Έντι Ράμα: «Οι σχέσεις μας είναι καλές αλλά μπορούν να γίνουν καλύτερες»

Έντι Ράμα: «Οι σχέσεις μας είναι καλές αλλά μπορούν να γίνουν καλύτερες» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Στο καλό επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων αναφέρθηκε ο Έντι Ράμα στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ερωτηθείς για το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ανέφερε πως «έχουμε κάνει πρόοδο, δεν είναι εύκολο, αλλά έχουμε καλή θέληση και οι (διμερείς) σχέσεις είναι -κατά την άποψή μου- καλές»

 «Είναι ένα ζήτημα (αυτό της οριοθέτησης). Δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία. Αλλά κοιτάξτε, η Ελλάδα και η Ιταλία, που είναι μέλη της ΕΕ εδώ και τόσο πολλά χρόνια, κατέληξαν σε συμφωνία μόλις πριν από λίγες μέρες», είπε ο κ. Ράμα, ο οποίος αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

«Νομίζω ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, που έχουν εξεταστεί στο παρελθόν και εξετάζονται (στο παρόν) και έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά φυσικά υπάρχουν κι άλλα να γίνουν», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «οι σχέσεις μπορούν να γίνουν καλύτερες αλλά είναι ήδη καλές».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, λέγοντας ότι «δεν είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφορετική εθνικότητα.

«Υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο κατά καιρούς φέρνει στο προσκήνιο η ελληνική πλευρά σχετικά με τα περιουσιακά δικαιώματα της (ελληνικής) μειονότητας. Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες της μειονότητας έχουν προβλήματα με τα περιουσιακά τους δικαιώματα; Ναι. Αλλά είναι μόνο αυτοί που έχουν προβλήματα με τα περιουσιακά δικαιώματα; Όχι. Όλη η χώρα, κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της χώρας, έχει ένα βάρος μιας πολύπλοκης κληρονομιάς που σχετίζεται με τους τίτλους περιουσιακών δικαιωμάτων, τα αρχεία, τα συστήματα», υποστήριξε.

Η αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, εργάζεται για τη βελτίωση της κατάστασης και ήδη υπάρχει πρόοδος και μια νέα νομοθεσία που έχει και τη στήριξη του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Ο κ. Ράμα αναφέρθηκε επίσης στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών που είναι «πιο παραδειγματικές» απ' ό,τι μεταξύ κυβερνήσεων κι αυτό δεν ισχύει μόνο τώρα αλλά τα τελευταία τριάντα χρόνια, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και το «άνοιγμα», όπως είπε, της Αλβανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη: Τι είπαν για διμερή συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγει

Πολιτική / Συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη: Τι είπαν για διμερή συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγει

Αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το Γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού
LIFO NEWSROOM
Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας, διαμηνύει η κυβέρνηση

Πολιτική / Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας, διαμηνύει η κυβέρνηση

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκείται κεντρικά, δηλώνει με έμφαση το Μαξίμου προς βουλευτές και υπουργούς που ζήτησαν αυξήσεις στους μισθούς πυροσβεστών, λιμενικών και αστυνομικών
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Στη Σύνοδο θα μετάσχει η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε., η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και χώρες εκτός Ε.Ε.
LIFO NEWSROOM
Εθνικιστικές κορώνες Πλεύρη για το σύνθημα στην παρέλαση: Τι να φωνάζουν, «περνά, περνά η μέλισσα;» και «μικρό μου πόνι»;

Πολιτική / Εθνικιστικές κορώνες Πλεύρη για το σύνθημα στην παρέλαση: Τι να φωνάζουν, «περνά, περνά η μέλισσα;» και «μικρό μου πόνι»;

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δικαιολόγησε απολύτως τα συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση και για τα οποία έκανε παρέμβαση η Τουρκία
LIFO NEWSROOM