«Δεν εύχομαι ούτε στο χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ» δηλώνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δίλλημα παρά μόνο η θέληση να μην ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μια χρεοκοπίας. Ο πρωθυπουργός που εξελέγη με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» , γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. «Στον πόλεμο κάνεις και λάθη. Τραυματίζεσαι, ματώνεις, χάνεις και μάχες. Αλλά το ζητούμενο είναι να κερδίσεις τον πόλεμο για τη σωτηρία και την αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί η χώρα να βγει από μια τέτοια κρίση, με εύκολο τρόπο, ίσως να μην έχει καταλάβει το μέγεθος και το βάθος της (προσπερνώντας τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις του ίδιου και του υπουργού των Οικονομικών πριν από ένα χρόνο όταν διαβεβαίωναν ότι άλλα μέτρα δεν θα ληφθούν και πως το 2012 θα βγαίναμε από το Μνημόνιο και θα μπαίναμε στις αγορές).
Θέλοντας να προστατεύσει τον υπουργό του των Οικονομικών, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές και δηλώνει πως μοναδικό του κριτήριο είναι η καλύτερη προώθηση του δημοσίου συμφέροντος. «Δεν μου αρέσει η απαξίωση των συλλογικών οργάνων, όπως το υπουργικό συμβούλιο, με συνεδριάσεις - οπερέτες- λίγων λεπτών, όπως γινόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση. Θέλω να τους ακούω όλους και να με ακούν. Στο τέλος παίρνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις, ιστορικές αποφάσεις», λέει ο πρωθυπουργός στο ΒΗΜΑ, υπερασπιζόμενος το έργο και την μπενχουρική διάρκεια των υπουργικών του συμβουλίων, που λειτουργούν και ως συνεδρίες για διαφωνούντες υπουργούς. Για τους πολίτες ο ΓΑΠ τονίζει ότι έχουν δίκιο να αγανακτούν καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη σπατάλη και στη διαφθορά.
Όμως οι πολίτες, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue για το Σκάι, ρίχνουν για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ χαμηλότερα από τη ΝΔ, και μάλιστα κατά 4 μονάδες. Η δημοσκόπηση δίνει το ΠΑΣΟΚ 27% και τη ΝΔ 31% που μπορεί να είναι χαμηλά ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως ο δικομματισμός παρά τα όσα συμβαίνουν, δεν μπορεί να πει κανείς ότι βρίσκεται στα τελευταία του αφού το άθροισμα των δύο κομμάτων βγάζει ένα ποσοστό κοντά στο 60%.
Βεβαίως για να βγάλει κανείς καλύτερα συμπεράσματα πρέπει να δεί και το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κανένα κόμμα, κάτι που δεν αναφέρεται στο σάιτ του Σκάι όπου υπάρχουν στοιχεία για τη δημοσκόπηση. Σε ότι αφορά στα μικρά κόμματα πάνω από το όριο του 3% είναι ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι και οριακά η Δημοκρατική Αριστερά, με τη Δημοκρατική Συμμαχία να κινείται στο 2,5%.
Αυτό που φαίνεται να διαμορφώνει μια νέα προοπτική στα πράγματα και να σημαίνει το γκρέμισμα του μεταπολιτευτικού σκηνικού είναι ο αριθμός των πολιτών που λαμβάνουν μέρος σε κάθε είδους εκδηλώσεις και μορφές διαμαρτυρίες. Το ποσοστό τους υπερδιπλασιάστηκε, από 12% το Μάιο σε 25% τον Ιούνιο. Το ποσοστό αυτό (...) αντιστοιχεί σε 2,2 εκατ. πολίτες» σχολιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής στην ανάλυσή του στην Καθημερινή της Κυριακής. «Θα ενισχυθεί το κίνημα των ‘Αγανακτισμένων’. Πάνω από 2 εκατ. κινητοποιούνται πανελλαδικά» εκτίμησε..
σχόλια