Νέα τροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δίνει το υπόμνημα το οποίο κατέθεσε ο Ιωάννης Διώτης στους εισαγγελείς σήμερα το πρωί. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, υποστηρίζει στο υπόμνημά του, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ο αποχωρών υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, του απέστειλε το στικάκι, αλλά όπως λέει, δεν τον ενημέρωσε ούτε ότι υπήρχε και cd, ούτε ότι αυτό είναι συνοδευτικά έγγραφα, ούτε ακόμη ότι είχε αποσταλεί από το γαλλικό ΥΠΟΙΚ.
«Εάν αυτό είχε συμβεί αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα το χειριζόμουν ως "έγγραφο" και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως παράνομο αποδεικτικό μέσο» υποστηρίζει ο κ. Διώτης σημειώνοντας επίσης ότι κανείς δεν γνώριζε, πλην του Παπακωνσταντίνου, ότι αυτό το υλικό ήταν η λίστα Λαγκάρντ.
Έκανα ένα αντίγραφο…
Παραδέχεται ότι έκανε ένα αντίγραφο της λίστας φοβούμενος μήπως καταστρέψει κάποιο από τα αρχεία και υποστηρίζει ότι μετά τον έλεγχο ζήτησε από συνεργάτιδα του να το καταστρέψει. Η συνεργάτιδα την οποία επικαλείται ο κ. Διώτης θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων.
Εγώ προέτρεψα το Βενιζέλο να δώσει το στικάκι στον Σαμαρά
Στο υπόμνημά του ο κ. Διώτης αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε στη βουλή στις 8 Ιουλίου 2011, ημέρα αντιγραφής του USB με τον κ. Ε. Βενιζέλο και τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Υποστηρίζει ότι δεν έγινε καμιά συζήτηση για το επίμαχο θέμα. Τη συνάντηση αυτή είχε αναδείξει ο Ζωή Κωνσταντοπούλου με δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό και ο κ. Βενιζέλος είχε πει ότι έγινε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Υποστηρίζει ακόμη είχε παραδώσει το στικάκι στον κ. Βενιζέλο στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2011 και ότι ήταν εκείνος που προέτρεψε-μέσω τηλεφώνου- τον κ. Βενιζέλο να παραδώσει το usb στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, όταν το θέμα έλαβε διαστάσεις.
Ζητά επίσης ο κ. Διώτης από τους δύο εισαγγελείς να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου, όπως αναφέρει α) να διερευνηθεί κατά πόσο το περιεχόμενο του εν λόγω «μαγνητικού μέσου αποθήκευσης» έχει υποστεί αλλοιώσεις ή και μεταβολές και ποιες μπορεί να είναι αυτές και β) να γίνει τεχνολογική απεικόνιση των μεταδεδομένων (metadata) όλων των στοιχείων που περιέχονται στο USB όπως επίσης και αυτού καθ' εαυτού του υλικού φορέα αποθήκευσής τους.
Σημειώνει δε ο κ. Διώτης στο υπόμνημά του ότι το τελευταίο διάστημα διεσύρθη από ορισμένους ως πλαστογράφος και ψεύτης, υπογραμμίζει «ούτε το ένα, ούτε το άλλο είμαι» και αρνείται ότι διέπραξε είτε νόθευση εγγράφου είτε υπεξαγωγή εγγράφου είτε παράβαση καθήκοντος.
Τι είχε πει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2012 στην κατάθεση του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Διώτης είχε πει για την υπόθεση, μεταξύ άλλων: «Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα».
Αναλυτικότερα, ανέφερε: «Τον Ιούνιο του 2011, όταν άλλαξε ο κ. Παπακωνσταντίνου και μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο (σ.σ. παρέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος), κατά την αναχώρηση του άτυπα, χωρίς διαβιβαστικό, συνοδευτικό ή αριθμό πρωτοκόλου, μου παρέδωσε ένα "στικ". Είναι προφανές ότι μου το έδωσε για να γίνει έλεγχος. Αλλιώς, τι νόημα είχε; Εγώ το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου το παρέδωσε ατύπως, διότι, όπως είπε, το υλικό προήλθε με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών και δεν μπορούσε να αποτελέσει επίσημη έρευνα. Έτσι, άλλωστε, δικαιολογείται ο άτυπος τρόπος παράδοσης, καθώς ήταν με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών».
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο το υλικό αυτό και τι έγινε από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο κ. Διώτης απάντησε: «Όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το επέστρεψα και του εξήγησα την άποψή μου ότι δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό, παραδεκτό στοιχείο δικογραφίας, γιατί ήταν αποτέλεσμα ενεργειών όχι νόμιμων και με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών. Δεν υπήρξαν άλλα αντίγραφα. Το "στικάκι" που είχα πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο ατύπως, όπως ατύπως το παρέλαβα. Δεν υπήρξε αντίγραφο. Η λίστα αυτή έγραφε ονόματα, ποσά σαν αυτά που τηρούν οι τράπεζες. Στη λίστα δεν υπήρχε κανένας πολιτικός».
Σε ερώτηση γιατί ο ίδιος, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε έρευνα, ο κ. Διώτης ανέφερε ότι δεν μπορούσε να το κάνει, επειδή το υλικό ήταν παράνομο: «Εκείνο το διάστημα, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Πλασκοβίτης, έκανε ήδη ενέργειες για καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Οποιαδήποτε δική μου ενέργεια θα ενείχε τον κίνδυνο κατάχρησης θέσης. Το υλικό αυτό ήταν παράνομο. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο».
σχόλια