Επιστολή Βίτσα στον δήμαρχο Μεσολογγίου που δεν θέλει πρόσφυγες στην πόλη: Είμαι έκπληκτος κι οργισμένος

Επιστολή Βίτσα στον δήμαρχο Μεσολογγίου που δεν θέλει πρόσφυγες στην πόλη: Είμαι έκπληκτος κι οργισμένος Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
3

Ο Δημήτρης Βίτσας απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο Μεσολογγίου, Νίκο Καραπάνο, για την άρνηση του δημοτικού συμβουλίου να φιλοξενηθούν 150 πρόσφυγες σε ξενοδοχείο της πόλης

Σχολιάζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου που αντιτίθεται στην διαμονή προσφύγων στην πόλη, ο κ. Βίτσας καλεί τον δήμαρχο «να μην συμπαρατάσσεται με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος» αλλά «να μπει μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης κι ανθρώπινων αξιών».

Ο κ. Βίτσας δηλώνει «έκπληκτος κι οργισμένος» στο άκουσμα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Μεσολογγίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του «όταν ενημερώθηκα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με θέμα 'σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων', θεώρησα στην αρχή ότι μάλλον πρόκειται περί ψευδούς είδησης (fake news)».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητά από τον κ. Καραπάνο «να συνεργαστεί και να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, μιας και ούτως ή άλλως δεν είναι στην αρμοδιότητά του να την εμποδίσει».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει: «Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την ελευθερία και τις πανανθρώπινες αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι' αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε», τονίζει καταλήγοντας ο κ. Βίτσας.

Ολόκληρη η επιστολή του Δημήτρη Βίτσα προς τον Νίκο Καραπάνο:

«Κύριε Δήμαρχε,


Όταν ενημερώθηκα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με θέμα «σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων», θεώρησα στην αρχή ότι μάλλον πρόκειται περί ψευδούς είδησης (fake news).


Δυστυχώς, η επιστολή σας που περιέχει και το ψήφισμα του Δ.Σ. επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μου. Για να είμαι ξεκάθαρος και ευθύς απέναντί σας, σάς τονίζω ότι είμαι έκπληκτος και οργισμένος.


Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σύμβολο του αγώνα για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, της πόλης εικόνισμα για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ψηφίζει ότι είναι αντίθετο «στη διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους».


Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την Ελευθερία και τις πανανθρώπινες Αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι' αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς, αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες;


Επικαλείστε λόγους ιστορικούς και θρησκευτικούς. Παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε την ιστορία του Μεσολογγίου για να δείτε την ανοιχτή αγκαλιά των προγόνων σας, αλλά και των σημερινών κατοίκων. Να ξαναδιαβάσετε τα ιερά κείμενα για να βρείτε το απόσπασμα που λέει ότι πρόσφυγας ήμουν και μού άνοιξες την πόρτα σου και γι' αυτό θα κληρονομήσεις την βασιλεία των ουρανών. Ή μήπως καλός αλλόθρησκος είναι αυτός που έρχεται γεμάτος χρυσάφι και ομόλογα στην τσέπη και κακός αλλόθρησκος είναι αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει πάνω από 150 – 200 ευρώ το μήνα στην τοπική αγορά;


Και αν νιώθετε ότι απειλείται η ασφάλειά σας (από ποιον άραγε;), έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Όμως, προσωπικά σάς καλώ, ούτε να φοβάστε, ούτε να σπέρνετε τον φόβο.
Και αυτά τα περί «αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου» τί είναι; 150 άνθρωποι αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Μεσολογγίου; Άραγε το ίδιο κάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες; Η υπάρχουσα αραβική κοινότητα εδώ και δεκαετίες στο Αγρίνιο, αλλοίωσε μήπως το «πληθυσμιακό ισοδύναμο» της περιοχής;


Κι ακόμη, σοβαρά θεωρείτε ότι τα ξενοδοχεία είναι χώρος εγκλεισμού; Ούτε τα ξενοδοχεία, ούτε οποιοσδήποτε άλλος χώρος δεν αποτελεί χώρο εγκλεισμού όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα και έχουν σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους.


Κι αλήθεια όταν συναντήσετε στην ΚΕΔΕ τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, τί θα τούς πείτε; Εσείς θέλετε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, αλλά εγώ δεν θέλω να φιλοξενήσω στην πόλη μου ούτε τους ελάχιστους πρόσφυγες ως ένδειξη αλληλεγγύης;


Κύριε Δήμαρχε,


Τον Μάρτιο του 2018 παρευρεθήκατε στην παρέλαση στο Tarpon Springs των ΗΠΑ, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Οι άνθρωποι που συναντήσατε είναι κύρια απόγονοι ελλήνων μεταναστών και προσφύγων που ο πόλεμος και η φτώχεια τούς έδιωξε από τα πάτρια εδάφη. Συμβιώνουν αρμονικά με ανθρώπους κάθε φυλής και χρώματος. Έχουν πολλά να μάθουν σε όσους υποκινούνται από αισθήματα ξενοφοβίας.


Τί σας ζητώ; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε.


Καταλαβαίνω ότι τα λόγια μου είναι έντονα, αλλά φτάνει πια. Ότι έχω κατά καιρούς πει, έχει γίνει. Σάς είπα πως δεν θα δημιουργήσω Κέντρο Φιλοξενίας στο ΚΕΝ Μεσολογγίου, αλλά θα δημιουργηθεί Πολεμικό Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο. Και τότε αντίθετος ήσασταν, αλλά ο χρόνος απέδειξε το δίκαιο των ισχυρισμών μου, ενώ και εσείς πριν λίγες ημέρες παρευρεθήκατε στα εγκαίνια.


Τι σας ζητώ τώρα; Να συνεργαστείτε. 6.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τα νησιά μας στην Ενδοχώρα μας. Περί τους 150 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην Ελλάδα.


Βοηθήστε αυτή την προσπάθεια. Ούτως ή άλλως δεν έχετε την αρμοδιότητα να την εμποδίσετε. Θα είναι καλό και για την πόλη και για την ψυχή σας. Ρωτήστε ομολόγους σας σε 40 πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου διαμένουν και φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, όχι λίγες δεκάδες, αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.


Μπείτε μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης και ανθρώπινων Αξιών, μην συμπαρατάσσεστε με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος. Έχετε το απόθεμα ψυχής να το κάνετε και σίγουρα, το έχουν οι προοδευτικοί πολίτες της Ιεράς μας Πόλης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ναι, ναι, επιτέλους. Φτάνει το χάιδεμα των πιο φωνακλάδων, των πιο φοβικών, των κλειστών και αμπαρωμένων, αυτών που κάθε τρεις και λίγο καβαλάνε τη δημόσια συζήτηση και, μερικές φορές όπως στο θέμα αυτό, την άτολμη κεντρική εξουσία.Οπωσδήποτε υπάρχει ο κίνδυνος ο υπουργός να έδωσε σε μιαν ολόκληρη πόλη την εντύπωση ότι την στήνει απέναντι και την επικρίνει. Όμως, να σας πω κάτι; Κάποια στιγμή να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι υπηρεσίες του κράτους, δεν είναι μόνο το δημόσιο ταμείο, οι μισθοί, οι συντάξεις, ούτε μόνο το σύστημα υγείας, ο στρατός, τα σώματα ασφαλείας. Είναι και το τι πολιτεία θέλουμε να έχουμε, τι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε αναμεταξύ μας και προς τα έξω και τι καλό (ή κακό) θέλουμε να κάνουμε σε αυτόν τον κόσμο.Και, επιτέλους, πόσο θέλουμε να θυμόμαστε ή να ξεχνάμε ότι μόλις ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΙΣΩ (σε Ελλάδα και Κύπρο) ήμασταν πρόσφυγες και ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ είμαστε μετανάστες, ξανά, στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.
Όταν πρωτοδιάβασα την είδηση, θύμωσα όπως εσείς. Όμως, όταν άκουσα τον δήμαρχο στην τηλεόραση, συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Για μια ακόμη φορά έχουμε ένα ΣΥΡΙΖΑίηκο κουλουβάχατο, που μάλιστα ο κυβερνών θίασος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά. Ο δήμαρχος δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη τους. Το δήλωσε ρητά. Είπε όμως (και συμφωνώ) πως μια τέτοια εγκατάσταση πρέπει να γίνεται με σχέδιο, που αφορά την κάλυψη των προσφύγων σε υγεία, εκπαίδευση, τροφή, κτλ. Τίποτε από αυτά δεν έγινε, απλά τσουβάλιασαν εκατοντάδες πρόσφυγες (για να αποσυμφορηθεί η Μόρια), και τους μετέφερεαν χωρίς πλάνο. Και επειδή ο ρατσισμός αγγίζει πολλές χορδές, οι κυβερνώντες δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν θέμα. Καλό θα είναι να ακούμε την άλλη άποψη.
Οι προφορικές δηλώσεις του δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου αναφέρουν, μεταξύ άλλων:«Ενημερώθηκα πως περίπου 150 πρόσφυγες, πονεμένοι άνθρωποι, έφθασαν στην πόλη και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο [...] το δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει μία σχεδόν ομόφωνη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με την οποία, αναγνωρίζουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά λόγοι ιστορικοί, θρησκευτικοί, αλλά και λόγοι ασφαλείας και αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου, είναι απαράβατοι για εμάς [...] είμαστε αντίθετοι σε διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους εντός των ορίων του δήμου μας και επιπλέον θεωρούμε ότι τα ξενοδοχεία φιλοξενίας, ή άλλοι χώροι, είναι σημεία εγκλεισμού και όχι χώροι υποδοχής για οικογένειες και ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας»https://www.liberal.gr/arthro/230087/epikairotita/2018/antidra-sti-filoxenia-prosfugon-se-xenodocheio-tis-polis-o-dimarchou-mesologgiou-.htmlΟι δηλώσεις του δημάρχου, όπως φαίνεται τουλάχιστον, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στα όρια του Δήμου, με οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.Πέρα από τους "εθνικούς" και θρησκευτικούς" λόγους που δεν διευκρινίζονται, για την "αλλοίωση του πληθυσμιακού ισοδυνάμου": Ο πληθυσμός του Μεσολογγίου είναι περίπου 13.000, σε αυτούς οι 150 αντιστοιχούν σε περίπου 1.2%, ποσοστό σημαντικό μεν, αλλά σε καμία περίπτωση αρκετό για "αλλοίωση". Για τις ανάγκες της σύγκρισης, στα μέσα του καλοκαιριού του 2018, μόνο στη Λέσβο υπήρχαν επισήμως περίπου 9.600 πρόσφυγες/μετανάστες, σε δύο μεγάλα κέντρα, σε ένα νησί με συνολικό πληθυσμό περίπου 86.000 κατοίκων (11,2%).http://www.kathimerini.gr/977375/article/epikairothta/ellada/yyhlos-paramenei-o-ari8mos-twn-prosfygwn-kai-metanastwn-sth-lesvoΤα γεγονότα φαίνεται εν προκειμένω να μην υποστηρίζουν τη θέση του δημάρχου. Βέβαια, έχουν υπάρξει και στο άμεσο παρελθόν αντιδράσεις δημάρχων και Δήμων πολύ χειρότερες από αυτές στο Μεσολόγγι. Ακόμα και φωτιές σε ιστορικά κτήρια έχουν βάλει τραμπούκοι για να μην φιλοξενηθούν άνθρωποι.Οι δηλώσεις του υπουργού πιστεύω ήταν σωστές στην ουσία τους και ο τόνος, παρά τον συναισθηματισμό αλλά και εξαιτίας ακριβώς αυτού, πράγματι, όπως λέτε, άγγιξε κάποιες χορδές μου, ίσως και άλλων ανθρώπων. Τολμώ να πω όμως, καλώς!Δυστυχώς, το πιθανότερο είναι ότι, όπως λέτε, παίζει παραλλήλως κάποιο πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων. Αλλά εγώ μια τέτοια δήλωση από κυβερνητικό αξιωματούχο την περίμενα χρόνια τώρα, οπότε την επικροτώ, χαίρομαι που την έκανε και ελπίζω να δώσει τον τόνο και για τους υπολοίπους και να οδηγήσει σε πολιτικά αποτελέσματα, ακόμα και σε ζητήματα αυτοδιοικητικού τοπικισμού που δεν έχουν να κάνουν με πρόσφυγες/μετανάστες (περιττές στρατιωτικές μονάδες, σκουπίδια, έμμεσες προσλήψεις, συνεργασία στα δημόσια έργα κλπ κλπ).