Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Τρισέ πρότεινε την ιδέα να συσταθεί ευρώ-υπουργείου οικονομικών, που θα χαράζει και θα συντονίζει κεντρικά την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Η πρόταση διατυπώθηκε στο ανεπίσημο πλαίσιο τελετής για την ευρωπαϊκή ενότητα, όπου ο κ. Τρισέ τιμήθηκε με το βραβείο Καρλομάγνος για την προσφορά του.
Εξάλλου εδώ κι ένα χρόνο και συνέπεια της κρίσης χρέους που έχει ξεσπάσει στον ευρωπαϊκό Νότο, το κέντρο λήψης αποφάσεων μετατοπίζεται συνεχώς από τις εθνικές κυβερνήσεις στους κεντρικούς θεσμούς της ευρωζώνης και ευρύτερα της ΕΕ.
Με αυτή την έννοια, ο Τρισέ πρότεινε τη μονιμοποίηση αυτής της ad hoc πρακτικής, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν προέρχεται από τον άνθρωπο-θεσμό, που κατά γενική ομολογία έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης. Πολύ απλά, αν η ΕΚΤ δε δεχόταν όλο αυτό το διάστημα, τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, η ευρωζώνη και ευρύτερα το ευρώ θα ήταν ήδη μια ανάμνηση.
Απαντώντας στην πρόταση αυτή, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, διατύπωσε ενστάσεις για τη δυσκολία του εγχειρήματος, αφενός γιατί προϋποθέτει διευρυμένες πολιτικές διαδικασίες και συναίνεση, αφετέρου κρίνοντας πως είναι ακόμα πολύ νωρίς.
Ουσιαστικά ο Σόιμπλε εξέφρασε το σκεπτικισμό του Βερολίνου, καθώς εντός της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχουν αντίθετες απόψεις γύρω από το ίδιο το εγχείρημα της ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση η οικονομική κρίση δοκιμάζει τη συνοχή των υπερεθνικών ολοκληρώσεων, όπως η ευρωζώνη, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα πιθανά σενάρια, από τη διάλυση του ευρώ, τη συρρίκνωση των μελών της ευρωζώνης, μέχρι την επανεκκίνηση της, με την πολιτική ενοποίηση των κρατών-μελών.
σχόλια