Η αμυνόμενη, κατά τον κ.Οικονόμου, Ελ.ασ. προετοιμάζεται για το φθινόπωρο και για τις πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις στα μέτρα που φέρνει το μνημόνιο 2.
Επειδή λεφτά υπάρχουν για σύγχρονα κατασταλτικά μέσα κι επειδή η ηγεσία-πολιτική και ένστολη-της αστυνομίας θεωρεί πως κινείται πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας (άρα εκ νέου η ατιμωρησία είναι εξασφαλισμένη), διαρρέονται πληροφορίες για τη χρήση νέων όπλων αντιμετώπισης και καταστολής πλήθους. Έτσι θα κάνουν την εμφάνιση τους: η "κερατιώτικη" αύρα που πετά νερό (ενδεχομένως μίγμα με χρώμα ή με χημικά) που στοιχίζει 380χιλ ευρώ και απαιτεί εκπαιδευμένους χειριστές, χρωματόσφαιρες για τον εντοπισμό διαδηλωτών, πλαστικές σφαίρες και επίσημα, σκυλιά για ακινητοποίηση συλληφθέντων και φράχτες όπως εκείνος του Ιουνίου.
Με λίγα λόγια, οι διαδηλώσεις πλέον θα προσομοιάζουν με πολεμική αναμέτρηση κι αφού παρά τους τόνους των χημικών, η"άλλη πλευρά"-όπως ανέφερε κι ο Οικονόμου σε μια καθαρά πολιτική δήλωση- δεν πτοήθηκε, η αστυνομία θα αναβαθμίσει το οπλοστάσιο της ή πιο θεωρητικά το κράτος θα κάνει update στο μονοπώλιο της βίας.
Μαζί με την επιχειρησιακή αναβάθμιση της καταστολής, ο εισαγγελέας Τέντες προτείνει οι κάμερες-που υποτίθεται ήταν προσωρινές για το 2004 και μετά θα ήταν μόνο για την κυκλοφορία- να αποκτήσουν καλύτερο ζουμ, ώστε να συλλαμβάνονται βάσει αυτών οι ένοχοι των επεισοδίων.
Kαι αφού οι υπάρχουσες κάμερες αλλά και η παρουσία 11 εισαγγελέων το δίημερο της αστυνομικής αμυντικής βίας δεν κατέγραψαν καμία αστυνομική αυθαιρεσία, τότε στα σίγουρα το ζουμ δε θα αφορά τους προστάτες της τάξης.
Βέβαια η δικαστική εξουσία υποτίθεται, όπως έλεγε και κάποιος Μοντεσκιέ, οφείλει να επιβλέπει την εκτελεστική κι όχι να ταυτίζεται μαζί της, ώστε να εξασφαλίζει πως δεν παραβιάζει τη νομιμότητα, όπως επίσης η κριτική στις πράξεις της αστυνομίας δεν είναι "ψυχολογική βία" αλλά μάλλον αυτά είναι επιχειρήματα της "άλλης πλευράς" που λέει και ο κ. Οικονόμου.
Αλήθεια πότε ακριβώς χωριστήκαμε σε δύο στρατόπεδα; Κι η αστυνομία είναι το ένα, δεν είναι ουδέτερος θεματοφύλακας της έννομης τάξης, αλλά η μία από τις δύο πλευρές;
σχόλια