Δραματικό ήταν το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ καθώς υπήρξαν διαψεύσεις για το ραντεβού από την πλευρά των Μέρκελ και Ολάντ σε μια προσπάθεια να κάνουν την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει κι άλλο σε αυτά που ζητούσε.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η κατάσταση με τον Γιούνκερ ο οποίος διέψευδε μέσω διαρροών ότι επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τσίπρα μέχρι τη στιγμή που η συνάντηση υπήρξε και επικράτησαν τα χαμόγελα και η αλλαγή διάθεσης.
Οι ταυτόχρονες διαρροές σε ξένα μέσα ενημέρωσης και τα περίεργα δημοσιεύματα είχαν ως στόχο να αυξηθεί η πίεση στην ελληνική πλευρά.
Τελικά η συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έγινε και ολοκληρώθηκε με χαμόγελα και συμφωνία για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με πιθανότερη κατάληξη μια παράταση του υπάρχοντος προγράμματος μέχρι το Μάρτιο του 2016. Επίσης στόχος είναι η συμφωνία να σφραγιστεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 18 Ιουνίου.
Σε σύντομη δήλωση του μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τους άλλους δύο ηγέτες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες και να γεφυρωθούν οι απομείνασες διαφορές. «Σήμερα είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ όπως είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία τηλεφωνική μας επικοινωνία. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο και μία προπτικη που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά αποχωρώντας ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Δηλώσεις από Μέρκελ και Ολάντ δεν έγιναν ενώ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα. «Υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι η απόσταση σε θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει, αν και φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι η επίτευξη στόχου 1% του ΑΕΠ για φέτος, τον οποίο ζητούν οι πιστωτές. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προτείνει την παράταση του προγράμματος κατά 9 μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι, και να τα ανταλλάξει με ομόλογα που λήγουν αργότερα. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν έως πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.
Το θετικό αυτό κλίμα προδιαγράφηκε και από την "γενναία" -σε σχέση με τις τελευταίες-αύξηση από τον ELA της ενίσχυσης των τραπεζών κατά 2, 3 δισεκ. ευρώ.
σχόλια