Θυροκολλήθηκε στη Βουλή το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Νωρίτερα, είχε εκδοθεί σε ΦΕΚ με την υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η απόφαση.
«Διαλύουμε τη Βουλή της ΙΗ΄ Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή Βουλευτών την 21η Μαΐου 2023, ημέρα Κυριακή, και συγκαλούμε τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 1η Ιουνίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00. Στον υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.
Το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο και εισηγήθηκε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε διάγγελμα, στο οποίο αναφέρθηκε στις «αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις» της τελευταίας τετραετίας. «Απέναντι σε όλα αυτά, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Και όχι μόνο», επεσήμανε και έκανε εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό έργο.
«Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο» τόνισε σε άλλο σημείο του διαγγέλματος.
Εκλογές 21 Μαΐου: Οι κανόνες της προεκλογικής περιόδου
Παρότι από σήμερα μπαίνουμε επισήμως σε προεκλογική περίοδο, ήδη από χθες, Παρασκευή, ανακοινώθηκαν οι δύο θέσεις που αλλάζουν χέρια πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αντικαθιστά με καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού η Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία είχε διατελέσει και Συνήγορος του Πολίτη. Η ορκωμοσία της θα γίνει την Κυριακή, στις 18:00. Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Γιάννη Οικονόμου, αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Τα κόμματα αναμένεται να ορίσουν εκπρόσωπο, ο οποίος θα συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, καθώς και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.
Δέκα μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.
Κατά την 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου και την επομένη αυτής γίνεται η κλήρωση για τον διορισμό, από τα αρμόδια δικαστήρια, των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.
Η ημέρα αυτή κρίνεται καθοριστική για τις φετινές εκλογές, καθώς το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει και το κατά πόσον θα επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, μετά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων, που η αφανής ή η επίσημη ηγεσία τους, έχουν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα σε βάρος της Πολιτείας.
Οι εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών
Το άρθρο 12 του Συντάγματος ορίζει τις απαγορεύσεις όσων αφορά στις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών. Ειδικότερα, ισχύουν τα εξής:
- Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.
- Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές
- Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.
- Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.
Παράλληλα, να σημειωθεί κάθε υποψήφιος μπορεί να έχει έως και τρία πολιτικά γραφεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής. Στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από τη Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας.
Επιπλέον, απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων. Διευκρινίζεται πως δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους. Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.