Στο 4,7% διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA.
Η έρευνα διενεργήθηκε την περίοδο 22 – 28 Μαρτίου, δηλαδή και μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για εκλογές στις 21 Μαΐου 2023.
Τα ποσοστά των κομμάτων
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 26,2%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5%.
Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 9,4%, ενώ ακολουθούν ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25% με 3,9.
Τα στοιχεία δείχνουν ισχυροποίηση του κόμματος του καταδικασμένου για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, «Έλληνες Εθνικό Κόμμα», το οποίο παίρνει ποσοστό 3,8%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και δεν απαντώ), όμως αθροιζόμενα τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) κι αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η γκρίζα ζώνη φτάνει στο 19,5%, δηλαδή 1 στους 5 Έλληνες.
Όσον αφορά στην παράσταση νίκης και την ερώτηση ποιος πιστεύουν ότι θα έρθει πρώτος στις εκλογές, ανεξαρτήτως προσωπικών επιλογών, πρώτη είναι η Νέα Δημοκρατία με 65%, ενώ ο ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%.
Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.
Μοιρασμένα, παράλληλα, είναι τα ποσοστά όσον αφορά στο τι κυβέρνηση επιθυμούν οι πολίτες, με το 49% να επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας και το 48% αυτοδυναμία.
Τα προβλήματα της χώρας
Αναφορικά με το πώς βλέπουν οι πολίτες την πορεία της χώρας, το 63%, δηλαδή 2 στους 3 πιστεύουν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 30% προς τη σωστή.
Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η οικονομία με 24%. Ακολουθούν η ακρίβεια (19%), οι πολιτικοί/πολιτικό σύστημα (17%), η ανασφάλεια – ανεπάρκεια της κυβέρνησης (7%) και η ανεργία (6%).
Τα Τέμπη
Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, το 94% επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και μόλις 5% ότι δεν υπάρχουν.
Το 78% εκτιμά ότι ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και το 22% αποδίδει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση.