Σε αναβρασμό είναι το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία που θα γίνει απόψε στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, καθώς συνεχίζονται μέχρι την τελευταία οι επαφές προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες.
Σήμερα συζητείται για δεύτερη ημέρα στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού, ενώ θα ακολουθήσει η ψηφοφορία, περίπου στις 22:00-23:00.
Επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες γίνονται υπολογισμοί για τις διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ- αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ- και πώς αυτές μπορούν να περιοριστούν.
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Έντονες πιέσεις από το Μαξίμου σε βουλευτές
Οι άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν συνεχή τηλεφωνήματα και συναντήσεις με αυτούς που έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ή να απόσχουν από την ψηφοφορία και εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξουν στάση.
Οι πιέσεις που ασκούνται είναι πολύ μεγάλες, προκειμένου να πείσουν όσους μπορούν ώστε να αλλάξουν στάση. Είτε με «πιεστικές παροτρύνσεις» ή υποσχέσεις για κάποια αξιοποίηση σε μελλοντικά υπουργικά συμβούλια. Ο Σταύρος Καλαφάτης- γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ- είναι εκείνος που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος των επαφών με τους «γαλάζιους» βουλευτές σε αυτή την επιχείρηση «πειθούς».
Το «όχι» Σαμαρά και η «ομοφοβική» Μεσσηνία
Στο μεταξύ, όλοι στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» περιμένουν την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, μέσα από την οποία θα ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να ανέβει στο βήμα της Βουλής στις 18:00 και να κάνει συνολικά κριτική στην κυβέρνηση, η οποία θα κινηθεί οριακά «εντός γραμμής».
Αξίζει να σημειωθεί πως από τους τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, οι δύο θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο: ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μίλτος Χρυσομάλλης.
Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο «γαλάζιους» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τον Γιάννη Λαμπρόπουλο και τον Περικλή Μαντά, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά εκτιμάται ότι θα επιλέξουν την αποχή.
Οι τρεις υφυπουργοί και οι πιθανές συνέπειες
Ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα κρατήσουν κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Πέρα από τη δηλωμένη απόφαση του Μάκη Βορίδη να απόσχει από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, ενδέχεται να τον μιμηθούν τρεις υφυπουργοί: οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιάννης Μπούγας και Μαρία Κεφάλα.
Ήδη υπάρχουν σενάρια ότι πιθανή αποστασιοποίησή τους μπορεί να σημάνει έξοδο από το υπουργικό συμβούλιο το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πως ο Γιάννης Μπούγας, ως υφυπουργός Δικαιοσύνης, θα πρέπει να χειριστεί τις αλλαγές στον αστικό κώδικα που θα συμπαρασύρει η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Αλλά και η Μαρία Κεφάλα, ως υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είναι από τα στελέχη της κυβέρνησης που θεωρείται καθ’ ύλην αρμόδια, οπότε τυχόν αποστασιοποίησή της από το νομοσχέδιο αποκτά διαφορετική βαρύτητα.
Τα «όχι» και οι αποχές της ΝΔ
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι βουλευτές της ΝΔ που αναμένεται να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία είναι οι:
Έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν
- Αντώνης Σαμαράς
- Μίλτος Χρυσομάλλης
- Ανδρέας Κατσανιώτης
- Ευριπίδης Στυλιανίδης
- Φώντας Μπαραλιάκος
- Άννα Καραμανλή
- Κώστας Καραγκούνης
- Βασίλης Γιόγιακας
- Χαράλαμπος Αθανασίου
- Θεόφιλος Λεονταρίδης
- Θανάσης Δαβάκης
- Μάξιμος Χαρακόπουλος
- Κώστας Γκιουλέκας
- Φωτεινή Αραμπατζή
- Γιώργος Καρασμάνης
- Θεόδωρος Καράογλου
Ποιοι αναμένεται να καταψηφίσουν
- Γιάννης Πασχαλίδης
- Γιάννης Ανδριανός
- Γιάννης Λαμπρόπουλος
- Περικλής Μαντάς
- Μάριος Σαλμάς
- Δημήτρης Κυριαζίδης
- Στέφανος Γκίκας
Οι βουλευτές που αναμένεται να επιλέξουν την αποχή:
- Άγγελος Συρίγος
- Γιώργος Γεωργαντάς
- Χρήστος Κέλλας
- Μάρκος Καφούρος
- Γιάννης Καλλιάνος
- Δημήτρης Μαρκόπουλος
- Μάκης Βορίδης
- Κώστας Κεφαλογιάννης
- Στέλιος Πέτσας
- Νότης Μηταράκης
- Γιάννης Οικονόμου
- Θανάσης Πλεύρης
- Χρήστος Μπουκώρος
- Λάκης Βασιλειάδης
- Θανάσης Καββαδάς
- Σπύρος Κουλκουδίνας
- Χριστόδουλος Στεφανάδης
- Γιώργος Στύλιος
- Μανώλης Κονσόλας
- Μιχάλης Λιβανός
- Κώστας Βλάσης
- Δημήτρης Καλογερόπουλος
- Γιώργος Βλάχος
- Νίκος Βλαχάκος
- Σταύρος Παπασωτηρίου
- Γιάννης Κεφαλογιάννης
- Γιάννης Μπούγας
- Μαρία Κεφάλα
Πόσοι αναμένεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο
Αθροιστικά οι πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής αριθμούν 243 βουλευτές.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είτε θα το καταψηφίσουν, είτε θα απόσχουν από την ψηφοφορία. Περίπου 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται ότι θα διαφοροποιηθούν.
Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες για τα «μαθηματικά» της κάλπης, τότε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία αναμένεται να εγκριθεί με 170-180 ψήφους.
Οι 14+1 του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να διαφοροποιηθούν
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΠΑΣΟΚ σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα εμφανίζεται να διαφωνεί με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Από τους 32 βουλευτές του κόμματος, οι 14- σχεδόν όλοι από την περιφέρεια- αναμένεται είτε να απόσχουν από την ψηφοφορία, είτε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο Μιχάλης Κατρίνης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει επαφές και διεργασίες, προκειμένου ο αριθμός των διαφωνούντων να γίνει μονοψήφιος, αλλά εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα γίνει αυτό.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών:
- Ευαγγελία Λιακούλη
- Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
- Μανώλης Χνάρης
- Απόστολος Πάνας
- Χριστίνα Σταρακά
- Ανδρέας Πουλάς
- Τάσος Νικολαϊδης
- Κατερίνα Καζάνη
- Ελένη Βατσινά
- Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
- Ιλχάν Αχμέτ
- Μπουρχάν Μπαράν
- Σταύρος Μιχαϊλίδης
- Φρέντυ Παρασύρης
ΣΥΡΙΖΑ: Η Λινού, ο Ζαμπάρας και η προειδοποίηση Κασσελάκη
Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης προειδοποίησε από χθες με κυρώσεις τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζοντας ότι πρόκειται για αξιακό ζήτημα.
Ωστόσο και από αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα αναμένονται διαρροές στην αποψινή ψηφοφορία, με πιο ηχηρή εκείνη του Παύλου Πολάκη, ο οποίος αναμένεται να απόσχει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Αθηνάς Λινού. Πέρα από τις προσωπικές απόψεις της, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα παιδιά της την πιέζουν να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Όμως, ο σύζυγός της- επίσης ακαδημαϊκός- Δημήτρης Λινός, έχει χειροτονηθεί ιερέας και εκτιμάται ότι συντάσσεται με τις απόψεις της Εκκλησίας στο ζήτημα του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ένα άλλο ζήτημα είναι οι μεγάλες πιέσεις που ασκεί η Εκκλησία σε βουλευτές κυρίως της περιφέρειας. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Μίλτος Ζαμπάρας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος φέρεται να δέχεται πιέσεις προκειμένου να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο τόσο από τον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όσο και από τον Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να απόσχουν από την ψηφοφορία:
- Παύλος Πολάκης
- Νίνα Κασιμάτη
- Αθηνά Λίνου
- Μίλτος Ζαμπάρας
- Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Δύο «διαρροές» φαίνεται πως θα έχει η Νέα Αριστερά στην αποψινή ψηφοφορία. Πρόκειται για τους:
- Οζγκιουρ Φερχάτ
- Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Μόνο 28 βουλευτές της ΝΔ έχουν ζητήσει να μιλήσουν
Το χάος που έχει προκαλέσει στη ΝΔ το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται και από τον αριθμό εκείνων που θέλουν να μιλήσουν από το βήμα της Βουλής.
Από όλα τα κόμματα έχουν εγγραφεί 95 βουλευτές στον κατάλογο των ομιλητών. Από αυτούς, μόλις 28 είναι οι «γαλάζιοι» που έχουν ζητήσει να λάβουν τον λόγο- από τους 158 της κοινοβουλευτικής ομάδας- και οι 10 από αυτούς διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Κάτι που προδίδει ότι έχουν μεγάλη απροθυμία να τοποθετηθούν ακόμη κι εκείνοι που συμφωνούν με το νομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά τους υπουργούς, χθες τοποθετήθηκαν μόνο η Νίκη Κεραμέως και ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου. Ενδιαφέρον έχει ποιοι άλλοι υπουργοί θα μιλήσουν σήμερα, εκτός από τον Μάκη Βορίδη. Σημειώνεται ότι οι υπουργοί μπορούν να πάρουν τον λόγο δίχως να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.
Ο Πατέλης και η παρέμβαση Καλαφάτη
Την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια υπήρξε και ένα περιστατικό με τον Αλέξη Πατέλη.
Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού καθόταν στα υπουργικά έδρανα και σχολίαζε τις ομιλίες όσων ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής. Κάποια στιγμή, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε από τον Αλέξη Πατέλη να καθίσει στις θέσεις των συμβούλων, πίσω από τα υπουργικά έδρανα.