Διαβάζω στον Guardian.
Η αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη κρίση χρέους είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και του ευρώ την Δευτέρα, εν μέσω ανησυχίας για μια επικείμενη πτώχευση της Ελλάδας, της χώρας που βρίσκεται στο κέντρο αυτού του δράματος.
Οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή την τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Βενιζέλο και τους δανειστές τη Δευτέρα το βράδυ, στη οποία ο Έλληνας υπουργός προσπάθησε να εξασφαλίσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.
Ο Βενιζέλος δήλωσε για τις συνομιλίες ότι, αν και δεν είχαν σαφές αποτέλεσμα, ήταν “γόνιμες και ουσιαστικές”, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μια συμφωνία είναι εφικτή – δηλώσεις που ήταν αρκετές για να αλλάξει το κλίμα την τελευταία στιγμή στα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν σημαντική πτώση, με τον FTSE του Λονδίνου να κλείνει στις 5259 μονάδες, περισσότερο από 100 μονάδες κάτω. Ο Dow Jones έκλεισε με 200 μονάδες πτώση το απόγευμα, υπό το βάρος των δηλώσεων Geithner ότι η ευρωπαϊκή κρίση επηρεάζει την εμπιστοσύνη στην Αμερικανική επιχείρηση, αλλά την τελευταία μία ώρα ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 100 μονάδων.
Τα άσχημα νέα συνεχίστηκαν όταν ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, από Α+/Α-1+ σε Α/Α-1, με το αιτιολογικό ότι οι προτεινόμενες από την Ιταλική κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις δεν βοηθούν και πολύ, την ώρα που οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας όλο και εξασθενούν. Προειδοποίησε δε ο οίκος και για περαιτέρω υποβάθμιση.
Η τηλε-διάσκεψη Βενιζέλου-Τρόικας διήρκεσε 2 ώρες, με τον Βενιζέλο να επιμένει ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση θα εφαρμόσει ευλαβικά τις δεσμεύσεις της για περιορισμό δαπανών. Ο Βενιζέλος είπε ακόμη ότι οι έκτακτες συνομιλίες θα επαναληφθούν την Τρίτη το βράδυ, μετά την διευκρίνηση κι άλλων στοιχείων από ομάδες ειδικών.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας που διέκοψαν την παραμονή τους στην Ελλάδα αναπάντεχα πριν 3 βδομάδες, διεμήνυσαν ότι δεν θα επιστρέψουν αν η κυβέρνηση δεν τους πείσει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις. Χωρίς την εφαρμογή των μέτρων για αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η οικονομία αλλά και η κουλτούρα της Ελλάδας δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ένας Ευρωπαίος παρατηρητης που παρακολουθεί την πρόοδο της Ελλάδας είπε με παράπονο: “Κάθε φορά που τους δίνουμε κάτι, αυτοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια”. “Δεν έχει γίνει τίποτα από την συμφωνία του Ιουλίου και μετά, γι' αυτό και η οικονομία βρίσκεται σε τέτοια στενωπό”.
Τα μέτρα για την πτώση του δημόσιου χρέους περιλαμβάνουν σχεδόν σίγουρα πια και μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, κλείσιμο κρατικών επιχειρήσεων, ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις και επιπλέον φόρους σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η προοπτική σκληρότερης λιτότητας αποτελεί για τους Έλληνες τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αναμένεται περαιτέρω κοινωνική αναταραχή.
σχόλια