«Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποφέρει από προγραμματικά αδιέξοδα», καθώς «είναι φυλακισμένη τού αμαρτωλού παρελθόντος του συστήματος παρακμής που εξυπηρετεί και στο οποίο ανήκει» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς αναφορικά με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές και αν θα αντέξει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Και κατέληξε: «Ασφαλώς θα αντέξουμε. Οφείλουμε να αντέξουμε. Είναι πατριωτικό καθήκον να αντέξουμε».
Για τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την πολιτική του ΥΠΕΞ απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να σκεφτεί και να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις. Το χειρότερο; Προκειμένου να κάνει πολεμική στην πατριωτική εξωτερική πολιτική δικαιολογεί κάθε τουρκική πρόκληση», και προσθέτει: «Είναι φυσική συνέχεια της υποστήριξης που παρείχε στους εκβιασμούς του ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδας και σε όσους έκλεισαν τα σύνορα στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο που άνθρωποί της εκθείαζαν τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ στα ανθελληνικά παραληρήματά του. Ίσως τους αρέσει που αμνήστευσε διεφθαρμένους πολιτικούς και άλλους εγκληματίες».
«Είναι ανόητοι όσοι νομίζουν ότι θα σταματήσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να ασκούμε ενεργητική εξωτερική πολιτική. Όποιος δεν αντέχει τις δυσκολίες της εξωτερικής πολιτικής και χάνει την ψυχραιμία του, ας μετρήσει καλύτερα το μπόι του» τόνισε σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προτάσσοντας τη νηφαλιότητα και την υπευθυνότητα με την οποία ασκείται η ελληνική διπλωματία.
«Κάποιοι μάς ήθελαν και θέλουν ως αποικία χρέους» σημειώνει και εξηγεί ότι «στο προσφυγικό οι συσχετισμοί ισχύος είναι διαφορετικοί, καθότι σ' αυτό κυριαρχούν η γεωπολιτική και οι ροές ανθρώπων», επισημαίνει δε, ερωτηθείς σχετικά με τη δυναμική που θα μπορούσε να προσδώσει το προσφυγικό στις σχέσεις της Αθήνας με Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, και την αλλαγή του κλίματος προς τη χώρα μας, ότι «η ζωή επιβάλλει διορθώσεις, τόσο πιο γρήγορα και πετυχημένα όσο περισσότερη δουλειά έχουμε κάνει εμείς προηγουμένως».
Σχετικά με την ΠΓΔΜ και τα επεισόδια στην Ειδομένη αναφέρει ότι η γειτονική χώρα «παραβίασε πολλαπλώς τον διεθνή νόμο», επιρρίπτοντας ευθύνες και σε «εκείνα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που παρά την παρουσία τους στην ΠΓΔΜ δεν την απέτρεψαν από αυτή τη συμπεριφορά». Ενώ για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας λέει πως «χρειάζεται χρόνος για να κριθεί» ότι «πρέπει να προωθείται στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου» τονίζοντας, όμως, ότι για «να υπάρξουν τα δικαιώματα, απαιτείται η παρουσία μιας δημοκρατικά συγκροτημένης κοινωνίας και όχι μιας αποδιοργανωμένης».