Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ισοτιμία" η αναλύτρια Meredith Whitney που προέβλεψε την κρίση του 2.008 προειδοποιεί ότι περισσότερες από 100 αμερικανικές πόλεις ενδέχεται να χρεοκοπήσουν μέσα στο 2011.
Και δεν είναι μόνο η Αμερική. Με την κρίση χρέους να μεταδίδεται ταχύτατα σε όλο τον πλανήτη, πόλεις από το Ντιτρόιτ έως τη Μαδρίτη, τη Φλωρεντία, τη Βαρκελώνη και την Λισσαβόνα δυσκολεύονται να ξεπληρώσουν τους πιστωτές τους και να χρηματοδοτήσουν βασικές δημοτικές λειτουργίες, όπως η καθαριότητα.
Η Whitney προειδοποιεί ότι τα χρέη τόσο του κράτους όσο και των δήμων αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται μάλιστα για ένα πρόβλημα που μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη, τόνισε.«Δεν έχω μέσα μου καμία αμφιβολία ότι θα δούμε μια σειρά από χρεοκοπίες στην αγορά δημοτικών ομολόγων. Μπορεί να δούμε 50-100 χρεοκοπίες, ίσως περισσότερες. Τα ομόλογα θα που θα βρεθούν σε παύση πληρωμών θα είναι αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων», είπε στο 60 Minutes του CBS.Οι αμερικανικές πόλεις και οι πολιτείες χρωστούν 2 τρισ. δολάρια. Στην Ευρώπη, την περασμένη εβδομάδα, η Moody's προειδοποίησε για την πιθανή υποβάθμιση της Φλωρεντίας και της Βαρκελώνης, ενώ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας των Βάσκων.
Η Λισσαβόνα υποβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, ενώ η Νάπολη και η Βουδαπέστη φλερτάρουν με το junk, δηλαδή τη μη επενδυτική κατηγορία, στην οποία ήδη βρίσκεται η αξιολόγηση της Κωνσταντινούπολης.
Στην Ευρώπη, οι δήμοι παραδοσιακά εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από την κρατική χρηματοδότηση, όμως, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα οι κυβερνήσεις, αναγκάζονται να αναζητήσουν ρευστότητα σε άλλες πηγές. Η Καταλονία και η Βαλένθια της Ισπανίας πούλησαν ομόλογα στους κατοίκους τους, ενώ η Βενετία αναγκάστηκε να βάλει πωλητήριο σε κάποια από τα ιστορικά κτίρια της. Αλήθεια τι γίνεται με την Αθήνα?
Πηγή: Ισοτιμία
σχόλια