«Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου», γράφει στο Businessinsider(www.businessinsider.com) ο οικονομικός αναλυτής Charles Hugh Smith βλέποντας την υπόθεση «Ο Έλληνας ασθενής» από ιατρική σκοπιά. Ο αρθρογράφος, επισημαίνει ότι και οι κρίσεις είναι μέρος της ζωής και δεν είναι φυσιολογικό να προσποιούμαστε ότι η ζωή πρέπει συνεχώς να είναι ομαλή, με μια διαρκή αύξηση της κατανάλωσης. «Η Ελλάδα -γράφει ο Smith- έχει χοληστερόλη. Μπορεί να σκέφτεστε ότι τρώτε καλά και πως είστε σε καλή κατάσταση, αλλά όταν μάθετε ότι η χοληστερόλη σας είναι πάνω από 300, θα καταλάβετε πως όλα αυτά ήταν ευσεβείς πόθοι». Κάπως έτσι είναι και η κατάσταση για την Ελλάδα για τον αρθρογράφο. «Με χοληστερόλη στο 300, αντιμετωπίζετε σοβαρό κίνδυνο να σας προκύψουν προβλήματα υγείας. Έρχεται η ΕΚΤ και σας χορηγεί 120 δις ευρώ σαν φάρμακο για να σας θεραπεύσει , αλλά ένα χρόνο αργότερα η χοληστερίνη είναι στο 395. Το φάρμακο όχι μόνο δεν λειτούργησε αλλά βάρυνε και την κρίση».
«Οι άνθρωποι-γράφει ο Σμιθ- χρειάζονται χρόνο για να αποδεχθούν νέες πραγματικότητες, και να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Αυτοί που χάνουν την περιουσία τους, θα προσαρμοστούν, όπως κι όσοι χάνουν την επιτυχή καριέρα τους. Αυτό δεν είναι κάτι αφύσικο, αυτό είναι το απολύτως φυσιολογικό».
Αν λοιπόν η χοληστερόλη είναι στα 300 τότε υπάρχει μια κρίση γράφει ο Σμιθ. «Πρέπει να πέσει 120 μονάδες και να πάει στο 180. Άρα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής του ασθενή και να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα η οποία θέλει μια περίοδο προσαρμογής. Οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν ένα μεγάλο μέρος του τρόπου ζωής τους, όμως το να αρνείσαι την πραγματικότητα και να θρηνείς μέσα στον πόνο δεν βοηθά. Και οι δύο αυτές αντιδράσεις εμποδίζουν ενεργά την προσαρμογή».
Για τον αρθρογράφο, αν η Ελλάδα περάσει την οδυνηρή αλλά σύντομη περίοδο της χρεοκοπίας , τότε η οικονομία της θα εκκαθαριστεί και θα δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο για τις επιχειρήσεις.
«Η χώρα μπορεί να αρνηθεί το 100% του χρέους της και όταν η οικονομία θα έχει «καθαριστεί» από τα «σκουπίδια», τότε όλοι θα σταματήσουν να υποκρίνονται και θα αρχίσουν να ασχολούνται με την πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν σε μια διαφανή και ανοιχτή αγορά» τονίζει ο Σμιθ.
«Ο κόσμος δεν τελειώνει», υπογραμμίζει, «η ζωή συνεχίζεται. Πολλοί έλεγαν ότι η πτώχευση της Λιμαν Μπράδερς το 2008 θα προκαλούσε το τέλος του πολιτισμού αλλά αυτό αποδείχτηκε ένα ψέμα».
Το στάτους κβο στην Ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τον Σμιθ. «Η περυσινή προσπάθεια διάσωσης όχι μόνο δεν έκανε τίποτα και βάθυνε τον πόνο αλλά έκλεψε και χρόνο από εκείνους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τις προσαρμογές στη νέα πραγματικότητα».
Για αυτό –κατά τον αρθρογράφο- θα ήταν καλύτερα για όλους τους εμπλεκόμενους, αν η Ελλάδα αθετούσε το 100% του χρέους της και άφηνε το ευρώ. « Οι εισαγωγές θα γινόταν αμέσως πολύ ακριβές στο νέο νόμισμα και έτσι η Ελλάδα θα είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια ισόρροπη , παραγωγική οικονομία που δεν θα εξαρτάται από το χρέος. Όλες οι τράπεζες που έδιναν τα αρπακτικά δάνεια στην Ελλάδα θα χρεοκοπούσαν και αυτή θα ήταν μια καλή απαλλαγή για όλους".
Ο αρθρογράφος καταλήγει πως ανεξάρτητα από τις διαπεραστικές κραυγές ότι ο πολιτισμός θα τελειώσει όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η ζωή συνεχίζεται. "Η στάση να επεκτείνουν το πρόβλημα και να προσποιούνται, το μόνο που κάνει είναι να βαθαίνει την κρίση. "Κανείς δεν συμπαθεί μια χρεοκοπία, αλλά είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».
σχόλια