικαιωμάτων και σε βάρος της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας».

«Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αρνητικές για τους εργαζόμενους» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

«Η συζήτηση αυτή είναι μέρος των δεσμεύσεων που έχουμε ως χώρα έναντι των θεσμών» είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αποεπένδυσης υπαγορεύεται από διεθνείς κανόνες για τη μείωση των ρύπων.

«Δεν γίνεται να αγνοούμε την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που μας επιβάλλει να μπουν και ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη. Οι όποιες καθυστερήσεις είναι απότοκο των διαπραγματεύσεων με στόχο να διασφαλιστεί, κατά το μεγαλύτερο δυνατό, το δημόσιο συμφέρον», είπε επίσης ο βουλευτής.

Την απορία πώς μπορεί να είναι τόσο αισιόδοξος ο υπουργός για την επένδυση στο λιγνίτη με δεδομένες τις αποφάσεις για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, εξέφρασε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης και ζήτησε πλήρη ενημέρωση πού θα βρεθεί το κονδύλι για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και σε ποιο ύψος θα ανέλθει.

«Είναι κακό το νομοσχέδιο, εισάγει πολλές παρεκκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία. Προβλέπει εκχώρηση περιουσίας της ΔΕΗ χωρίς οικονομικά στοιχεία. Πετάει την μπάλα στην εξέδρα για τις επώδυνες λύσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και εκτίμησε ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιστοίχηση της ΔΕΗ με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο βουλευτής του Ποταμιού είπε ότι «το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ έλυνε σε ένα βαθμό το πρόβλημα της μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ και μάλιστα αποτελεσματικά στο εμπορικό κομμάτι. Η κυβέρνηση όμως αντί να το βελτιώσει, επιστράτευσε το μηχανισμό των ΝΟΜΕ που στέφθηκε από αποτυχία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM