Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στη συμφωνία για το Brexit, αν δεν πάρει δέσμευση για τα σύνορα

Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στη συμφωνία για το Brexit, αν δεν πάρει δέσμευση για τα σύνορα Facebook Twitter
SOOC
2

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός απειλεί με βέτο στη συμφωνία για το Brexit τους άλλους εταίρους κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, αν δεν λάβει δέσμευση ότι η συνθήκη Σένγκεν θα διατηρηθεί και δεν θα κλείσουν τα σύνορα, αναφέρει η εφημερίδα El Pais.

Η εφημερίδα επικαλείται το France Presse και διπλωματικές πηγές που το επιβεβαίωσαν, με ελληνικές πηγές να δηλώνουν ότι είναι απαραίτητο να μείνουν ανοικτά τα εσωτερικά σύνορα για τη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν είναι απολύτως σαφές αν τελικά η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την απειλή της ασκώντας βέτο, ενώ διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη απειλήσει να ασκήσει βέτο την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά στο τέλος  η επέκταση εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αποδέχεται το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, αν όλα τα σύνορα Σένγκεν δεν είναι ανοικτά. «Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή ενότητα στο βορρά, αλλά θα ζητήσει το ίδιο και για το Νότο" σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και τα επίγεια  με την πΓΔΜ, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Αθήνα έχει λάβει τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες να διορθώσει «σοβαρές ελλείψεις» στα σύνορα της με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Γιατί ο κόσμος βγήκε στους δρόμους;

Newsroom / Τέμπη: Γιατί ο κόσμος βγήκε στους δρόμους;

Ποιος είναι ο πολιτικός αντίκτυπος των συλλαλητηρίων; Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι στις δημοσκοπήσεις; Τι θα είχε συμβεί αν στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκλεγεί ο Π. Γερουλάνος και ο Π. Πολάκης; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη σύμβουλο επικοινωνίας και εκδότρια του Fact News, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ